婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身好聽老人家話, 理論歸理論, 實際經驗唔可以唔信.

已經唔係第1次, 阿b 5個幾6個月, 比全蛋粥, 食香蕉,蘋果橙, 又蜜棗粥. 我都無出聲. 日日問99阿b食過咩mark低去啫, 又話我煩, 咪日日都係食果d咁大聲話我. 都算, 低聲下氣咁解釋話病起上黎, 醫生問起都知佢食過咩吖嘛.

點知尋日, 話比百力枝阿b, 話發呀痕, 係綠色包裝, 面頭有鹽果隻百力枝呀! 我話唔好, c6都幫我. 本來好開心終於有人支持我. 點知晚飯, 99比麵豉湯阿b飲! 我話鹽份太高對可b個腎唔好. 點知佢地成家人話我咩都唔比阿b試, 話阿b唔可以無鹽份.

我夠知阿b要鹽啦, 但洗唔洗成擔鹽比阿b呀! 佢得7個月咋! 我話bb個腎未係好似大人咁發育咁好, 唔好食高鹽. 佢地個個車輪戰咁話我, 唔發育好都出唔到世啦! 咩到唔比食無營養! 我心諗, 咁下次係咪比阿b食鹵味吖! 不如飲埋豉油好無!

係咪個個99都係有經驗就咩野都唔聽! 我都有聽老人家話啦, 點解佢地唔肯聽下後生d野呀!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

侯爵府

可唔可以唔俾佢湊?如果唔係真係好難唔食99俾既野喎

男爵府

你99無常識+硬頸!

水晶宮

你個B係99湊的嗎?
快D換人啦!
食埋晒D垃圾食品

男爵府

唉, 做人新抱就好艱難, 但你老公係DINNER時有冇幫你口呀

hoiching0516  俾我我會即刻抱個仔返屋企走人!!  發表於 12-8-14 12:53
kiuchi314  無. 仲一齊話無問題. 湯黎啫喎!  發表於 12-8-13 11:45

大宅

回覆:99比麵豉湯7個月b飲, 我話唔好仲要比人話我唔啱(純發洩post)

睇左呢度咁耐,發覺啲老人家真係忍唔到咩都要放入BB口架喎。好似好好玩咁。而家養狗定養BB

kiuchi314  我覺得佢地當b係白老鼠, 試試試, 好似想試到有事先安樂咁  發表於 12-8-13 11:49

大宅

回覆:99比麵豉湯7個月b飲, 我話唔好仲要比人話我唔啱(純發洩post)

上網搵資料Print out 一啲再據比佢哋睇,最仲要比c6睇!我個女20個月大啦!但煲湯和煲粥我都叫亞媽唔好落鹽!1歲前更加唔會比佢食大人飯餸!因為太有味道!少食鹽對佢日後健康好!

tingtsang  冇用ga, 佢地要聽的話, 一早聽o左la~~  發表於 12-8-13 23:19
kiuchi314  成本健康院ge書仔喺佢面前, 佢仲話我地班後生讀死書. 睇都無睇都比番我.  發表於 12-8-13 11:52

公爵府

引用:我本身好聽老人家話,+理論歸理論,+實際經驗

原帖由 kiuchi314 於 12-08-13 發表
我本身好聽老人家話, 理論歸理論, 實際經驗唔可以唔信.

已經唔係第1次, 阿b 5個幾6個月, 比全蛋粥, 食香蕉 ...
好彩我奶奶都正常D,起碼同個工人講1歲前唔好比鹽BB食。
你比健康院本手冊佢睇麻,起碼都有証有據,就唔怕佢唔信。

kiuchi314  比過, 佢話我地後生讀死書. 睇都無睇就比番我. 之後咪繼續比雜糧阿b食  發表於 12-8-13 11:53

大宅

Re: 樓上各位jm

終於有人覺得我唔比麵豉湯係啱喇, 好感動. 因為連c6都覺得麵豉湯無問題!

講多少少. 而家好多人都係係2公婆番工, 我c6成家關係好好. 99以前係幫人湊bb果d ee, 講湊仔, 真係無得講佢咩. 而我又同屋企無咩感情交流, 比99湊, 已經係c6暗地裏應承左.

