自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 大家有無真正見過鬼呢~~__~~

另一個又係我哥,佢同d朋友去踢波,當時只係下午6點到,佢地踢左1陣就見有個小朋友企左係牆邊,初時佢地都無理,但踢踢下佢地至留意到個小朋友個頭''唔見左''跟住佢地見到係棵樹到嚇到佢地即走.

大宅

我有一個經歷 , 當時我仲讀緊小學三四年班 , 我亞姨移民了美國後回港 , 想去拜我已死去了外公 , 因我父母都要工作關係 , 所以便由我和亞姨一起去哥連臣角火葬場 , 記得那時並不是清明重陽 , 無人會去 , 坐的士下車後還要行一段比較遠路才能到火葬場那邊 , 記得那時還下毛毛雨 , 行了一段路 , 我和亞姨離遠見到一位婆婆 , 當走近婆婆身邊 , 那位婆婆走過來問我和亞姨妳地來掃墓架?前面有班飛仔 , 還叫我們小心 D , 說完後我和亞姨繼續向前行但亞姨叫我不要向後望 , 當時年紀還少 , 無想過亞姨的意思 , 心裏亦不打算向後望 , 但一路行亦不見婆婆口中說的飛仔..... 當長大了 , 回想這件事雖然我不知那位婆婆是不是鬼魂 , 但我諗飛仔都無咁大膽會在墳場玩 , 就算那位婆婆是鬼魂 , 也是一位友善的鬼魂 .

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

I played the "late Fairy" with my classmates (3 people alltogether) when I was 15/16 years old. It was raining and dark on that day, and the plate really moved. I swear none of us moved the plate cos my friends were very simple and would not cheat the others, and the plate moved very smoothly. However, it's answeres to our questions were very unrealistic and untrue. I believe, from my CHristian friends' opinion, these so called fairies really exist but are actually those "dirty things" wandering around us and just if we give them the chance by inviting them, and they would approach to make fun.

I would never play such game again as it probably lets the dirty stuff approach peolple who play.

洋房

我都係呀!!

You & Me[br]

大宅

仲有一次同我媽咪去泰國玩 , 沙士那段時間 , 去了曼谷某間酒店 , 因為那時團費好平 , $ 699 去四天 , 所以住的酒店都唔多星級 , 入到房後 , 原先開門時 D 燈係亮著的 , 我媽關門後 D 燈熄晒 , 我大叫 , 立刻開門 , 有其他團友還未入房的就過來問咩事 , 之後幫我們熄了燈再開返 D 燈 , 話可能跳制 , 之後其實我都好驚 , 領隊又話唔可以轉房 , 無辦法就唯有入返房 , 但我發現床頭的櫃內有本聖經 , 雖然那晚無其他事發生 , 但我整晚也睡得不好 , 還要和我媽媽同床先安心少少, 好在第二日就要去芭瑅雅唔駛再住那間房 .

男爵府

有,真實係驚到唔會叫,腳軟,成身震

男爵府

我以前住係屯門、當時租了一個單位有兩房一廳、一間房自住、一問房放什物、原來這間房是有 的東西住、每晚到3-4am便聽到有鎖匙聲在開房門、當時好驚但我就從未和他見過面、當時我都覺得好奇異為何中午時間屋會好大煙、我意為係大陽射入來的光、原來後陰氣重、最後我便請了地住回來便無煙、但都聽到有鎖匙聲!
我有個朋友在我家住了一晚都聽到!
這是真人真事!

大宅

最近發生左好多離奇事情, 令我不得不相信'我遇上了', 可幸的是我看不到, 只知有d野, 不斷比signal我, 要我做d野比'佢地', 之後問左高人, 知道原來係祖先, 同埋我細女係睇倒o既, 唔怪得以前bb會對住幅長揮手同笑, 到後期就狂喊, 因為'佢地'知我唔理, 所以搞我最錫o既子女...但'佢地'都係幫我一家o既, 始終係家人, 不過諗返起會覺得自己無晒私隱, 好似比人監視o甘

男爵府

環保接龍勳章

我覺得我係見過.但唔百分百肯定. 有二三次係見到白影一閃即逝. 都未能睇真就冇
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

JennyKwok 寫道:
我就係殯儀館個度就見過靈體!!~ 講起都
係點樣架?你點會知 佢係靈體呀?

大宅

我就無見過但有聽過, 話說係我大女近3歲生日既時候, 某晚半夜睡夢中, 有把聲音同我講 " 個女陪左你3年啦, 好執野啦 ", 最初我以為發夢, 但過兩晚又再聽到,即刻同阿媽及奶奶講, 然後找師父攪先無事
Babysummer

別墅

好B 寫道:
我細佬都遇過喇! 我哋住村屋, 我細佬有一晚三更半夜拉小提琴, 應該2-3點喇! 佢一路拉窗出面一路有把聲音學佢拉小提琴嘅聲, 佢停, 出面把聲又停, 佢拉, 出面把聲又跟住叫, 佢間房對面冇屋, 係一塊空地, 所以唔會有人, 佢覺得有古怪, 佢再繼續拉, 嗰把聲又學, 佢大聲喝: 邊個! 同我出嚟! 跟住把聲就唔見咗, 佢再繼續拉佢都冇跟住學! 佢真係鬼死咁大膽, 係我就縮埋被竇唔敢出嚟囉!....唔係! 係我我唔會三更半夜拉小提琴野埋呢D咁嘢返嚟!

