自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

super888 發表於 12-7-28 10:46
講真 而家的細路根本已為自己讀左好多書,已為自己好叻,態度好有問題,亦冇珍惜過任何機會、遲到早退 番工 ...

1) 跟本上大學的門檻降低

2) 而家好多父母都係用錢比d 仔女 文憑+ 文憑 + 文憑.....用錢儲學歷

3) 而家社會風氣都好過份保護d 細路仔

佢地點會正面反思下點解人地要話佢....佢地(如樓主 case)會認為工作時間玩 i 物..i 物是必然可接納的事

子爵府

回覆:我都頂唔順我公司個暑期工了

未捱過窮,又唔等住開飯,你真係吹佢唔脹

男爵府

請著自己朋友,親戚。真係激心嘔至死㗎

禁止訪問

男爵府

引用:未捱過窮,又唔等住開飯,你真係吹佢唔脹 +

原帖由 Purecane 於 12-07-28 發表
未捱過窮,又唔等住開飯,你真係吹佢唔脹
唉,有D仲做緊(中年孩子)30幾歳人,老豆亞媽仲比零用架

用戶要求終止服務

EVA222 發表於 12-7-28 10:59
炒啦,呢D等嫁有錢人.
有個姪女話早幾年同x大合作,請intern,二千銀一個,佢老頂話,抵請,請返來做打什跑腿都好 ...

阿Eva小姐

你估個個都明艷照人,沉魚落雁咩......我係有錢人都揀個 好睇又好食架啦 ! 某d 又唔肯做又齒住自己仲後生...無品無樣 搵鬼要囉

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

EVA222 發表於 12-7-28 10:59
炒啦,呢D等嫁有錢人.
有個姪女話早幾年同x大合作,請intern,二千銀一個,佢老頂話,抵請,請返來做打什跑腿都好 ...
咁我都希望佢能夠好彩嫁到個有錢人,
咪鬼等佢 Ied 畢業,搵到教席,到時出黎為禍人間

mok239  都有道理  發表於 12-7-28 11:10

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

依家D細路好似冇咩責任心。

禁止訪問

子爵府

哈哈,請我好過啦~我呢啲睇得又捱得, 係無學歷之麻 !
所以話,,讀得書多唔代表叻, 早出身都有早出身好處

象牙宮

mc_pigpig 發表於 12-7-28 10:05
公司要做盤點,請左個暑期工返黎幫手,讀 Ied year 2,我 offer 8k,返 5日半.....
1) 返工遲到,每個星期 ...
有冇玩手机????
暑期工 7-8K, 己經很好了...
溫室中的小花.... 她/他父母 是"水喉"... 又怎會做?
父母有責... 包括我自己.

初時, 我都覺得對90后不公平, 可以 現實就是現實, 發現不少... 比率多.
雖然仍有90后 好青年的..

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢個時候我就同自己講,千其千其唔可以俾2個小朋友將來變成咁

禁止訪問

用戶要求終止服務

史奴比 發表於 12-7-28 11:14
哈哈,請我好過啦~我呢啲睇得又捱得, 係無學歷之麻 !
所以話,,讀得書多唔代表叻, 早出身都有早出身 ...

嘩 ! 有得睇 咁正 ! ok ! 埋位, action ! (講下笑,請勿見怪)

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

huisylvia 發表於 12-7-28 11:21
呢個時候我就同自己講,千其千其唔可以俾2個小朋友將來變成咁
對!! 與其出面比人教,倒不如自己為人父母,自己教左自己仔女,什麼是應有的工作態度,
免得到時自己仔女在人地面前出醜

象牙宮

catvicky 發表於 12-7-28 11:00
唉,有D仲做緊(中年孩子)30幾歳人,老豆亞媽仲比零用架
...
中年孩子 30幾歳人
老豆亞媽 起碼是 50yo. 當父母 18yo 生佢.
1960 年代父母, 父母有責...出了什么問題?

一个孩子, 自理, 自力.... 都成問題, 是家庭問題. 父母有責. 是家庭教育

大家要做好父母的本份, "家教" vs "寵鍚", 要懂得分.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

甘難頂點解唔炒佢?佢好似完全唔覺自己有問題。炒佢係點醒佢比經驗佢。佢甘既工作態度去都邊都比人炒架啦!

伯爵府

我都好明我公司有個八六男仔,都廿到中啦!又係噤個個月都兩三日病假,明显唔珍惜份工,但又要求加人工奬金同同级同事要睇齊,不知所谓

男爵府

回覆 EVA222 的帖子

炒都無用...宜家要請個正常的後生咁鬼難...我呢度收到過百resume, 我覆返三十個, 得8個show up (其餘失左蹤), 焗請4個先得1個正常

幫人地呀媽教女仲要俾人話惡...佢地諗住黎學野架真係, 成日都話唔識未做過就諗住過骨, 大佬黎學野唔俾錢仲要鞋口鞋面同出返糧俾你....

我宜家請人要求好簡單架咋, 只要唔遲到, 唔會成日請病假, 識得講唔該/請問....不問工作表現/工作經驗/不問語文能力我都唔會炒架喇

首頁
12345...7

尾頁

跳至