論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有主僱主願俾長期服務金?

大宅

Re: 有主僱主願俾長期服務金?

我願架﹐如果個工人好既話﹐俾萬零蚊﹐炒工人2次都差唔多啦。

但至今仍未遇上一個續到約既工人。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同佢續咗第3個約啦, 預咗俾長期服務金ga嘞! 佢有幾好? So far so good la!

大宅

有! 點解無呢,一樣有絕世好賓 !

我個18年先走,比足錢佢走,家下都有月月匯些少佢駛下架 !

另一個又八年啦,都要比啦 !

無所為,做得好 當安全費嘮 ! 好過月月換,日日驚啦 !

Msma

別墅

Msma

你真幸運, 想問下, 其實工人係咪真係你對佢好, 佢對你好呢??
你心目中, 好工人應該有咩條件????

大宅

no matter to maids or friends:

1) if you are not good to her, when she is bad to you, you can't complain

2) if you are good to her but she is still bad to you, this is her fault

3) being bad to the others and your children will copy you

see some of the poor maids in hk in this week Next Magazine.

大宅

yes , 24000
img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

大宅

係,問心我雖唔有錢,但對人好好,對工人真係好!

我個老賓唔做,好多同屋苑賓來問我請唔請佢地!

我個個月頭去匯錢,連間 PHIL 銀莊都當我異型,亦有D係度匯錢的菲問我請唔請人 。。

無啦,打工仔一定想做少D,老世一定想你做多D,有時大家曉退一步就下就好架 !

老實我個老賓係首批輸入的菲慵(佢未來我度都打了4年工) 個個年代D人係純D,新入個D個個都好講利益 !

我用的賓通常都年紀大,可能個人定性D,亦有D良心啦 !

當中相處 18年當然有大家唔開心日子,但好少,可想起的都唔夠兩件事! 佢走我地送佢上機,我送左D手飾佢做紀念!

有時佢又託D回鄉菲帶D野食比我地 !

我D女都話 ,一定會飛過去探佢 ! 其實真好唔捨得,18年相處,但無法啦 ,佢 60 啦,我都唔想佢成世人都係做,做到運返老家咁陰公架嗎 !

你對人好,唔一定人對你好,但唔好的人,我一定篩走 !

Msma

男爵府

Msma:好想知你,最後要畀18年賓賓幾多錢長期服務金?

水晶宮

justjust 寫道:
我願架﹐如果個工人好既話﹐俾萬零蚊﹐炒工人2次都差唔多啦。

...

me2.

大宅

my maid has been with me for over 3 years now.... I 'm willing to extend contract with her forever.... but it's not possible....
I told her from day one.. i am more than willing to pay 長期服務金.. becuase her previous 2 employers in HK let her go becuase they didn't want to pay... and i know many people thought they could save $ that way.
i just think it's a sillly way of thinking... ( if the maid is no good... of course, don't extend contract, but if the maid is okay... why go thru the trouble / risk??)

I not only pay 長期服務金, starting her 2nd year with me, I gave her double salary on Chinese New year.

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

問心,我都願俾,炒少兩次人都係度啦!

禁止訪問

洋房

我在想, 會不會有些僱主為避long service, 但雙方又想繼續, 會安排工人回菲一兩個月, 然後再重新簽合約僱用? 其實這樣合法的嗎?

大宅

我印印做緊第二張約.
如無改變,而佢又肯,我會繼續續約,費事從新train過,大人+bb又從新適應過.做得好,當獎金囉.幫我湊大兩個b,令我安心返工,每天回家有熱飯+熱"送"+熱湯,家裏乾淨企理,絕對值得.

大宅

Me too. She will complete the contract this coming Dec. I'm thinking if I hire a new one or renew her. She is 45 now and the performance is higher than average. But sometimes she is impatient to me kid. She wants to teach my kid but sometimes my kid doesn't listen to her. So she may loss some temper. Cooking is good and she know how to cook Chinese food well. Cleaning is just average.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

有!!!我姑姐個賓做左八年先炒~
其實我姑丈係好怕換工人,因怕麻煩,所以助長到賓賓越黎越過份,在我姑姐忍無可忍之下(第一個約已經有問題,都可以忍足八年)先炒咯~

大宅

係亞,仲有未放的假期 + 機票 + 餐飯+隻鑽介 (家下我仲有個個月匯錢佢養老架 )

走個時我大概係五萬蚊到啦,你除開計:

50000 / 18/ 12 = 231

每個月儲多 231 到啦 !

呢d安全費其實我真令願比 !
Msma
該用戶已被刪除

公爵府

我工人五月夠四年, 我都會續約, 一來佢同我地一家都好夾, 囡囡又好鍾意佢, 二來請過一個新真係好煩, 見人請十個有8 個都吾好, 我就吾會'慱'LAW!

首頁

尾頁

跳至