懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

妊娠期糖尿病(好驚)

我26週, 星期五抽血驗血糖(食左早餐), 今日收到姑娘打比我話我過高,叫我空肚返去再驗,2個鍾後再食糖水, 有無人好似我咁, 之後再抽血會無事架, 對B有咩影響架 :-(

大宅

Re: 妊娠期糖尿病(好驚)

唔好擔心喇,我之前有感冒去做OGTT測試都話我2小時血糖高.因為我爸爸有糖尿,而醫生話我係妊娠期糖尿(假糖尿)所以之後就要我食糖尿餐同埋自己驗血糖.只係平時飲食煩啲,最後bb出世都好健康.不過醫生就會擔心妊娠期糖尿病媽媽嘅bb會突然心跳停止,所以會見醫生同營養師多幾次.抽血對bb無特別影響,但抽洋水就有1%機會流產.有問題e-mail我喇!
[email protected]

男爵府

我媽咪都係有糖尿病架, 我己經同醫生提過, 都唔明點解到依家都無幫我安排check, 又唔駛飲糖水 :tongue:
只係每次驗下小便咋...... 依家己經26w喇..仲唔驗幾時驗呀??
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

別墅

通常要到28週在右先驗咖,妳唔好食有糖份嘅食物就可以安全到過啦,我有咗小b到而家都冇食過甜嘢,加上28週時驗過都pass,妳去開覆診就同醫生講,要否做OGTT啦。

大宅

傻太太 寫道:
我媽咪都係有糖尿病架, 我己經同醫生提過, 都唔明點解到依家都無幫我安排check, 又唔駛飲糖水 :tongue:
只係每次驗下小便咋...... 依家己經26w喇..仲唔驗幾時驗呀??

有family history 會早D驗,我好早有得驗喎,十幾週,我媽咪都有糖尿病,太遲驗咁點control diet 呀?你喺邊度睇呀?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

yeung99,

你都無空肚8小時就驗, 梗係唔準啦, 放鬆d啦, 應該無事既。

我亞媽無糖尿架, 點解我 14週就要驗 OGTT? ?-(

大宅

我之前都有驗過, 係杯糖水唔係咁好飲之外都無乜嘢, 不過最後都無事呀, 唔使咁擔心

男爵府

但又好鐘意食甜野... 成日忍唔到口偷偷食
7688 寫道:
通常要到28週在右先驗咖,妳唔好食有糖份嘅食物就可以安全到過啦,我有咗小b到而家都冇食過甜嘢,加上28週時驗過都pass,妳去開覆診就同醫生講,要否做OGTT啦。
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

我係私家check開架, 今日會睇dr.yu , 岩岩轉左醫生, 到時問下佢先
aggie_to 寫道:
[quote]
傻太太 寫道:

有family history 會早D驗,我好早有得驗喎,十幾週,我媽咪都有糖尿病,太遲驗咁點control diet 呀?你喺邊度睇呀?[/quote]

男爵府

唔駛咁擔心既, 我都係血糖高, 只要跟住營養師開出既餐單食嘢就冇問題架啦!

別墅

多謝各位媽咪解答 我而家無咁擔心喇, 我今早睇傷風問左醫生, 醫生話無空肚驗係唔準既, 叫我唔使擔心喎, 其實我都唔明廣華第一次驗既時侯點解唔叫我空肚去驗,我屋企人都無糖尿病架, 我下星期二返去係做OGTT 呀, 其實第一次抽有事, 到做 OGTT 既時轉返無事既機會高唔高呢?

男爵府

唔好啦~ 要忍口啦, 食甜野好易衰, 我都衰左, 要見營養師, 又要介口, 好煩 :evil:
28wk開始好易衰~
傻太太 寫道:
但又好鐘意食甜野... 成日忍唔到口偷偷食 [quote]
7688 寫道:
[/quote]

大宅

廣華去驗糖水, 係有紙寫明 要由夜上12:00 開始唔食野架, 一般係早上8點抽血, 之後都唔食得野, 等 2小時再抽先走得, 妳唔係咩 ? 我上個星期都驗左啦.

yeung99 寫道:

多謝各位媽咪解答 我而家無咁擔心喇, 我今早睇傷風問左醫生, 醫生話無空肚驗係唔準既, 叫我唔使擔心喎, 其實我都唔明廣華第一次驗既時侯點解唔叫我空肚去驗,我屋企人都無糖尿病架, 我下星期二返去係做OGTT 呀, 其實第一次抽有事, 到做 OGTT 既時轉返無事既機會高唔高呢?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

yeung99 / BH,

係呀, 廣華有張紙係驗血糖要注要架, 張約期紙都有標明要空肚, 姑娘會 hightlight 埋添架。

別墅

myapple & BH,

就係真係無呢, 我上星期五返去做例行產檢, 量血壓磅重跟住見醫生, 見完醫生叫我去驗血, 佢話到妊娠中期&尾期都要驗一次,係個個都要驗既, 但上次約期時佢無話我知下次要空肚返去驗架, 佢都無比張紙我係驗血糖既, 我真係無架喎都無hightlight左喎, 真奇怪你地有, 我無既 ?-(

別墅

BH,

點解你要做 OGTT 既, 係唔係第一次驗血唔合格呀?
因我第一次只係抽血無飲糖水架 ?-(

首頁

尾頁

跳至