跳至

首頁

尾頁

大宅

會選擇順產,開刀定係無痛分娩呢?

你地會選擇順產,開刀定係無痛分娩呢?我而家未決定,好想順產,但又好怕剪會陰果野!所以又有諗過無痛分娩,但又怕對bb唔好,又怕有風險!開刀就真係唔係好想,因為以前做過手術,開完刀好辛苦!你地諗左未呢?

別墅

Re: 會選擇順產,開刀定係無痛分娩呢?

我就一定係選擇順產..., 因為對自己同bb都好d架!!!

別墅

我自己就想順產, 話晒好似自然d咁. 但係, 我諗我會係最後幾個禮拜, 聽下醫生既意見. 我問過幾個朋友, 佢地都話係生之前幾個禮拜, 醫生都有同佢地講, 可以順產既機會率有幾多. 好似其中有個朋友, 佢醫生話佢個bb既頭仔都算大, 而佢既盆骨就唔算大, 雖然有七成機會可以自己生, 但係都建議佢開刀, 會冇咁辛苦. 我朋友好想自己生, 不過到最後, 開到三度之後就唔開, 結果都係要開刀. 所以呢, 我諗如果醫生同我講, 個b頭仔大呀, 又或者係位置唔係咁o岩呀咁, 就會決定開刀囉. 因為我會係私家醫院生, 預約開刀同緊急開刀都差幾多錢下架, 如果係諗住開刀, 就會早d決定, 留番筆錢之後補身同買bb野好過囉

大宅

我睇完呢幾日"產前產後"既forum有媽媽討論無痛分娩, 好似都ok, 所以下星期去醫生度覆診時我會問下詳情! 再慢慢考慮先!

男爵府

我生bb嘅時候(1月份),我係做咗無痛分娩,喺廣華做嘅.真係好彩,因為廣華講明一日只會做3個cases,所以都唔係你想做就有得做,而且仲要配合好多嘢. 不過我個經驗係:如果你好怕好怕痛(好似我咁),無痛分娩真係會幫到你舒緩痛楚and擔心,因為當 d "ma醉"藥打咗入脊骨之後,你會好快覺得十分唔痛(但係一定唔係完全唔痛,你會feel到裡面繼續收縮緊),我自己連開到10度都唔知,係個nurse話生得la~不過,做無痛分娩就有個可能性,就係因為一直滴入"ma醉"藥(可能要滴好多個hours,我又唔可以食嘢飲水),到生嘅時候我對腳已經冇乜力,隻右腳仲可以撐住出下力,但另一隻腳就100%痺晒,所以嘗試生咗/push咗個半hours都生唔到個bb,最後都要"吸"個bb出嚟,好彩個bb個頭仔腫咗一兩日之後都冇事,冇hurt到裡面.生完之後個脊骨都冇乜事,但有d媽咪都會有持久性嘅酸痛.有d又會甩頭髮.....anyway,做無痛分娩前醫院都要你好清楚做咗之後可見嘅後遺症,當然唔係一定會有or樣樣有,at least我依家都very good.
所以各位準媽咪,做無痛分娩有好,有唔好(maybe),要認真考慮and discuss with your doctor / 經歷過嘅mothers is better! :lol: :lol:

別墅

尋日同家姐傾開,(佢已經2個仔)佢話當係生o個陣,如果醫生認為你唔夠,會同你剪會陰(諗起都有d驚 )但比起生o個時既痛楚,都會cover左剪o個一下,應該唔會好大feeling(佢既經驗)even聯針o個一環,相對都已經不太痛.
希望各位媽媽一齊努力~

男爵府

我絕對同意!生嘅時候真係痛到個醫生/助產士同你剪會陰你都唔係好feel到;生完之後個人已經虛脫 + 你已經經歷咗最痛嗰階段,就算醫生同你推埋個胎盤 + 聯傷口,你都唔會覺得係d咩.我好怕痛我都冇乜feeling loo~~ :-(

別墅

pwypaulina
會虛脫 真係唔知會係點....

公爵府

畀面勳章

上胎順產, 今胎都會, 但想起痛個10多個小時, 都有d驚, 但順產我感覺真的感受到做媽咪的偉大,

別墅

佢地話痛既時間個個人唔同,你痛10多個小時...算係多/少?

複式洋房

i will choose 順產 like 1st time, i was in labour for around 10 hrs, it was painful, but the excitement of seeing baby soon really makes the process much less painful than i thought...to me the experience was like running a marathon, after baby's birth i was exhausted and starving; me and my hubby were eating sandwiches in the ward and sharing the excitement! the next day i was already getting out of bed.
hope its as smooth this time as last time!

大宅

我上星期都問過我醫生啦, 無痛要比貴好多錢, 同開刀冇咩分別! 但都唔使禁早決定, 因為如果我真係到時痛得太緊要, 係可以立即request同無痛o既! (如果子宮頸未開得太多時). 所以我諗我都係會順產! 如果情況真係太令我頂唔順, 我先會用無痛啦!! 聽講到左34週開始, 如果行多d, 食下腐竹旦, 綠豆沙, 白蓮so... 都有助縮短產程! 唔知係咪真呢?! 我都會試下!
大家要加油呀!!!!!

複式洋房

如果可以, 我會選擇順產. 睇下頂唔頂得順先. 我都聽過食腐竹旦, 綠豆沙, 白蓮so... 可以有幫助, 而且可以去胎毒. 都時都會試下..

首頁

尾頁

跳至