嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 魚粥

你俾咩藥水bb食? 你係咪之前有同佢睇過醫生架? 醫生有冇話點解?

我bb呢排塊面都有好多紅點同'luck'皮咁, poo poo 又硬, 禽晚痾到喊晒又有小小血. 佢每日都食生果, 我又成日煲開奶茶, 粟米水.... 都唔知係咪3號奶粉的問題, 諗緊轉奶粉, 好煩.

我禽日煲左d金銀花水俾佢洗面. 佢滿月時又係面仔出晒粒粒, 屋企d老人家教煲金銀花水同佢沖涼. 你有冇試過?

CurtisBB 寫道:
係呀!! 尋日死咗1日呀!! 想上黎睇下野都唔得

我bb尋日食節瓜瘦肉粥, 但係bb尋晚又出咗好多紅疹, bb食咗d藥水今朝都未退, 之前一食就會好快收, 佢由4個月開始就有啦! 諗黎諗去都唔知點解

[quote]
yonniemarn 寫道:
禽日個server發瘟, 我post完dmessage唔見晒

我bb都係八九個月時開始食蕃茄, 不過要去皮同核, 我會用刀係蕃茄面介幾下, 浸熱水或煲兩三分鐘, d皮就好易mok. 然後切細粒同粥一齊煲.

有dbb會對蕃茄敏感, 你俾小小佢試下先啦.

如果bb真係唔鐘意魚粥, 你唔好迫佢, 慢慢來啦, 加油!

大宅

Hello yonniemarn,

Oh, yonniemarn, 你記唔記得我呀?
多謝你教我煲粥呀!
Soli, 有一個愚蠢
  Lulube was born weighing 3.2 kg

大宅

喂,lamblamb, 我記得你呀, 學識煲粥未呀? 你個b好肥嘟嘟呀, 好想'meet'佢.

如果forzen魚柳, 我通常買三文魚扒, 我會先解凍, 切開一舊舊用細煲鮮袋分開袋放番入冰格, 用時才拿出來再解凍. 因為三文魚扒冇骨, 我會成舊放入粥到一齊煲.

不過我未買過比目魚, 唔知有冇骨, 如果有, 免得煲完有骨係粥, 最好就蒸啦. 如果冇骨, 成舊放入粥到一齊煲, d粥會好味d.

[quote]
Lamblamb 寫道:
Hello yonniemarn,

Oh, yonniemarn, 你記唔記得我呀?
多謝你教我煲粥呀!
Soli, 有一個愚蠢

子爵府

yonniemarn, 梳你呀! 呢幾好忙無上BK呀!

我問醫生佢話係風"難", 可能bb對某一d野敏感, 我已經試過轉沖涼液、洗衣液、body lotion、停食不同既食物, bb一樣都有出。我都有諗過係唔係奶粉既問題, 但係bb出世到而家都係食安嬰兒,佢4個月大開始出到而家, 我見佢又唔痕, 都唔知點解

我未試過同佢用金銀花水同佢沖涼, 不過有人教我煲開奶茶比佢飲下, 但係都有出。

你bb幾多日去一次poo poo呀? 我bb之前poo poo都係好硬, 有時3日先一次, 可以而家係粥仔到落多少少菜同埋比d生果佢食呀! 而家佢食多咗粥仔同生果 (蘋果同蕉)好好多啦!! 不過bb都係唔肯飲水 :-(

[quote]
你俾咩藥水bb食? 你係咪之前有同佢睇過醫生架? 醫生有冇話點解?

我bb呢排塊面都有好多紅點同'luck'皮咁, poo poo 又硬, 禽晚痾到喊晒又有小小血. 佢每日都食生果, 我又成日煲開奶茶, 粟米水.... 都唔知係咪3號奶粉的問題, 諗緊轉奶粉, 好煩.

我禽日煲左d金銀花水俾佢洗面. 佢滿月時又係面仔出晒粒粒, 屋企d老人家教煲金銀花水同佢沖涼. 你有冇試過?

複式洋房

請問如果煲三文魚粥點煲架﹖

同埋想用魚湯來煲粥,用咩魚黎煲湯好呢﹖

請各位教教呢個新手媽媽啦~

子爵府

piktat, 歡迎你呀! 你可以睇返呢個topic既message, 好多媽媽回覆咗佢地既心德呀!!

大宅

Hi CurtisBB,

我bb出世到而家都係食A+, 我每星期都煲開奶茶, 粟米水, bb每天吃生果(萍果,香蕉,木瓜...), 隔日飲橙汁, 每餐粥仔有兩種蔬菜, 每天飲最少7,8安水, 飲食方便應該完全冇問題, 自從轉左三號d poo poo 先咁差, 以前佢日日都有並且soft, 但而家有時兩日先 有, 有並且很硬, 痾到喊及出血. 我覺得係奶粉問題, 所以禽日開始同佢轉香港雪印, 希望有好轉.

我bb塊面仔d紅點都唔痕, 但見情況惡化, 我前日幫bb查左膚樂得, 禽日已經好番好多, 之前有新聞話呢隻藥膏可能致癌唔敢用, 用左其他方法都唔得先同佢查番呢隻藥膏.

yonniemarn, 梳你呀! 呢幾好忙無上BK呀!

