跳至

首頁

尾頁

子爵府

餵奶餵得好辛苦呀....

我bb 最近食奶食得好差呀... 又食得少, 又食得慢. 之前可以15mins 食哂6安, 而家食1個鐘都係食得2安呀...

你地的bb 有無呢個問題呀?

大宅

Re: 餵奶餵得好辛苦呀....

生病嗎

禁止訪問

大宅

男爵府

係呀, bb 可能有d唔舒服, 先唔想食嘢, 佢d便便ok嗎?

子爵府

crystal & qu
咁bb 最近有傷風呀... 希望佢好返之後食奶會變返正常啦...
佢的大便又ok?

大宅

hi,
my baby is same. i just phoned my family doctor, she said if baby emotion is fine and all his health is good then should be no problem. she also said baby will start to drink little bit less than before start from 3 month and may continous untill 6 month start to eat soft food and it all depends on individual baby. if you hv question, you can check with your doctor.

別墅

My BB is the same, takes an hour to feed 2-3 o.z. Don't know what to do. Any suggestions to make her to have more?

侯爵府

好媽媽勳章

我隻惡人由出世到而家都好難餵,我想呢度好多姐好都知道,甚至見過我o既餵奶慘況。
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

子爵府

chinglongmama
你個bb又係食得咁少呀... 我都無計可以令佢食多d呀....

january,
我唔想個仔咁快厭奶呀... 真係好頭痛的.

子爵府

tsznok,
咁你bb要餵幾耐呀? 佢而家食到幾多奶呀...
你bb好似好大隻呀? 而家有幾重呀?

tsznok 寫道:
我隻惡人由出世到而家都好難餵,我想呢度好多姐好都知道,甚至見過我o既餵奶慘況。

侯爵府

好媽媽勳章

我細仔人就大份,但食奶好似雞x米咁,唔止食得少(一日total只肯食22-24安奶落肚),而每次4-5oz奶就要食足一粒鐘,一般快o既都要45mins,最最最c o既係佢要訓著先肯食奶,當佢清醒時係一啖都唔食,啜左落口都會lur出o黎傢,夠難攪未?!哈哈~~~

我都唔知佢而家幾重呀,一個月前就有14.5磅囉,但比較番佢出世o既磅數(9.3磅),真係重得唔多好囉。

子爵府

tsznok,
咁你細仔飲奶又真係幾煩呀. 好似我大仔咁呀. 個時我真係好怕餵佢飲奶呀. 而家我細仔呢排食奶又係好差呀, 一日都食唔到20安呀. 有時同你細佬一樣, 清醒的時候又係唔肯食呀, 我睇左一個website有講到呢個問題, 但係我都唔識得解決呀:-

http://www.babywhisperer.com/smf/index.php?topic=34256.0

大宅

是否奶嘴問題

大宅

我的bb也是,平日4小時一次,近日5小時(幾準)一餐,我也在擔心 :-(
不過,每日大約5-6餐,每次4-6安不定 :-( ,今個星期去打針再謗重,才知體重如何,到時答你

子爵府

qu,
我覺得唔係奶嘴問題, 因為如果佢肯食, 佢會好快食哂, 唔肯食點都唔食呀.

你bb一餐食幾耐呀?

大宅

半小時之內(包掃風)
之前奶嘴問題吃1小時(avent no1)
now (avent no 3)
我bb要3號嘴,因我埋身吃之時,我發現至少有6條柱,so i think1號嘴太慢,他吃得辛苦,而且1小時不停吃,好累,累到睡覺,又不夠飽。
現在,他吃得很開心,一邊吃一邊笑

侯爵府

好媽媽勳章

我初時都係用avent咀(1號仔),不過發現bb食得唔好,而家就用番d avent樽,但就轉晒用nuk(肥仔樽)咀,仲要界晒"Y"字,咁呀仔先食得快d及好d,嘻嘻~~~

子爵府

好開心呀... 我bb禽日終於食野正常啦.. 可以30mins 食到5-6安啦.....

洋房

Luckily, my daughter is fine. She takes 10 minutes to drink 4 oz each time.

首頁

尾頁

跳至