婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

樓主, 我認同係你奶奶和你的問題嚴重, 最麻煩係你c6 唔撐你.

不過, 如你上次一走, 都可以迫到你老公跟你走, 我相信你老公又未致於要99 唔要你的.

但是, 我諗你真係要搵定後路好d, 因為而家bb 出左世, 如你99 玩野, 玩話唔湊b, 而你又無後路, 或你頂唔順走左, 變左你老公一定都幫埋99,你老公都唔會跟你走.

報育嬰院太遲, 但會唔會都試左先? 再留意d 幼兒園, 2 歲一定放b 讀 n 班, 咁你會多d 選擇...........

當然, 最好你教育下你 c 6 啦, 你99 就教唔到架啦.

別墅

回覆 回覆:kiuchi314的帖子

我阿b媽咪揍,樣樣有相有量。有時我話俾嘢阿b食唔駛問我喇。佢都話唔得,因為我係阿b媽咪。我都明白同奶奶有時難溝通,我嘅方·法係成日撻醫生個朵,話醫生話乜乜乜。以前d人生好多個,真係唔死就會大,以前食d野又天然d,點同依家。所以我觉得唔係醫生嘅三姑六婆都收聲。

malimalihum  6299既思想係: 醫生都亂UP, 唔好信佢地.
所以睇幾多醫生都無D三姑六婆一句咁:;pppp:  發表於 12-8-14 12:43
kiuchi314  呢佪就係人地阿媽同自己阿媽ge方別.總之唔係自己阿媽就一定出事  發表於 12-8-14 12:36

大宅

cookiekwong 發表於 12-8-13 19:00
咩叫d人奶臭,都唔臭唔過佢把口!!!好過份!!!!!

""包容左, 人地會以為我係弱勢, 就範. 佢地仲會氣焰 ...
佢唔單只咁話我. 之前阿b連續兩個月輕磅, 差0.x kg. 去左見營養師. 佢仲喺個營養師面前咁話我! 我覺得好失禮好醜囉! 個營養師都係人奶媽. 仲要有兩個仔. 我心諗, 你咁講好侮辱人奶囉! 係餵人奶ge都一定會好嬲! 做人做到佢咁, 真係好醜!
老實講句, 我真係好想一走了之. 真係想連bb都唔要. 但係阿b好痴我, 就算只係一日2,3佪鍾佢到好似知我對佢好咁, 好痴我, 星期六接番屋企直頭開心到大叫大跳. 7個月b都識咁, 我真係好唔捨得.

我平身係有另外一份兼職. 早排佢想我轉過去幫佢手, 但係係半自由工, 因為係fd, 仲可以帶b番工. 不過佢地工作時間好長, 長到有時要頂. 仲出糧唔係個個月出, 因為係用job計. 所以我無轉到. 最初同佢講想做全職佢地唔肯. 而家佢肯我就拒絕左. 但係我都係唔敢搏.

大宅

siumeow 發表於 12-8-13 19:11
乜我地99咁鬼似

我99都係幫人湊b既ee, 不過佢做屋邨街坊生意,會親口趙爛魚肉餵bb既:zo ...
趙完比 - 我99一樣爽身粉 - 我99呢樣有常識, 佢話會令bb氣管唔好, 無用. 我心諗, 緊係啦, 你3個仔都全部有鼻敏感, 中哂招咪知衰囉!
屎尿上面 - 咁我99又無咁

對住咁ge 99, 你點搞? 自己湊番?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:siumeow+發表於+12-8-13+19:11+乜我

原帖由 kiuchi314 於 12-08-14 發表
趙完比 - 我99一樣爽身粉 - 我99呢樣有常識, 佢話會令bb氣管唔好, 無用. 我心諗, 緊係啦, 你3個仔都全部有 ...
請左姐姐

姐姐

所以我對姐姐好好,

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:siumeow+發表於+12-8-13+19:11+乜我

趙完比 - 我99一樣爽身粉 - 我99呢樣有常識, 佢話會令bb氣管唔好, 無用. 我心諗, 緊係啦, 你3個仔都全部有 ...
我奶奶賴左野,仔女出曬事果d,佢仍然不知悔改

1。餵bb食野快到一羹羹咁塞入bb口,極速餵完!我老公食飯由細到大都倒水落肚,而家個胃好差,成日嘔!連我大緊肚都話我食得慢!仲話打仗走難我實餓死。打仗打到香港,邊有訂走?屋企掘個防空洞好過日日訓練走難食野方式啦!

kiuchi314  因為佢地覺得仲有好多"外圍因素", 完全唔關佢地事! 真係好討厭!  發表於 12-8-14 12:43
kiuchi314  因為佢地覺得仲有好多"外圍因素", 完全唔關佢地事! 真係好討厭!  發表於 12-8-14 12:43
我是一隻喵

大宅

hanbb 發表於 12-8-14 00:10
樓主, 我認同係你奶奶和你的問題嚴重, 最麻煩係你c6 唔撐你.