我問醫生佢話係風"難", 可能bb對某一d野敏感, 我已經試過轉沖涼液、洗衣液、body lotion、停食不同既食物, bb一樣都有出。我都有諗過係唔係奶粉既問題, 但係bb出世到而家都係食安嬰兒,佢4個月大開始出到而家, 我見佢又唔痕, 都唔知點解

我未試過同佢用金銀花水同佢沖涼, 不過有人教我煲開奶茶比佢飲下, 但係都有出。

你bb幾多日去一次poo poo呀? 我bb之前poo poo都係好硬, 有時3日先一次, 可以而家係粥仔到落多少少菜同埋比d生果佢食呀! 而家佢食多咗粥仔同生果 (蘋果同蕉)好好多啦!! 不過bb都係唔肯飲水 :-(

[quote]

大宅

Oh yonniemarn,

You are really the CONGEE EXPERT!
once again!

I'll buy salmon fillet and try try too!

Lulube was born weighing 3.2 kg

子爵府

yonniemarn, 我之前都問過其他媽媽, 我地都覺得呢隻奶粉比較燥d, 我醫生同朋友都介紹我轉日本奶粉 (好似雪印, 明治受森永), 但係我見bb都食得幾好(磅數), 所以諗住遲d先同佢轉日本牌子既大仔奶粉, 但係我都未決定邊一隻牌子。你睇下你bb試咗雪印d臭臭好唔好d??

我bb塊面仔d紅點我估同你bb既情況差唔多, 之前我睇過兩個醫生, 佢地都話係風"難", 而且話食藥水既效果好過"查"藥膏, 如果係濕疹既話, "查"藥膏會比較好d。而家bb都有出, 時好時壞, 不過唔係太嚴重我都唔比佢食藥水。

[quote]
Hi CurtisBB,

我bb出世到而家都係食A+, 我每星期都煲開奶茶, 粟米水, bb每天吃生果(萍果,香蕉,木瓜...), 隔日飲橙汁, 每餐粥仔有兩種蔬菜, 每天飲最少7,8安水, 飲食方便應該完全冇問題, 自從轉左三號d poo poo 先咁差, 以前佢日日都有並且soft, 但而家有時兩日先 有, 有並且很硬, 痾到喊及出血. 我覺得係奶粉問題, 所以禽日開始同佢轉香港雪印, 希望有好轉.

我bb塊面仔d紅點都唔痕, 但見情況惡化, 我前日幫bb查左膚樂得, 禽日已經好番好多, 之前有新聞話呢隻藥膏可能致癌唔敢用, 用左其他方法都唔得先同佢查番呢隻藥膏.

[quote]

大宅

唔洗咁客氣啦, 我都係係bk到學番來姐.

有時d三文魚扒都會有骨, 不過通常都大條, 煮時check清楚呀.

Oh yonniemarn,

You are really the CONGEE EXPERT!
once again!

I'll buy salmon fillet and try try too!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

急凍魚比較麻麻 (我覺得)
其實買新鮮游水魚煲粥最好
唔係好貴, $8 - $10 都有一條, 最貴都係$15-
BB & 大人食多D波菜好, 骨頭都硬淨D
我通常都係煲波菜魚粥俾BB食
我大肚個陣時一個星期食4餐波菜
生完之後, 個盤骨&腰骨比之前硬淨左

子爵府

bb_chang1215, 食得太多波菜會去唔到臭臭woo! 你bb有無呢個問題

bb_chang1215 寫道:
急凍魚比較麻麻 (我覺得)
其實買新鮮游水魚煲粥最好
唔係好貴, $8 - $10 都有一條, 最貴都係$15-
BB & 大人食多D波菜好, 骨頭都硬淨D
我通常都係煲波菜魚粥俾BB食
我大肚個陣時一個星期食4餐波菜
生完之後, 個盤骨&腰骨比之前硬淨左

大宅

請教各媽媽一樣

子爵府

我都想知呀? 因為我都無落薑架!

[quote]
請教各媽媽一樣

大宅

我蒸魚就無落, 有d bk媽咪話等bb習慣魚腥味喎.

煲魚湯前煎魚就會落及煲湯時都落. 因我覺得d魚湯會腥好多.

子爵府

yonniemarn, 多謝呀

btw ... 你bb的臭臭好d未呀??

大宅

Hi CurtisBB, 唔洗咁客氣啦.

我bb的臭臭叫做好左少少啦. 都係轉左雪印兩日, 唔知關唔關事, 不過佢呢兩日勁飲水.

yonniemarn, 多謝呀

btw ... 你bb的臭臭好d未呀??

[quote]

[/quote]

子爵府

yonniemarn, 你bb好乖呀 肯飲水, 我bb飲水好似同佢打交咁 :-( :-(

大宅

Wah yonniemarn! Thanks again!

Do we need to 煎魚 everytime before 煲魚湯?

Oh no! I thought we can just throw the fish in the bag and boil it with the water!

大宅

係呀, 呀媽教落要煎左先架. 煎下d魚會冇咁腥同埋d湯會變奶白色. 我用易潔鍋唔落油煎.

Wah yonniemarn! Thanks again!

Do we need to 煎魚 everytime before 煲魚湯?

Oh no! I thought we can just throw the fish in the bag and boil it with the water!

首頁

尾頁

跳至