嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 魚粥

雙子媽媽, bb剛剛食魚粥, 之前都係用瘦肉煲!! 但係印印試過話有味, 等我買第2種魚再試下先!!

雙子媽媽 寫道:
係呀? 點解呀? 會唔會d粥唔夠甜, 妳自己有無試過呢? 妳小b平時食開咩粥架?
[quote]
CurtisBB 寫道:
雙子媽媽, 我尋日試咗用鯇魚腩煲咗魚湯黎煲粥, 不過bb好似唔係好鍾意, 我今日再比佢幾下

大宅

提多一樣野, 就算煲魚粥, 我每次都會落埋瘦肉煲, d粥會好味d, 有時俾埋d瘦肉bb食, 有時魚肉多或有雞蛋就唔食d瘦肉.

雙子媽媽, bb剛剛食魚粥, 之前都係用瘦肉煲!! 但係印印試過話有味, 等我買第2種魚再試下先!!

[quote]
雙子媽媽 寫道:
係呀? 點解呀? 會唔會d粥唔夠甜, 妳自己有無試過呢? 妳小b平時食開咩粥架?
[quote]
雙子媽媽, 我尋日試咗用鯇魚腩煲咗魚湯黎煲粥, 不過bb好似唔係好鍾意, 我今日再比佢幾下
[/quote]

男爵府

yonniemarn,

唔該晒,等我聽日試吓先.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

子爵府

yonniemarn, 多謝你既意見呀!

[quote]
yonniemarn 寫道:
提多一樣野, 就算煲魚粥, 我每次都會落埋瘦肉煲, d粥會好味d, 有時俾埋d瘦肉bb食, 有時魚肉多或有雞蛋就唔食d瘦肉.

複式洋房

複式洋房

複式洋房

我煲過大魚同鯇魚粥, 但bb食完個咀週圍紅哂,
我怕佢敏感, 唔敢比佢食魚, 點算? 食咩魚好d ?
佢衣家只係食菜+廋肉粥, 好耐都無重過啦 :-(
有冇人可以教我 ??

男爵府

好似我地咁講, 用魚湯煲粥唔食魚肉得唔得呀?
alexmum 寫道:
有冇人可以教我 ??

大宅

好少聽bb對魚敏感. 大魚同鯇魚都係淡水魚, 你有冇試過鹹水魚呀? 你試下蒸d撻沙或倉魚俾少少佢試下, ok才加多d份量, 睇下得唔得?

alexmum 寫道:
有冇人可以教我 ??

大宅

我起初用魚煲湯整糊仔俾仔仔食,但係後尾我發覺原來用魚肉仲香仲好味,所以次次都係蒸熟0的魚之後拆骨起肉俾仔仔食,因為我0係「媽媽寶寶」本書入面睇到原來魚係對bb個腦部發展好好多,因為魚都係屬於海鮮類,而海鮮係含好高0既膽固醇,而bb2歲前要盡量吸收膽固醇,以幫助腦部發展0架…
我叫家灝﹗出世2.76kg﹗

伯爵府

由 alexmum 於 2006-03-13 16:34:41
佢衣家只係食菜+廋肉粥, 好耐都無重過啦
有冇人可以教我 ??

我個仔試過食比目魚之後, 隻眼附近d皮膚紅左&"鞋"左, 要搽藥膏先好番, 之後再試食一次又係咁, 我諗係對呢隻魚敏感. 我諗住佢好番之後試食另一d魚, 如果都係咁就弊, 唔通唔食得海鮮?!

複式洋房

其實佢都係食味, 無食d魚肉,
我再試下d鹹水魚....thanks

子爵府

我今日試 "mok皮魚"加瘦肉煲, 佢都係食少少 :-(

大宅

如果唔係魚粥, 佢係咪會食得多d呢?

你自己有冇試過d粥, 好唔好味先?

你有冇加其他菜, 好多bb都鍾意蕃茄魚粥, 你試下加蕃茄睇下得唔得!

男爵府

咁不如暫停食魚粥先啦. 隔一排先再試過啦. 其他口味的粥佢食唔食? 唔使氣餒, 慢慢黎啦.

子爵府

yonniemarn, 我bb而家8個月大, 可唔可開始食蕃茄??

你有冇加其他菜, 好多bb都鍾意蕃茄魚粥, 你試下加蕃茄睇下得唔得!

[quote]
[/quote]

子爵府

bb唔肯食我都唔會迫佢, 因為我怕佢以後驚咗食粥,會再慢慢試下

雙子媽媽 寫道:
咁不如暫停食魚粥先啦. 隔一排先再試過啦. 其他口味的粥佢食唔食? 唔使氣餒, 慢慢黎啦.
[quote]
[/quote]

大宅

禽日個server發瘟, 我post完dmessage唔見晒

我bb都係八九個月時開始食蕃茄, 不過要去皮同核, 我會用刀係蕃茄面介幾下, 浸熱水或煲兩三分鐘, d皮就好易mok. 然後切細粒同粥一齊煲.

有dbb會對蕃茄敏感, 你俾小小佢試下先啦.

如果bb真係唔鐘意魚粥, 你唔好迫佢, 慢慢來啦, 加油!

yonniemarn, 我bb而家8個月大, 可唔可開始食蕃茄??

[quote]

[quote]
[/quote][/quote]

子爵府

係呀!! 尋日死咗1日呀!! 想上黎睇下野都唔得

我bb尋日食節瓜瘦肉粥, 但係bb尋晚又出咗好多紅疹, bb食咗d藥水今朝都未退, 之前一食就會好快收, 佢由4個月開始就有啦! 諗黎諗去都唔知點解

[quote]
禽日個server發瘟, 我post完dmessage唔見晒

我bb都係八九個月時開始食蕃茄, 不過要去皮同核, 我會用刀係蕃茄面介幾下, 浸熱水或煲兩三分鐘, d皮就好易mok. 然後切細粒同粥一齊煲.

有dbb會對蕃茄敏感, 你俾小小佢試下先啦.

如果bb真係唔鐘意魚粥, 你唔好迫佢, 慢慢來啦, 加油!

大宅

畀面勳章

Hi~我try過用魚湯煲粥唔食魚肉~好香wor 我 B仲食一大碗tim
小魔怪係2004年11月28日出世la~~~9個月先識坐定定~12個月先識爬爬 ~14個月先識放手企~16個月先學扶o野行~17個月識行la

首頁

尾頁

跳至