自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jo3 發表於 12-8-6 09:31
佢加到市價,你係可以去搵新租盤,但你有冇諗過搵到合適的新租盤,好難咁巧起租同前業主停租同日,可能差兩 ...

一加加2000wor! 一年已經24000, 搵咩搬屋公司都唔駛咁貴啦, 而且租人樓, 預左隨時郁, 就唔會太多無謂野
而家加2000, 一年後約滿又加2000, 又一年後又話市價高左, 又加2000, 有幾多個2000啊! 如果我係租客, 我寧願搬走搏下個業主有情有義d喇, 再唔係醒d, 下次簽約講明2年唔加價, 大家講清講楚至簽 (學樓上話齋, 個單位吉左業主都無so架咋)

子子家  你都識得話市價高左,市價高左加租係理所當然, 呢個係地產市場嘅定律  發表於 12-8-8 23:22

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

個租客好, 我就唔會加.

珊瑚宮

Charlotte_mom 新樓反而平, 因為好多炒家唔想俾extra stamp duty, 要等"夠期", 所以平租

新樓好多都比國內同胞無按揭買哂,收到既租金相對只係9牛1毛,只係响度等時候

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:生約期間業主可以加租嗎?

要加租要重申立過張死約!

子子家  thx  發表於 12-8-6 22:40

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果市價$13000,現租$10000,生約加$2000即租$12000.咁仲搬唔搬???

跟本就唔好成日話加幾多.最緊要睇市價係幾多先真!

子子家  agree! 我個單位市價$12.5k  發表於 12-8-6 22:42

禁止訪問

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 如果市價$1300

伯爵府

生約其間可以加租

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 如果市價$1300

原帖由 an1839 於 12-08-06 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果市價$13000,現租$10000,生約加$2000即租$12000.咁仲搬唔搬???
十一樓已經講左,12k係市價

子子家  no.....12k係同size同座但低層過我的, 我單位市價12.5k  發表於 12-8-6 22:45

大宅

引用:Quote:Jo3+發表於+12-8-6+09:31+佢加到市價

原帖由 Charlotte_mom 於 12-08-06 發表
一加加2000wor! 一年已經24000, 搵咩搬屋公司都唔駛咁貴啦, 而且租人樓, 預左隨時郁, 就唔會太多無謂野
而 ...
搵到平租盤就梗係搬啦!問下樓主,有冇搵過新租盤,對比下依家呢度,先決定搬定留?如果出面個市價就係呢個價,咁仲搬唔搬?!搬只會勞心勞力!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:如果租約雙方冇寫明生約其間唔可以加租既話

原帖由 Lanny 於 12-08-06 發表
如果租約雙方冇寫明生約其間唔可以加租既話,業主係可以係生約其間加你租架(呢個問題我三個月前打過去租務 ...
yes!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Jo3 的帖子

樓主係業主,佢想加客租

侯爵府

畀面勳章

倘若租約訂明業主與租客在「生約」期間雙方均享有退租權,如在「生約」期間租金下跌,租客要求減租,業主不願意接受,租客可以行使退租權提早終止租約。另一方面,如在「生約」期間租金大幅飆升,業主有可能要求加租。若租客不願意接受,業主亦有權行使退租權。由於雙方在「生約」期內均可終止租約,兩年合約可能形同虛設。

https://www.eaa.org.hk/ConsumerCorner/EAAarticlespublishedonnewspapersandmagazine/ColumnofEAADirectorofOperationsMrwong/MrWongNov2011/tabid/718/language/zh-HK/Default.aspx

別墅

bing-jing 發表於 12-8-6 09:04
最近幾個朋友租樓都簽兩年 C 約,個 D 全部都係新樓嚟

你fd要求定業主?

翡翠宮

引用:但業主可以在生約期一個月通知叫你走!!!

原帖由 chuchu9999 於 12-08-06 發表
但業主可以在生約期一個月通知叫你走!!!
生約期後死約期內

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

別墅

VKwan 發表於 12-8-6 09:09
但你要考慮如再過多一年至加,到時可能市價變成萬三,你好難完約時加到3000,因為個幅度太大,到時租客一樣 ...

yes, 難得你明白

別墅

Charlotte_mom 發表於 12-8-6 10:44
而 ...

我冇話加2千, 我意思係我單位現值與實收相差2000(起碼), 低我12層的同size同座也租出12k了

男爵府

回覆:生約期間業主可以加租嗎?

生約可加租的,所以有些聰明的客和特別需要客會要求業主簽2年死約,而我出租時比市價平1千元,一年過後當然租金已升多1至2千,但我剛第二年生約完埋我都無再同佢簽或加過租,2年約內換了部金章洗衣機同雪櫃比佢。我蝕更多!果到都7,8千元,直至佢再叫我換冷氣機,一屋4部點換呀,我又唔打算加租,大家好來好去,我講明了我不會加租但條件是我不會再換任何電器。對方也同意,其實我收小2至3千一年計埋已好多錢但我唔想煩亦都好來好去,無胃人地唔租再重新一個租客不知會點,分鐘仲衰9倍的話咪死,2個月內未找到租客條數咪又係返到!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

珊瑚宮

子子家 發表於 12-8-6 22:28
你fd要求定業主?

我 朋友要求

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:唔係喎死約唔加得生約可以加,你唔接受業主

原帖由 -bella- 於 12-08-06 發表
唔係喎
死約唔加得
生約可以加,你唔接受業主可以提前一個月通知你請你走...
係呀

別墅

bing-jing 發表於 12-8-6 22:52
我 朋友要求

why? 見租金平??

首頁

尾頁

跳至