嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

救命-臭b個pet pet損晒, 點算 -TOP URGENT

臭b試新尿片, 點知敏感, 奶奶又唔早啲出聲, 依家個pet pet損晒, 可以點做??

:-( :-( :-( :-( :-(

複式洋房

Re: 救命-臭b個pet pet損晒, 點算 -TOP URGENT

try to use Vaseline or diaper cream la.

禁止訪問

Re: 救命-臭b個pet pet損晒, 點算 -TOP URGENT

禁止訪問

民房

我BB出生後數天, 個Pat Pat 被糞便 "業"到又損又紅, 跟住睇政府醫生, 醫生俾左隻 "ZINC Cream" (美達鋅氧膏), 用在後真係好好,它會令BB Pat Pat 紅腫地方變乾,吸去水份,搽了五至六次已好番 ! 醫院姑娘話可以在外的葯房買到。但價錢唔太清楚,相信不太昂貴吧!

Pat Pat 好番後,替BB多些塗凡士林,因它既滋潤又防止糞便 "業"住 Pat Pat,如BB有便便,緊記要換尿片。因BB便便的酸性很強,會傷害BB幼嫩Pat Pat !

男爵府

可以用Conveen: Critic Barrier $60一支,藥房有得買,綠色包裝,搽搷搽紅一流

洋房

Try to clean pet pet by using cotton puff with warm water, & vaseline for protection after.

複式洋房

每次換片,唔好即刻着新片,等一等將pat pat透吓氣,最好曬下太陽,又或者換過另一隻牌子的片片.

男爵府

"ZINC Cream" (美達鋅氧膏)真係唔錯,對於嚴重尿疹或敏感一流 係BK媽咪介紹我買架,

男爵府

ZINC Cream" (美達鋅氧膏)真係唔錯, 我細b都用過真是超好值的推介

洋房

Maybe you can also try the Nappy Change Cream, which can be bought from Mothercare. My son used this cream whenever he makes lots of poo poo and his bottom starts to turn reddish. It smells good too and will not hurt the skin.

複式洋房

我覺得VASELINE真係幾好用,每次換片最好都要用水抹乾淨,
跟手查D VASELINE,重要換得頻密D.

洋房

我個時個仔比條片整到patpat紅曬, 我媽咪買左d大梅片鹿梅粉比仔仔查( 係兩種中藥粉溝埋, 好似爽身粉咁 ). 係d中藥粉. 向藥房買. 亞仔每次用都好舒服, 向佢最紅個幾日, 2小時同佢換一次片, 每次都用溫水洗patpat, 抹乾後, 拍上大梅片鹿梅粉就ok.

但係大梅片鹿梅粉唔好長期比bb用, 有人話怕bb會皮膚乾.所以bb patpat好左之後我就將大梅片鹿梅粉溝埋爽身粉一齊用, 1:1咁溝. 可以防止bb patpat紅.都幾好用丫. 佢個patpat 而家就算4個鐘先換片都好爽. 因為我都係向佢食奶前換既. 怕佢食完奶or食到一半時換片, 佢yurk黎yurk去會嘔奶. 我咁樣同佢查patpat. 用左成兩個星期都無問題. 我覺得幾好.

我向屈臣問過d藥劑師, 佢地叫我可以用凍霜. bb用左話會舒服d喎. 不過我就試中藥粉. 我怕有類固敦嘛.

伯爵府

好媽媽勳章

我個仔已經開始係"豆"佢去大大, 咁樣個pat pat無咁易紅.

複式洋房

我囡囡出世不久, d 老人家 (即我奶奶同我媽咪)就已經異口同聲叫我同囡囡用"鹿益散,大梅片"(好似係咀叫, 去中藥店就一定識, 佢地叫中國爽身粉, $5 已有一包 ). 到現時仲用緊. 佢地話d 粉o係尿濕後唔會黏著pat pat.

囡囡宜家個 pat pat 仲滑過塊面仔, 係夏天會同佢 "sum" o係手同腳o既摺位, 有 d 涼爽感覺 (您可以用小小試o下).

洋房

WKW 寫道:
我囡囡出世不久, d 老人家 (即我奶奶同我媽咪)就已經異口同聲叫我同囡囡用"鹿益散,大梅片"(好似係咀叫, 去中藥店就一定識, 佢地叫中國爽身粉, $5 已有一包 ). 到現時仲用緊. 佢地話d 粉o係尿濕後唔會黏著pat pat.

囡囡宜家個 pat pat 仲滑過塊面仔, 係夏天會同佢 "sum" o係手同腳o既摺位, 有 d 涼爽感覺 (您可以用小小試o下).

係呀係呀~~我都記得係咁上下既叫法, 總之bb而家個patpat好好啦. 你去藥房d人就識嫁啦.

我向佢飲奶飲到發曬熱既時候, 都會同佢用清水抺下頸同頸背, 再查呢d粉上去, 佢就好舒服, 影相仲任你影tim~

沖完澡會查向頸, 頸背, 腋下, patpat, 咕咕位, 脾"啦"位. 佢好enjoy~~

首頁

尾頁

跳至