夫婦情感

跳至

首頁
34567...28

尾頁

別墅

回覆:我與Bruce Wayne的大鑊婚禮

冧死人咩!唔止結婚仲計劃埋渡假,退休同生意!

大宅

唔知有無相睇下?

男爵府

回覆:amywong9 的帖子

好搞笑

男爵府

2024年龍年勳章

呀........我慢咗添!

子爵府

第四節:

Bruce話,場地既事,佢搞晒,我唔洗煩。其實係佢唔想我插手煩住佢,佢直頭當左果度係佢既wonderland,佢放假一有時間就去,學人做「素人園丁」,又成日去監督住維修工程,用平時做野果種集中專注同要求去做。

有一日,佢打電話比我,話我知佢今日發生意外,差D死左。

我好驚好緊張,問:「你受傷?有無事呀?」
佢用好慘既語氣講:「今日我差D死。」
我以為佢炒車,因為佢成日開快車。迫佢快D講咩事,唔好嚇我啦。
佢話:「今日我去左農莊,大屋幾乎修葺好喇,係屋頂仲漏緊水,我上去閣樓度,條木樓梯爛左,斷開左,我成個人跌左落黎!」
我:「下!咁你有無受傷?有無跌斷骨?」
佢:「好驚呀,真係差D死呀。」
我:「你咪嚇我啦,有無整親?」
佢:「係咪好彩無死先?」
我:「咁你有無整親?」開始用嬲既語氣問。
佢:「好彩係我上到第二級樓梯就斷開,唔係上到頂先斷。」
我:「#(%&#&$**#$&@%!!!」

如是者,自從佢鍾意左呢D玩笑之後,佢成日咁玩我。有時打比我話,我今日無左隻腳呀!原來係落田有地陷,佢差左隻腳落去覺得好驚;有時又打比我話,慘喇,依家我係急症室,我比隻狐狸咬傷,要打瘋狗針喇!其實隻狐狸係老遠,根本無搞佢。我次次都中招,因為佢本身工作,都要經常去地盤視察的,有幾次佢真係幾乎發生意外,同埋有次佢真係滑倒閃了腰。次次佢都玩我玩得好開心,我越嬲,佢笑得越開心。我話佢,你真係變態,你見我咁擔心好開心咩?!佢話,我同佢成日分隔兩地,佢要知我有無放佢係心上。

之後,我地去左法國影engagement photos,原本我極唔願意影,但Bruce堅持要影,因為佢太靚仔,佢要世人都記得佢既俊樣,同埋要世人知我地幾sweet。成個過程,只能用痛苦來形容。

第一,我唔鍾意比人影相,更加唔鍾意擺pose影。
第二,Bruce佢成日挑剔我表情生硬,話我唔笑,所以成程都要強迫住笑,仲要迫我擺pose,唔係普通既pose,佢要似Vouge果種model先識擺既pose。
第三,當時天氣好凍,係巴黎凍到我癲,仲要著住條露膊婚紗,一路影一路震。
第四,我休息時,Bruce強迫攝影師不停幫佢影單人相,因為佢打算之後用來做公司credentials佢嘅人像相,cheap佬又公私不分,我見佢不停chok真係想嘔,而佢真係樂在其中。
第五,Bruce想順道去巴黎買埋big day當日既手飾珠寶呀、鞋呀etc.我已經攰到嘔電,佢仲要我地一齊去行街買野,我真係無心機睇。

之後出左黎既相,Bruce不停欣賞自己既俊樣,又話,無佢咁靚仔,點襯到我咁靚女。(滴汗)

不經不覺,搞呢樣、搞果樣,期間我地將日期延遲,放棄夏季,改為初秋結婚,距離我地大喜之日,只剩下半年都唔夠。

以為相安無事,最多都係平時為小事吵下架,有一日,當時我在倫敦,佢打比我,話:「個莊園水浸呀,浸左好多地方呀,死喇今次。」我以為佢又講笑,唔理佢,點知佢認真話:「落左幾星期雨,莊園附近條河氾濫呀,水淹左出入條主要道路,我想入去睇都睇唔到,佢地同我講仲浸埋陪份農田呀!D雨又令到間大屋漏水問題嚴重,當日都唔知可唔可以用!」然後佢不停爆粗。