嘩,好B,妳細佬真係勁大膽呀!
我自己試過撞過一次,但因為屋企人唔信呢樣嘢嘅,所以都冇理我。(又冇安慰我,因為當時我得五六歲,搞到足足驚咗成個禮拜,唔敢一個人"訓")
記得個陣係我公公"去"咗冇耐,我訓到半夜,突然間熱醒咗,起身要開風扇(個時冇冷氣機,係用緊電風扇嘅)。點知一起身,就見到有個光頭、冇面、黑色嘅人影伸個頭過我度,想行埋嚟。可能我當時仲細,一時唔知係乜,所以仲行埋D睇佢。點知凈係見到一個黑色人影。跟住我突然諗到D嘢,嚇到返上牀合埋眼唔敢再睇!第二日,同屋企人講,佢哋話我係發夢woo
後尾諗返起,覺得個嗰人影有D似我公公。

別墅

babysummer 寫道:
我就無見過但有聽過, 話說係我大女近3歲生日既時候, 某晚半夜睡夢中, 有把聲音同我講 " 個女陪左你3年啦, 好執野啦 ", 最初我以為發夢, 但過兩晚又再聽到,即刻同阿媽及奶奶講, 然後找師父攪先無事

哦?介唔介意講講"佢哋"想妳執乜呀?

大宅

skyyoyobebe
你講個度唔知係唔係我以前住嘅屋苑,當年阿仔得五,六個月大,有晚我"暗"佢訓,明明見佢訓著咗,突然佢喊醒,再"暗"佢,佢訓著咗,又再喊醒,連續幾次,我覺得阿仔係俾 攪醒,於是我好大聲咁講:[bb仔你都恰,bb仔要訓覺,唔好攪佢.]我真係好大聲,bb應該俾我嚇親,但bb跟住就訓天光.個晚我再同講:[你有你住,我有我住,大家唔好騒擾大家.]
到咗阿仔一歲有日佢望住度牆叫哥哥,我問佢哥哥係邊佢指住度牆,跟住嘰呢咕嚕咁好似同人傾計.
唔知阿 係唔係當咗我係朋友,有次佢幫我搵番啲嘢.
阿仔兩歲戴過紫色玉,但成日話好驚,要我望住佢,有朋友話紫色玉會招惹 ,幫阿仔除咗舊玉,阿仔立即回服正常真係快到唔信.
係另外一間屋,我見過一個彩色透視小朋友係我身邊經過(唔知點解人地見到嘅都係白色透視).

男爵府

To:焱焱
我係住新屯門市中心!
約有12年前啦!

公爵府

我家姐就見過, 有一次佢搭LIFT, 剛剛部LIFT就快關門佢咪話唔該等埋, LIFT入面只得一個女童而且18/F樓層著左, 咁我家姐咪按自己樓層LAW, 部LIFT到了18/F個女仔出左去, 點知在19/F部LIFT無LA LA再打開, 就係LEE個時侯剛剛在18/F出LIFT ge女童就企係lift前面, 嚇到我家姐拿拿按’關門’制

佢返去同佢老公等講, 個個都話個女童同佢玩/制’古’佢, 但係我梗信我家組la

大宅

skyyoyobebe
我個單唔係新屯門市中心呀!我唔想講係邊,唔想嚇親宜家住緊嘅人,我都係12,3年前嘅事.我以前住個度,冬天好大風,啲風聲好似鬼哭神唬咁.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

地點(1): 葵芳某舊樓13樓, 差不多20年前, 每晚他們都在我房裏開PARTY(好多X, 好似煙), 還聽到他們話不用理我, 當時每晚都有開燈, 住了兩年, 差D以為自己SHORT了, 搬走後亞媽才告知那裏之前死了一個亞婆(自然), 我還以為此事會結束, 但我之後搬了兩三次屋都仍跟著我, 直至認識了我老公後神奇地全部失蹤, 原來我老公是好神心的人, 所以他踢我都唔走。<其實我都不想回想這一件事, 想起我個心都好怕>
地點(2): 泰國曼谷某酒店705樓, 開門有猫叫, 後來馬上關門, 再開再叫, 入房什麼東西都無, 但個背脊好涷, 我同個女朋友要同另一對情侶同房, 那間酒店的床好大也好靚, 我地還以為好"正" :-( 原來704同706都不放租), 原來其他團友都有類似情況, 我地都無約定下差不多全部團友半夜在酒店大堂集合 :-(

別墅

janeleung

講時講呀,邊有理由細路女會行得快過lift架~E~~

大宅

crystaltochan 寫道:
[quote]
JennyKwok 寫道:
我就係殯儀館個度就見過靈體!!~ 講起都
係點樣架?你點會知 佢係靈體呀? [/quote]

我記得早幾年,我有個朋友個爸爸過咗身,於是個日我三點幾便跟她一起到大酒店打點,當時我朋友跟她的親戚在房內為她的爸爸做緊法事,而我便跟另一位朋友在外一面摺元寶一面傾偈,而我對面位置放了一個小型祭壇,壇上放了生果及一柱清香等用具,那時我望見有一個白色半透明好似輕煙的老人家似的物體在祭壇上吸香似的,當時嚇到我真係半死,我用手踭撞一撞我的朋友,示意給她,她原來一早已見到,只不過不想告訴我知恐怕嚇親我;我們就此事告訴主持人,主持人話呢度周圍都會有靈體出現,唔出奇,還叫我走之前找找他,他會給我一份東西(我唔知係咩尼既)給我燒,當我走出大酒店門口唸住將火機點著一份東西來燒既時候,居然又熄了,如是者已點了十幾次,那時天氣一點風也沒有,我開始有點驚,不停自言自語,唔該你地各位大哥大姊唔好再玩小妹啦,在此時,有位著西裝的男人走過來幫我一面點火一面講各位大叔大嬸,呢位小姐無惡意的,唔好再玩佢啦!!唔該晒吓!!講完之後,個份東西開始點著左火,妳快我就檻過個埋東西雞咁腳走咯!!

想番起都仲有D驚

首頁

尾頁

跳至