不過, 如你上次一走, 都可以迫到 ...

最初臨生, 話左唔去99度坐月, 因為我估到一坐就以後都係比佢湊. 果然啦!而家係連c6都唔支持我, 好老實, 如果我要走, 我會寧願一個人走.

我99日日都同係叫阿b做"嫲嫲個孫仔噢", 佢係無叫錯, 但係bb有名你唔叫, 又喺我面前講, 係咩居心啫! 我淨係知阿b係人地孫, 人地個仔, 唔係我個仔囉!

後路唔係無. 我有另一份工可以轉, 半自由工, 係fd, 仲可以帶b番工. 但係出糧唔係月出, 段job計. 好唔穩定. 最我想轉, 佢地個個話唔好. 我都明, 所以我拒絕左. 後路有3條, 1係忍到阿b2014讀n班, 本來想讀半日, 而家決定要阿b讀全日. 2係真係轉賭一舖轉工自己湊, 但係真係好驚無錢, 到時就會由同99 ge問題變做錢ge問題同c6嘈; 3係我自己走. 仔比佢地我當無生過!

但係一個阿媽, 係咪真係捨得個b吖....

大宅

siumeow 發表於 12-8-14 11:26
請左姐姐

姐姐
我唔想請外地人, 係請會請番ee, 唔知鐘點肯唔肯睇仔.... 而且... 唉... 太貴喇, 我比99都係比3千咋. 出面邊有咁平ge姐姐同ee吖.

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:siumeow+發表於+12-8-14+11:26+請左

我唔想請外地人, 係請會請番ee, 唔知鐘點肯唔肯睇仔.... 而且... 唉... 太貴喇, 我比99都係比3千咋. 出面 ...
我寧願加一千,姐姐做曬家務,夜晚睇埋b,我訓得好

我媽and99間中上黎睇下,我放心返全職了

以我99case, 俾個外地人仲放心!

我是一隻喵

男爵府

陪月勳章

睇完樓主既post, 真係好嬲好嬲, C6又唔幫你, 有冇搞錯!!

所以我打C都唔會將個b交俾6299, 依家我媽肯幫我睇日抖, 夜晚放左工自己揍返, 雖然我媽又係好唔聽話, 成日都話我煮既野冇味道, 所以b唔食, 我b1歲後又唔多肯食奶, 依得好少, 又由得佢, 都有好多argue, 但忍得就忍, 我C6又係幫佢屋企人都唔幫我, 好彩唔同住, 有時星期六晚返去食飯都搞到我好唔想返, 62成日話我煮o的飯仔稀, 仲教我用鹽浸米, 等o的飯仔煮出黎可以杰o的, 我講左幾次, 係因為個b杰又唔鍾意, 稀少少好似又接受到, 唔係我唔識煲, 有次我返去, 佢夾硬要俾o的菜bb食, 仲要唔係切碎, 只係剪到一塊塊, 我已經出聲話佢唔可以咁俾bb食, 但佢仲要夾硬黎, 99又唔出聲, 仲打算照俾bb食, 我真係出晒聲黑晒面咁say no, 佢地先肯罷手, 所以就算要返去食飯, 我都唔會買飯仔返去餵, 要餵左飯先返去, 佢地真係孚令人討厭, 最慘C6唔幫自己咁先心up!!!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:睇完樓主既post,+真係好嬲好嬲,+C6又唔幫你

原帖由 hoiching0516 於 12-08-14 發表
睇完樓主既post, 真係好嬲好嬲, C6又唔幫你, 有冇搞錯!!

所以我打C都唔會將個b交俾6299, 依家我媽肯幫我睇 ...
我C6又係幫哂99口,冇人支持我的意見,但又唔想成日同99頂撞!同埋我最討厭的一句就係佢3個仔同埋男孫咪又係咁湊,唔通佢會傷害自己個孫!超憎

kiuchi314  頂撞佢對自己無好處,但係又唔想阿b唔好,好難做!  發表於 12-8-14 16:18

大宅

siumeow 發表於 12-8-14 13:03
我寧願加一千,姐姐做曬家務,夜晚睇埋b,我訓得好

我媽and99間中上黎睇下,我放心返全職了:ex ...
講真, 我真係覺得阿b好有良心, 好生性, 佢番親屋企半夜都唔會起身喊. 好似上星期, 佢由9點一訓就到第2朝5點幾. 真係好識性好乖. 就係咁我先唔捨得阿b一個人走.
但係請姐姐要比埋佢訓, 我屋企好細, 阿b都係同我地訓, 我唔想做無良僱主, 要姐姐訓廰打地舖中連轉身都唔得....

同埋而7個月先黎換人, 對阿b都唔好... 健康院本書仔都話, bb而家開始認人, 要固定ge人照顧, 最好唔好換人... 既然人地講野咁難聽, 你做初一我做十五, 我都無需要對c6咁好, 啱啱係facebook媽叉完c6同佢阿媽, 迫到我c6肯同佢阿媽講. 係, 咁樣做係好差, 但係你不犯人, 人又點會犯你?

