跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Re: 嘉道理農場遊

等我Group吓大家嘅問題!

tammyuen: 最重要預留擺放bb車位置, 必須訂有行李架既旅遊車呀!!
Ginma: Noted. 要check 吓。

tammyuen:請問有無知道平日可否即時入場參觀?
Ginma: 係OK架!

Choby:唔知我地自己去, 有冇tour guide 講解呢?
Ginma: 我地太太太遲,好似要上年book。小道消息係果日非常之多人。

Chingchingma:可否安排港島一個pick-up point,
九龍一個pick-up point......?
Ginma: 要check la!

Chingchingma: 9:15am 去到嘉道理, 咁早晨? 好驚呀!
Ginma:我都諗過!不過如果太晏,阿B就食mun mun,之後大人食lunch,下午再睇就好曬好累lor! 我初步plan 5:00pm 一定一定要走架la!

複式洋房

日期:四月二日(Sun)

名額: 20個家庭 (最好2個大人,1個BB,小朋友另計)

我check過包全日旅遊車大約$1,200,如果有15個家庭join的話,每個family為$80,佢仲可以車我地出去食lunch(e.g.大埔汀角路/ 大尾督...).

我諗
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/67882/Signature3.jpg[/img]

禁止訪問

大宅

我check過包全日旅遊車大約$1,200,如果有15個家庭join的話,每個family為$80,佢仲可以車我地出去食lunch(e.g.大埔汀角路/ 大尾督...).

我諗

複式洋房

我諗

別墅

我諗

複式洋房

我諗

男爵府

我都想參加呀, 可唔可以都加埋我呀....

我諗
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

大宅

[size=small]各位我哋唔去啦, 因為蝦蛟仔剛剛約咗3月23日打針, 唔知到時如何, 你哋玩得開心啲啦!!

我諗

大宅

剛剛實地行了一次, 從太和火車站搭64k巴士,用12分鐘車程到達,之後搭園內穿梭小巴上山兜左1個圈(來回1鐘頭時間), 看見山上周圍生滿美麗不同種類既花草, 十足悅目, 係山頂遙望遠處風景, 人也精神起來

另向園內工作人員了解, 發現有如下問題,
1) 逢星期二,五及假日不設導賞服務,
2) 假日不設園內穿梭巴士上山, 只接受私家車(細車)

唔知旅行團有何安排, 讓帶我們上山參觀呢?

若果自己帶bb行上山, 慢慢咁行, 相信起碼需時3小時, 擔心未必位位能夠應付

子爵府

[size=small]另向園內工作人員了解, 發現有如下問題,1) 逢星期二,五及假日不設導賞服務,
2) 假日不設園內穿梭巴士上山, 只接受私家車(細車), 唔知旅行團有何安排, 讓帶我們上山參觀呢? ......假日不設導賞服務,旅行團大巴我怕不能!!

tammyuen 寫道:
剛剛實地行了一次, 從太和火車站搭64k巴士,用12分鐘車程到達,之後搭園內穿梭小巴上山兜左1個圈(來回1鐘頭時間), 看見山上周圍生滿美麗不同種類既花草, 十足悅目, 係山頂遙望遠處風景, 人也精神起來

另向園內工作人員了解, 發現有如下問題,
1) 逢星期二,五及假日不設導賞服務,

唔知旅行團有何安排, 讓帶我們上山參觀呢?

若果自己帶bb行上山, 慢慢咁行, 相信起碼需時3小時, 擔心未必位位能夠應付

大宅

tammyuen,

好似倒轉, 我上個月去仲話頭假日不可自行揸車遊園只可使用穿梭巴士上山. 係唔係改咗policy?

今日有無睇大肥豬呀?