我地係成香港怨氣最重果班低收入中產, 生活質素可想而之幾咁差. 如果唔係生活迫人我想自己湊, 想比99湊ge一直係c6. 99就以為我地一定會比佢湊. 而且99係辭左份工幫我地湊b, 我更加無得出聲.

littlepear    發表於 12-8-15 20:55

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

2024年龍年勳章

我果個咪又咁討厭,未出世就講一到4個月大就要比旦黃佢食,我驚到出唔到聲,同C6講比佢話番我轉頭,話唔通嫲嫲會害個孫!

kiuchi314  又係呢句, 個個99都鍾意呢句, 我地夠知佢地唔會有心害, 最怕係唔覺意害左  發表於 12-8-13 11:55

男爵府

我99初時都成曰同我艾湊b d 野,有次我放左本育嬰指南响書枱,我有見佢拎來睇,跟住就冇咁多野講。你試下

kiuchi314  放喺枱就無親手比佢就有,佢話我讀死書比番我.佢係d湊開b嘅ee,根本聽唔入耳  發表於 12-8-13 11:58

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

子爵府

叫c6做下功課la:

Salt should never be used to flavor your baby's food - whether it is homemade baby food or jarred food!
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/saltinbabyfood.htm

BB多吃鹽會對發育有何影響
http://tc.wangchao.net.cn/muying/detail_7255.html

一歲BB的飲食守則
http://www.babyno1.com/component ... 111-BB-art-114.html

kiuchi314  THANKS, POST比c6睇.  發表於 12-8-13 12:17

大宅

你先係bb嘅媽咪,你有決定權架麻,你要決絕的叫你奶奶吾好俾埋的垃圾食物個孫吃,最衰連你c6都不知所謂,俾健康院的小冊子佢睇啦

kiuchi314  但係d 99最叻就係我喺度就扮唔比, 唔喺度就比到足.  發表於 12-8-13 12:18

大宅

kiuchi314 發表於 12-8-13 11:44
Re: 樓上各位jm

終於有人覺得我唔比麵豉湯係啱喇, 好感動. 因為連c6都覺得麵豉湯無問題!
我感受到你的無耐,我都係兩公婆出來做嘢,搵唔算太多又係低收入中產,租樓都用咗大半份人工 !!! 無辦法可以全職照顧亞女,加上我人工仲高過老公。好彩我媽媽幾後生50頭,佢唸嘢超文明,又幫我湊女 (day time)又幫我教女 (因為識英文) 又幫我帶亞女去pg 超好心機,但係佢有時都會比啲違規嘢亞女食 e.g. 朱古力、糖(小量)、朱古力奶、雪糕、薯條等等,係我接受到的情況下我都唔即時出聲,不過到大家心情又好、適合傾談的時侯我會講食朱古力、糖、薯條等等的壞處比佢聽、跟住會作啲故仔出來 (邊個嗰仔成日食會痴肥又會有過度活躍等等). 通常都立即接受意見 !!!

大宅

唉... 有咩好得過自己湊吖... 真係寧願請外面d ee, 都唔想比99湊

子爵府

2024年龍年勳章

引用:唉...+有咩好得過自己湊吖...+真係寧願請外

原帖由 kiuchi314 於 12-08-13 發表
唉... 有咩好得過自己湊吖... 真係寧願請外面d ee, 都唔想比99湊
我果個湊仔方法已out,好似幫BB換片抹大大或小小時,教我用紗巾抹,嘩!都極度唔衞生啫,容乜易將抹咀個D紗巾掉亂BB咪食佢係我面前講過幾次湊BB要與時並進,但倒頭來咪又係咁做!

大宅

sindywongyansin 發表於 12-8-13 12:15
我感受到你的無耐,我都係兩公婆出來做嘢,搵唔算太多又係低收入中產,租樓都用咗大半份人工 !!! 無辦法可 ...

低收入中產太多喇. 大家都係想生活好d, 又諗住跟自己人好過跟外人, 先比家企湊, 都係想安心d番工, 放工開開心心, 但係d 99就成日話我地唔識野. 唔識我地咪學囉, 有睇書聽人教. 我都無話唔聽佢d經驗. 睇書話我地讀死書喎.

你阿媽真係好好, 可能係自己阿媽真係唔同d, 係咪真係人地個阿媽就會有問題? 我一直相信包容係得, 但係完來係我包容左, 人地會以為我係弱勢, 就範. 佢地仲會氣焰更高. 最衰係c6幫親唔幫理(你), 百力枝見到鹽就識叫唔好食, 麵豉湯見唔到唔通就無鹽咩? 真係做人新抱一定同99唔好咩? 又或者99果陣, 又係比佢99咁對佢, 所以而家咪有仇報仇囉. 唔係婆媳關係點會係自古以黎解決唔到ge野?

首頁

尾頁

跳至