大宅

99覺得自己有經驗就會係道覺得自己天下無敵ga喇, 仲會搶住個仔講你冇知識tim, 比我會抱個仔返娘家, 話比99知我都有ar媽ga ma:;pppp:

kiuchi314  我同娘家無咩感情,無諗過靠娘家,一係自己走,一係就死忍99  發表於 12-8-14 16:21

大宅

hoiching0516 發表於 12-8-14 13:22

所以我打C都唔會將個b交俾6299, 依家我媽肯幫我睇 ...
c6唔幫, 我係明白, 倒轉將來阿仔唔幫自己要哂老婆, 我地一樣會唔開心. 而係嬲在有d道理, 無理由唔幫我! 以前成家搞到我精神失常咁滯, 求佢咁多次都唔肯就我. 而家關乎阿b ge生命, 都可以唔理阿b, 呢d先係最嬲!
我99就係話阿b食野無味, 將來出去會唔肯食野! 痴線! 如果你話煲肉粥魚粥, 本身都已經有魚肉味, 又邊洗落鹽? bb都有少少似狗仔, 你試下比d狗仔食人飯, 睇佢仲食唔食狗糧? 一樣之嘛!

好似bb要傑定稀ge問題, 我都試過, 我開糊仔, 照健康院教開頭唔好太杰, 點知阿b唔食, 99話阿b平時鍾意食杰野, 話我開得稀. 我都唔係見99就反ge人, 都會諗, 係喎, 平時阿b跟99多, 我又餵得少, 可能問題真係喺我度. 我就開杰d比阿b, 阿b又真係食, 仲對住我笑. 我都有話99係得既. 但係點解我咁包容, 咁好老皮, 佢地都要咁對我?

講開粥, 之前阿b輕磅, 個營養師煲粥可以落一滴油, 以我煲粥經驗, 肉粥少水加油會杰d, 或者番煲唔加水都會杰. 我最初唔落油係怕bb腸未食到油. 不過營養師話得. 你個b 1歲都可以試下. 落左油粥會爆得好d.

我都同你一樣唔想番去6299度, 你有阿媽睇, 就算佢真係有時唔聽話, 你地兩母女都易話為. 都戥你好安慰.

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:siumeow+發表於+12-8-14+13:03+我寧

講真, 我真係覺得阿b好有良心, 好生性, 佢番親屋企半夜都唔會起身喊. 好似上星期, 佢由9點一訓就到第2朝5 ...
我bb八個月大先開始俾工人姐姐,無問題丫!相信健康院指引叫我地唔好成日換人姐,應該唔係話strictly換一次都唔得。

如果無房俾工人,可以考慮梳化換成梳化床丫。

你唔想99湊你b, 就要諗方法了

kiuchi314  我果度好細, 200ft細單位, 屋企d梳化都無. 尋日媽完c6, 暫時應該解決到.  發表於 12-8-15 10:49
我是一隻喵

男爵府

回覆:99比麵豉湯7個月b飲, 我話唔好仲要比人話我唔啱(純發洩post)

呢d嘢比咁細既b食有無腦家

kiuchi314  尋日媽完c6,跟手99又想比芒果布甸阿b食,今次我唔出聲叫c6擺平去.  發表於 12-8-15 10:51

男爵府

樓主 我覺得同佢地食飯 bb要遠離佢地
再唔係高跟住自己 免得佢地亂甘比野bb食
仲有bb係你 你有權say no 理得佢地點講姐
bb健康最重要
我係你就算不孝都甘話啦 有咩可能揾我bb健康黎玩丫

kiuchi314  尋日媽完c6,佢終於發覺自己都有d問題,以後叫c6出聲,我唔同99講野  發表於 12-8-15 10:52

珍珠宮

kiuchi314 發表於 12-8-13 17:26
有c6支持係好好多! 最慘就係我c6唔幫我. 我可以肯定, 佢要阿媽多過要我好正常. 但係我最憎人不問是非! 明明 ...
其實我老公起初都係架, 同講99D野, 佢就叫我忍忍忍, 忍到我都有情緒病啦, 仲叫我自己搞返掂佢(指個病)!!
後來日子耐左, 我冇再出聲話99D野, 而佢自己又有眼睇到99點對我, 加上又見我為左想生BB, 自己同自己打針(佢怕針, 連望都唔敢望, 覺得我好偉大), 同埋最重要, 我生時佢係我旁邊陪產, 見到我痛到就死咁, 慢慢佢就開始改變自己, 以前仲仍然會覺得佢同6299係一家, 而家就會覺得我, 佢同BB至係一家人~ 所以佢咪會多D企係我立場度睇野囉~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

D老人家有時扭曲左"錫"o既方式, bb唔係大人, 佢根本唔須要"試"咁多野食, 亦未ready去"試"

大宅

我99話:D醫生講既野邊度信得過架

首頁

尾頁

跳至