唉,我又一次覺得,個天總係唔比我地兩個順順利利,Bruce因為自己既心血被大自然摧殘,佢感到非常氣餒。(續)

iluvmeeself  大半世人接觸老外,No offense, 佢地個腦既構造係唔同中國人。。  發表於 12-8-4 00:49
me920  有冇結婚相可以睇下呀?  發表於 12-8-1 10:20
ahMeow  now i really want to see your c6's pix....oops not c6, should be Bruce....lol  發表於 12-8-1 08:19
JessL  好緊張,希望一切順利。  發表於 12-7-31 23:41

大宅

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆:oguh 的帖子

複式洋房

回覆:oguh 的帖子

佳人才子,何等匹配!日思夜追,欲罷不能!

珍珠宮

好好笑呀你c6真係 我一路睇一路笑到標眼水 我c6係咁望去我度@@我差啲笑到呀女都醒埋,

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:我與Bruce Wayne的大鑊婚 ...

因為太靚仔,要世人記住佢個俊樣!!!樓主你吾止文筆好,仲好生鬼風趣

男爵府

好有商業頭腦。。
做每件事都可以有好多方面去諗。。。
好勁丫。。

真係想睇下Batman個樣

可唔可以post下wedding 場地d相
好靚既view。。

~* 如果因為對方有病就唔愛嘅,就唔係真正嘅愛。
無人,知道生命嘅長短,就算做醫生嘅,都唔可以,保證自己 長命百歲....
所以結婚誓詞裡面無話到"百頭到老",但係就要保證,無論健 康疾 病,都要係 埋一齊........ *~

★這是一輩子的諾言,你願意嗎�

子爵府

大宅

樓主,相信你對住你未來老公講婚禮d事,一定比激到又好嬲,又好笑!
佢好creative又有sense of humor, 你應該好欣賞佢!人要有童真才會快樂,才能給予別人快樂!祝福你倆有個空前絶後的婚禮!唉!又要追追追嗱!但呢個post,真係追得好開心!

珍珠宮

BK Milk勳章

講到咁令, 要POST WEDDING PHOTO同場地相呀

angie127    發表於 12-7-31 23:19

大宅

真係可以出書

子爵府

第五節:

英國夏季係好恐怖,太陽出來五分鐘,然後落雨落足五個鐘。郊區河水氾濫都好普遍,但我無諗到,我地果個農莊都身受其害。

大屋本身都殘殘舊舊,Bruce將佢返新,打算大喜當日用來做party主要地點,比客人聚下休息下,我家人同我地當晚入住,同埋個廚房比Robin餐廳既員工準備當日飲食。然後我地係後花園行禮,佢請左園藝公司執靚個後園,原本一片荒涼,佢用左近一年時間,整得似模似樣。

點知幾星期既雨,白費左Bruce大半心血。

婚前我請左大假,長留倫敦,佢因為心情差,我地兩個又成日相對,搞到我地成日吵架。好多時候,我直頭連愛佢既感覺都無左,甚至諗過悔婚,唔結喇,好煩。唔知呢D係咪叫「婚前恐懼症」。

有一日,我地整緊個guest list時,我又要觸及一個可能大家又會吵架既事:請唔請Batmom。

上一個post有講,Bruce好憎佢媽媽,原因係佢拋棄過佢同Robin兩兄弟,如果用中國人既講法,佢地就係「父母緣薄」。本身佢直頭無諗過要請佢媽出席,但我諗,呢個係一個好機會比佢地修補下關係,可能我係多事,但我怕過左呢個人生大事,以後佢地重修舊好真係無機會,同埋我驚Bruce以後會後悔,始終係重要事,咁多親友見證,偏偏媽媽唔係度,好似係人生一個遺憾。

