跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

(急需找人幫手取貨)b/d party 義工 & sponsor

唔好意思, 找唔到個舊topic.

kelly, 可能要再提下招募義工幫手, 好似有的post總未有人呀.
我找到2大尿片公司sponsor (fixx & hugxx), 應該ok, 其他有的未找到人, 唔知其他媽咪找成點呢,有咩心得交流下 ?

男爵府

Re: b/d party 義工 & sponsor

係呀,重未找到MC!!

[size=large]招募義工媽咪 :

PARTY前

(1) 場地聯絡 : kellylamyc

(2) 會計 : kellylamyc

(3) 人名紙 (編好,讓媽咪到時自己放入name badge): 蝦蝦

(4) 聯絡Sponsor : 芷殷, nancykit, mymelody.lam

PARTY當日

(5) 接待 : mocha, Venfa

(6) MC :2-3位

(7) 攝影 : HAPPY-BABY

大宅

MC 我有經驗,如果未有人選我可以幫手!

大宅

advismother,

一萬個舉腳讚成啦, 因為好高難度 !

大宅

咁做得吾好就請多多包涵。

男爵府

alvismother,

太好啦,終於都有人做 其實,我諗住好簡單,話聲給大家知party 開始,可以食啦,跟住,叫大家上台影合照,唱生日歌,切蛋糕, 收禮物!! 如果你有經驗,應該會好easy!!

公爵府

我或者會有另一個 sponsor, 係某間書店送 coupon, 正在聯絡中, 因佢地之前見我傾生日會, 聯絡緊, 有消息再通知你地

仲有點樣可以提大家, 自己帶定 name badge 呢? 如果冇帶, 咁點好?

alvismother,
多謝你
[/url]

男爵府

我記得好似有媽咪話現在手上有幾個name badge,係之前party剩返,唔知有name badge多的媽咪,可唔可以帶去生日會,萬一真係有人唔記得都有spare可用!!

mocha & venfa, 我已經準備好點名表,請pm你地的email address我, 煩你當日接待時記下實際出席人數,因為埋單時要同酒店對人數!

別墅

想問我地有冇人諗過.會唔會好似其他月份既bb咁..整一本1歲生日bb紀念冊呢?等bb第日都知道有同個邊個bb開過生日party..

bb紀念冊內容..bb名,bb生日日期,住既地區,電話.等等.當然唔小得就係bb個靚仔靚女樣啦!
起碼知道係邊個bb先..(有時睇番d相..都唔知邊個打邊個)

大宅

小倩821,

哩個主意唔錯喎 ,如果會整bb紀念冊,有需要我可以幫手。

別墅

Bonnie.121 寫道:
小倩821,

哩個主意唔錯喎 ,如果會整bb紀念冊,有需要我可以幫手。

公爵府

小倩,
我地好早之前, 已經贊成左呢個建議喇, 不過, 諗住由 teddymama & 芷殷媽比個 idea 點整之嘛, 我地冇人開頭, 做唔到之嘛, 嘻嘻 ~
[/url]

別墅

蝦蝦 寫道:
小倩,
我地好早之前, 已經贊成左呢個建議喇, 不過, 諗住由 teddymama & 芷殷媽比個 idea 點整之嘛, 我地冇人開頭, 做唔到之嘛, 嘻嘻 ~

係呀?咁我地今次整唔整呀?

公爵府

好呀! 如果要等我整, 就要慢慢黎 起碼整靚 d 好 d, 唔好太求其.

如果要媽咪幫手整, birthday party 時交貨, 會好趕喎

[/url]

別墅

咁諗住點整呢?係唔係首先要集齊哂d bb相..同埋d基本資料.跟住整成一本紀念冊再拎去印刷呀?

子爵府

爸B勳章

這個建議好好,可以留個紀念。

我有識人印刷的,不過要問下價錢,同埋要有人做電腦版面設計至得。

我好耐似前幫自己學校畢業校刊做過,但係係人手排版;同而家的電腦排版好唔同,(我唔識電腦排版架)。

sandy
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

公爵府

我建議可以印刷 / 沖晒入相薄

如果做, 仲有好多野要討論, 因大家都希望做得靚靚喎, 而印刷做板呢類野, 我唔識架 ... 唔知有冇其它媽咪精於呢方面既野呢?
[/url]

別墅

Assume we have 60 babies, each baby may have 1/4 page for photos and basic info. Then, we will have 15 pages, and add one cover page. Total 16pages, if we go for printing as a book, and just making 100 copies.

Base on this assumption, I can try to get a quote tomorrow for reference. But I think the cost would be high since no. of copies if too little.

I have an alternate thinking, we can prepare the electronic copy.

公爵府

其實 color print 又貴唔貴呢? 做好後, 可以 color print 一份, 跟住可以彩色影印 & bind a book
[/url]

大宅

小倩821個提議真係好呀, 等左好耐啦.
不如蝦蝦,小倩妳同我俾料起個sample先啦, 唔係又...
我諗可以用powerpoint, 每人一版,
好似蝦蝦話color print1份, 再去彩影, 每份都好便.
(若60人60張, 當$1/張, 都係各付 $60)
或者每人俾多$1(即$60心意)俾color print個mami當print $.
唔知而家可以save係 cd 跟住就咁俾鋪頭印ok ?

yuetping 個電子版係最快最經濟, 不過我認為有本書係手係好的, 起碼唔驚save第日無左, 又唔可以同的fd分享...始終揭下揭下好的...

另外, 負責起稿可能要幾位mami分工, 唔係一人做好忙, 或者先起一份樣版, e 俾大家, 各自打自己資料, 就最快.

首頁
12345...7

尾頁

跳至