論盡家傭

跳至

首頁
34567...45

尾頁

洋房

Re: 齊料【僱傭天書】中/英/印/菲(有關文件/秘訣/法例)

Yes, very useful. Appreciate your 好心機!!

大宅

Re: 齊料【僱傭天書】中/英/印/菲(有關文件/秘訣/法例)

thank you very much! It is very useful. you are so great.

大宅

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Thank you so much!!!

別墅

神呀!

我係爸爸! 大家請多多指教
歡迎到  鑽石愛好者協會  交流交流啊

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

好好好好好好好好好好好好有用!!! 感謝~~

公爵府

多多多多多多多多多多多多謝!!!

公爵府

up!!!
[size=medium]各BK媽咪,個網加左料啦,如有其他野想加,通知聲,我儘量搵番黎,如果大家有資料可分享提供,可通知我做落個網頁度.tks!!
[size=medium]請大家幫手UP!!!

外傭所需文件:

1. >>>按呢度常用表格<<<
啱用既可自行Download<多謝BK媽咪abbytang提供>

2.>>>>按呢度,可save我的最愛<<<<

當中有:

溝通字典---(中/英/印/菲/廣東話讀音)
時間表
傭工守則---(英文)
食物處理貼士(中英對照)
勞工假及年假 (中英對照)
遣散費/長期服務金
僱主須知
僱主Q&A ---(New)
食譜 (有齊中,英,菲,印)---(New)
每日工作進度表(英)---(New)
照顧BB時間表(英)----(New)
電器安全須知(英)---(New)
印傭工資收據(中,印對照)---(New)
工資收據(中,英對照)---(New)
內容會不斷更新。

((順便Post多次法例))
好老實講,請工人真係一門學問同睇彩數,好就中六合彩,唔好就跌好多$$,請之前真係要睇清楚法例,以下進入去溫書:

1. 外籍家庭傭工<<<
(入面有齊-發還申請來港文件工作收據,工資收據,終止合約通知書,在合約屆滿或終止時所付款項的收據 (參考樣本)

2. 僱用外籍家庭傭工實用指南 - 外籍家庭傭工及其僱主須知<<<

3.從 外 國 聘 用 家 庭 傭 工 指 南<<<

4. 勞資關係科各分區辦事處<<<

5.切 勿 聘 用 非 法 員 工,僱 主 最 高 可 被 判 罰 款 1 5 萬 元 及 監 禁 1 年 <<<

講明係好多網頁copy番黎,再剪剪貼貼咋!!

珍珠宮

Fa姐:
之前我見過有人講開工人偷嘢嘅問題,唔知你有冇印象,有人答咗幾個「盡量避免」工人偷嘢嘅措施,我覺得很好,也有份回應,你考不考慮將這個TOPIC也放進天書?不過我們先要整理一下,再加些料。
我覺得工人在不同的工作環境替不同的僱主工作,會有不同的表現,如果我們可以提醒僱主「防備」,相信是件好事!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

SandraLo 寫道:
Fa姐:
之前我見過有人講開工人偷嘢嘅問題,唔知你有冇印象,有人答咗幾個「盡量避免」工人偷嘢嘅措施,我覺得很好,也有份回應,你考不考慮將這個TOPIC也放進天書?不過我們先要整理一下,再加些料。
我覺得工人在不同的工作環境替不同的僱主工作,會有不同的表現,如果我們可以提醒僱主「防備」,相信是件好事!

Dear SandraLo,
您叫我FA得啦,唔好加個姐字呀,如果唔係,下次唔同您傾架. 我唔係好記得,不過您可以比我睇睇.因為要睇睇d措施有無危險先得.

珍珠宮

叫亞姐只係一個稱号啫,我有時叫我阿媽同阿女都係叫阿姐架!
終於找到,你可以睇睇覺得点 :
quote:
plee 寫道:
十個工人八個賊, 只是偷多偷少的分別而已。

我久不久check下家中D
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

Dear SandraLo,
您這篇引言,plee提出的可做落去,但不能講"十個工人八個賊, 只是偷多偷少的分別而已。" 同埋這要列明用作參考.