Bruce把口好硬,如果我直接問,佢一定話唔會請,唔會後悔,一定唔會。

所以我唯有用軟法去攻佢。首先,我去試婚紗,扮搵唔到女性朋友陪我去,我有意無意咁話,不如叫你媽陪我去,佢講過佢樂意幫手。開頭佢反對,佢話佢陪我去,但我話要女性朋友幫眼先得,你地男人唔識睇,佢發嬲問,你咁多個姊妹,無一個得閒?我話人人都要返工,真無好忙唔得閒。咁佢無聲出。之後,我搵Batmom同姊妹們一齊去試裙,Batmom好感激我比佢參與婚禮過程,但我好坦白咁同佢講,其實我都係試下軟化Bruce,佢都未肯正面回答我請唔請佢去,我怕佢有太大希望,最後失望。

但Batmom扮到好開通、好了解咁話,無所謂,真係無所謂,我知自己對佢做過乜,我明佢點解會咁做。而佢越扮到無事,我個心就越酸痛。雖然我同Batmom只係第二次見面,但我真係感到,佢本身都係一個善良既女人,只係年青時被迷惑,犯下大錯。

其後,我成日同Bruce「借D椅」講,話我唔係好熟邊到買D乜、買D物,我都要Batmom陪我去,佢都無出聲,我開始感到有佢心軟。有次好大膽咁問佢,同埋我地一齊去買野,佢當然唔去。

但有一日,佢叫我幫Batmom買些珠寶,佢之後會比返錢我,我就知道係big day當日戴的,即係佢接受邀請Batmom來。我好開心,第二日即刻約Batmom出去買野,我未見過Batmom笑得咁開心,當日我同佢發左癲咁不停試試試,個SA都話,好少見新娘同mother-in-law買野買得咁開心。

其實做新娘唔係咁開心,真係好大壓力,要處理好多野,Bruce又要求高又煩,我又有婚前恐懼症。但我見到Batmom同Bruce既關係可能有機會改善,呢樣係唯一令我無壓力既事。

另外,姊妹團當中,其中一位好姊妹突然前小產,令大家心情都低落了,我連同朋友一齊僅有的開心感覺都無埋,因為呢位好朋友已經係第三次小產,對佢打擊好大,我去探佢時攬住佢一齊喊,已經唔係第一次,點解仲要有三次?呢位朋友向來比較內向脆弱,有事就會收埋自己唔想見人,要長時間復玩,我同佢講,你未必想繼續做bridesmaids我可以體諒,你想好好休息的話真係唔好勉強,但呢位好姊妹最後都忍住傷痛,堅持繼續做,仲好幫得手,令我非常感動。

另一方面,Bruce用盡辦法,想用極短時間,將莊園重新整理,有時weekend前佢已經帶埋幾個下屬,入左去camping,同D工人一齊搞,用盡佢平時工作上既人情牌。佢係工程專家,我幫唔到手,就唯有向上天默默祈禱,希望一切順利。

我同佢都係極大壓力下,婚前兩個月,大家都瘦左一個碼,我本身已經瘦,再瘦一個碼佢話我消失緊。所以佢有一日突然懶好咁,話要請我同班姊妹、同佢班兄弟一齊出來去玩,話要比大家減下壓。

原來莊園已經修復得七七八八,我地成班人係個long weekend入去「試住」。而呢個三日兩夜既短trip,用老土既方法講,有人「擦出火花」。(續)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:第五節:英國夏季係好恐怖,太陽出來五分鐘

原帖由 oguh 於 12-07-31 發表
第五節:
樓主,我想講你原來文筆好之外,舖排都好好,留條尾比讀者們繼續去追!I love you

男爵府

好浪漫阿

珍珠宮

Bruce自幼一直缺乏母愛,內心其實一直也渴望愛!
而你性格剛巧夠堅強、成熟理智,Bruce遇到佢生命中既mrs right!你們一凹一凸,簡直系Perfect couple!!!

男爵府

好感動

首頁
34567...28

尾頁

跳至