意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 8|主題: 77868

囡囡咳,除食藥外,還可以做咩?

大宅

國民生產總值:2205

囡囡咳,除食藥外,還可以做咩?

如題

該用戶已被刪除

Re: 囡囡咳,除食藥外,還可以做咩?

大宅

謝謝,請問搽邊度?

happybaby&mom 寫道:
可以同佢搽 兒童曼秀雷敦cherry 味薄荷cream, 等佢條氣冇咁緊...不過我通常比bb搽少少, 同埋臨訓先至搽, 等佢好訓de

大宅

國民生產總值:2724

胸口.背部.

另外你可以燉川貝鱷魚肉湯比佢飲.對氣管好架.川貝化痰止咳.(保健作用)
**傷風.發燒.感冒者,不合用.

我個女都成日咳.唔斷尾.
所以我媽,我99,都會間中燉比佢飲.

該用戶已被刪除

大宅

多謝兩位!

大宅

happybaby&mom
bb2002:

一日可以搽幾多次?在什麼時候搽?ths!

民房

國民生產總值:70

上次試過余仁生猴棗末好有效, 不過貴, 要HK$100 一樽, 大B 食一樽, 小B食半樽, 空肚食最有效

大宅

多謝,我會試吓

classic 寫道:
上次試過余仁生猴棗末好有效, 不過貴, 要HK$100 一樽, 大B 食一樽, 小B食半樽, 空肚食最有效

大宅

昨天試過啦,真係好得呀,唔覺囡囡有咳呀

用手攞少少然後捽"hing", 搽係心口, 同少少頸仔, 咁bb會條氣順de..

複式洋房

國民生產總值:110

近日發現原來天氣乾是一個幾重要的起因,現在我買了放濕機又好了很多,同時你可試試在浴室沖諒時,放下大熱水,令大量蒸汽產生,這樣好令氣管舒適好多,無咁易咳的

男爵府

國民生產總值:6830

我亞b食猴棗末就無咩用. 佢由年初四開始咳, 睇左醫生都唔好. 後尾因為我怕食太多西藥會'散', 加上食極都唔好就試食猴棗末, 食左四/五日都係唔得, 痰清唔到而且仲係咁咳. 後來轉睇第2個西醫, 依家好好多law
classic 寫道:

該用戶已被刪除

大宅

明白,多謝你的意見,我囡囡現在兩歲兩個月啦,昨天搽了兩次﹙飯前和睡前﹚。

我仔仔17個月, 所以如佢有sucking nose, 我一日只係臨訓比佢搽一次, 如果你bb大de, 可以因需要同佢搽...但始終唔係天然野, 冇乜事就唔駛搽咁多, 當看門口!

[quote]
tingting媽媽 寫道:
昨天試過啦,真係好得呀,唔覺囡囡有咳呀

[quote]
用手攞少少然後捽"hing", 搽係心口, 同少少頸仔, 咁bb會條氣順de..
[/quote][/quote]

複式洋房

國民生產總值:326

川貝燉雪梨或者果皮燉鶉鴣, 兩個都係燉3個鐘, 好有效

大宅

我試過川貝燉蘋果,燉完後再加蜂蜜,但是仍帶苦,囡囡唔鍾意食。有沒有其他方法可以好味d架?

子爵府

國民生產總值:13138

2019新春慶豚圓 2019勳章

tingting媽媽,

妳有沒有凍水落川貝呀!

大宅

國民生產總值:1246

小朋友如果足2yrs,可以試一隻藥<善古寧>,藥行有買,但要食一排先見效.
另外,可以試下楊桃拃汁,加少許鹽,飲四五日見效.

大宅

CMMANDY 寫道:
tingting媽媽,

妳有沒有凍水落川貝呀!

我用熱水架, :-( :-( :-( 我下次知啦!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.