另呢段"非常同意
多年前有朋友用過一個菲傭好好,兩個contract後因仔大了冇再用佢,佢揾了另一份工做了一個月就話個男僱主對佢毛手毛脚想唔做,朋友問我可否「救」佢 (即請咗佢),我當時個鐘点啱啱走,於是便簽佢,但俾錢佢响外面住同叫佢下午三点才返工,佢於是上午便去幫我哋嘅另一個朋友煮餐 lunch同清潔 (另外有錢的),就係咁,大家都以為好美滿啦!点知佢完全係睇個僱主好唔好「蝦」,响我度時好地地,因我心水好清,完全做到你所講的 ,但响我朋友度就好似另一個人,重叫我朋友呃我,話想佢星期六返我朋友個邊等佢可以去街!
点心水清?我覺得啲湯愈來愈冇味,後來俾我發現佢將煲湯的肉切出來炒餸再開數,勁打斧頭!
各位,照住plee講咁做,冇衰!得閒重要check吓啲米缸呀、梘粉呀、重有海味添呀!"
一定唔得,因已犯左法,好容易會誤導左其他媽咪,以為工人可以咁用.
您唔好介意,我用客觀者身份睇呢段文後的反應是好好笑. 因好似擺左個賊係間屋咁,同埋要咁樣check住都幾煩.

反而第一段所講既,"我久不久check下家中D

珍珠宮

珍珠宮

有些誤會 - 其實我冇諗住可以照搬架!只係諗有個topic 教阿媽「避免工人偷嘢」,我哋一定要complete啲咁諗一次加啲乜,再放上去先至有意思;而回應我個case的時候,係想講個工人明明初頭4年係好 (响前僱度好好),但轉咗個「林」善嘅就作反,並非要擺埋落去俾人參巧什麼!

公爵府

SandraLo,
Sorry,我誤會左.
比d時間我,因我呢排趕住整番個icon網頁比d媽咪玩,等我搞掂左,我會度下點寫出黎,等我整好,PM比您睇下先,好嗎?

民房

好有用呀!多謝你無私分享!

公爵府

up!!!
[size=medium]各BK媽咪,個網加左料啦,如有其他野想加,通知聲,我儘量搵番黎,如果大家有資料可分享提供,可通知我做落個網頁度.tks!!
[size=medium]請大家幫手UP!!!

外傭所需文件:

1. >>>按呢度常用表格<<<
啱用既可自行Download<多謝BK媽咪abbytang提供>

2.>>>>按呢度,可save我的最愛<<<<

當中有:

溝通字典---(中/英/印/菲/廣東話讀音)
時間表
傭工守則---(英文)
食物處理貼士(中英對照)
勞工假及年假 (中英對照)
遣散費/長期服務金
僱主須知
僱主Q&A ---(New)
食譜 (有齊中,英,菲,印)---(New)
每日工作進度表(英)---(New)
照顧BB時間表(英)----(New)
電器安全須知(英)---(New)
印傭工資收據(中,印對照)---(New)
工資收據(中,英對照)---(New)
內容會不斷更新。

((順便Post多次法例))
好老實講,請工人真係一門學問同睇彩數,好就中六合彩,唔好就跌好多$$,請之前真係要睇清楚法例,以下進入去溫書:

1. 外籍家庭傭工<<<
(入面有齊-發還申請來港文件工作收據,工資收據,終止合約通知書,在合約屆滿或終止時所付款項的收據 (參考樣本)

2. 僱用外籍家庭傭工實用指南 - 外籍家庭傭工及其僱主須知<<<

3.從 外 國 聘 用 家 庭 傭 工 指 南<<<

4. 勞資關係科各分區辦事處<<<

5.切 勿 聘 用 非 法 員 工,僱 主 最 高 可 被 判 罰 款 1 5 萬 元 及 監 禁 1 年 <<<

講明係好多網頁copy番黎,再剪剪貼貼咋!!

珍珠宮

唔緊要!大家都忙!
之前我簡單的答過有人問「 interview時問工人啲乜」,其實這也是一個很好的 topic ,也算是我較有經驗的,不過要列啲問題出嚟就易,但要按她們的答案再問下去,便必須假設很多個不同的答案,這樣便要舉很多例子才能容易明白!
FA8866 寫道:
SandraLo,
Sorry,我誤會左.
比d時間我,因我呢排趕住整番個icon網頁比d媽咪玩,等我搞掂左,我會度下點寫出黎,等我整好,PM比您睇下先,好嗎?

公爵府

SandraLo 寫道:
唔緊要!大家都忙!
之前我簡單的答過有人問「 interview時問工人啲乜」,其實這也是一個很好的 topic ,也算是我較有經驗的,不過要列啲問題出嚟就易,但要按她們的答案再問下去,便必須假設很多個不同的答案,這樣便要舉很多例子才能容易明白

呢個幾好呀, 我地可以唔駛假設很多個不同的答案,如: 想知佢有無湊new born經驗,問佢識唔識同BB沖涼洗頭?點做呢?點洗臍帶呢?...等等.便可知個工人識唔識.這是我請工人時,我朋友幫我問工人既.有經驗的媽媽一聽就知個工人識唔識. :mrgreen:

禁止訪問

首頁
34567...45

尾頁

跳至