自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無人做HR架? 有勞保問題問, 煩請解答...

我想問有無BK媽咪做HR架 我想問勞保野呀, 唔該
有位sales在辦工時間突然腦中風, 在廣華醫院昏迷左大半個月, 做左幾次手術, 剛剛醒番, 雖然醒左, 但全身癱瘓, 只有眼神可同家人交流, , 講唔到野.
以上情況, 公司方面點賠架? 跟勞保賠幾多呢? 醫院費用邊個負責? 賠到咩時候? 公司會否同個sales解約呢? 果位sales仲有無其他保障架?
如有人識解答, 煩請回覆, 唔該...

大宅

Re: 有無人做HR架? 有勞保問題問, 煩請解答...

如果公司有買保險,打電話去保險公司問
如果無,打電話去勞工處問

民房

Re: 有無人做HR架? 有勞保問題問, 煩請解答...

公司方面點賠架? 要睇你公司有無買相關保險(例如危疾),有就保險公司賠,無就應該唔使賠。
跟勞保賠幾多呢? 你要儘快通知保險公司同佢地傾,另外好似仲要通知勞工處。
醫院費用邊個負責? 要睇你公司有無買相關保險(例如住院),有就保險公司賠,無就應該佢自己負責。
賠到咩時候? N/A
公司會否同個sales解約呢? 唔可以,你如果o係佢有病果陣炒佢係違法。
果位sales仲有無其他保障架? 唔肯定你個case算唔算因工受傷,如果算你要計番疾病津貼比佢(有薪病假),建議你電2717-1771問勞工處。

首頁

尾頁

跳至