子爵府

. 本園開放時間為上午九時三十分至下午五時。請注意下午四時後,本園謝絕遊客入場。 (詳情請參閱「本園休息日」。)
2. 參觀人數如有二十人以上,請先填寫申請表格預約。詳情請參閱「團體參觀計劃簡介」。
3. 本園為遊客提供 免費穿梭巴士每天往來上下山區。
4. 遊客如欲於園內駕駛,請細閱本園之駕駛聲明。
5. 泊車設施有限,敬請預約。
6. 園內不設食肆,只有自動販買機供應飲料及小吃。
7. 入場費用全免。

前往本園方法
1. 乘搭九廣鐵路,於大埔墟火車站或太和下車,轉乘64K巴士,往元朗西方向,約20-25分鐘,在嘉道理農場暨植物園門前的車站下車。

2. 駕駛私家車,出獅子山隧道 / 大老山隧道後上吐露港公路,駛往粉嶺方向。至康樂園迴旋處轉左入林錦公路,再駛約十分鐘便可到達嘉道理農場暨植物園,在到達嘉道理農場暨植物園前,會經過一段上斜路 (為沿途第二段斜路),此段路面會由單線變為雙線行車,嘉道理農場暨植物園就位於路上左方、斜路還沒有到頂前、雙線還未變回單線前的位置。

導賞服務
請參閱「團體參觀計劃簡介」了解詳情及下載申請表。

如欲查詢遊覽詳情,請聯絡本園接待處。
電話﹕2488 1317
電郵﹕[email protected]

大宅

Ginma,

以下係我小小提議:
嘉道理農場自由行

*Group 1: 大約10:00am自行到到嘉道理門口集合,坐導覽車上山再在山中間落車行落山, 在山腳野餐, 再會合Group 2 繼續在山腳玩 (Join Group 1 需一定體力)

*Group 2: Book 旅遊巴在指定位置上車 (eg 1:00pm Kowloon Tong --> 1:45pm Tai Po KCR) 方便其他人唔駛坐巴士到嘉道理, 約2:00pm到達在山腳玩, 然後約4:30pm回程, Join Group 2 要自行食咗lunch至入去嘉道理

大宅

小霖媽好提議!! 大懶蟲如我一定 join Group 2! 咁我就或者轉軚棄旅遊巴而自己揸車去囉!

大宅

我諗

子爵府

我諗

大宅

係問簽名入場果位職員, 莫非我把聲過太沙佢聽唔清楚, 定係我聽錯? 但走果陣再問多次? 一陣晏d打電話再查查

有見到"超肥大"白皮豬....7隻, 肥到個肚好似就快要掉落地咁!

入面d花/蔬茶種得好靚呀!! 又影了多相....

小霖媽媽 寫道:
[quote]

tammyuen,

好似倒轉, 我上個月去仲話頭假日不可自行揸車遊園只可使用穿梭巴士上山. 係唔係改咗policy?

今日有無睇大肥豬呀?[/quote]

大宅

導覽車上山一車最多坐24人, 班次約每75分鐘/一班, 在入場問口先取票, 派完即止, 近小賣部上車

大宅

綜合大家嘅意見,响e+我都唔係好贊成揾旅遊巴。
我試問過如果2個集合地點係無問題,不過就要加$$,隧道$都要$ma!
另外,confrim集合地點/ 時間都好困難;再加上遲到、因BB唔舒服唔到,咁每個family俾嘅$就貴咗la! 我計過e+得10個families即要$120,咁不如唔Book。

另外,點解我set得咁早去係因為如果想坐園內shuttle bus,想爭到上車上山的話、就要排隊,咁對於唔上山嘅family好唔公平。同時,plan想上山嘅mami要注意,行上山雖然辛苦,不過落山仲危險,因為係成30度大斜落,推BB車好危險!我地都諗住會用揹BB坐果隻BB架。

不過,如果响山下活動的話,1-2個鐘就可以参觀完架la!

我同Gindad會自行原定時間到嘉道理,會坐shuttle bus上蝴蝶園,到12點幾就開始下山,plan2:00 – 2:30pm就走去食lunch而Gingin又到食奶時間lor!

各位想group一齊去嘅family會唔會用包團呢?因為旅遊巴有個好處,就係有地方坐、餵奶同換片。不過,包團我唔join la,因為我想再free D!

首頁
12345...7

尾頁

跳至