樓市動向

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

Re: 買樓定租樓

禁止訪問

大宅

我只係想說明樓價才是最主要的因素, 並不是說樓價升的時候會減一厘息.

從香港過去的經驗來看, 利息上升的周期中, 樓價都是升的, 雖然每次利息升的時候, 都有很多人說擔心樓價會跌, 不過市況剛剛相反.

我就認為: 加息並不可怕, 預期加息才是最可怕的. 精明人應該在最可怕的時候入市.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

現在能源及金屬價格暴升, 很可能會引發高通漲, 到時d人可能將投資的心態作180度逆轉, 無人會再說 "Cash is King", 房地產投資, 長線勝算較高.

如果你將買樓當成一種投資, 咁投資是應該有前瞻性的, 不能以今日的眼光去看明天的問題.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

好媽媽勳章

嘩 ! 你地好精明 . 我正煩惱賣唔賣樓轉為租. 不如妳地比下意見 ?
現住15年樓齡2房居屋, 尚欠銀行96萬, 月供連差+管 $11k, 尚有10年供完. (因2手居屋有房署擔保銀行做盡10年) 但供得好辛苦. 因有兩條化骨龍+99. 2手市價$138萬(有人出價,我未覆). 如賣了可袋回$3x萬, 去附近租3房約$7.5k全包了. 每月慳3.5k就舒服好多. 但拿住這筆$$, 又好難買過另一層, 又可能好容易就洗左去... 以後都唔駛旨意做業主.
如果唔賣, 繼續捱落去, 好快就10年了... 有層 full paid 樓
但真的好辛苦. 重有內隴也舊啦, 一家5口又唔夠住...
你是我會點做?
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

其實租樓係for短線,買樓係for長線,至於幾時買幾時租好睇你個人因素ready未同timing問題,好難講買好定租好,每個家庭嘅環境都唔一樣,無得比較,如果好多野都未ready(如首期唔夠,工作唔穩定,小朋友讀書問題...),就當然租啦,靈活啲,但相反當家庭因素已settle down,長遠就梗係買啦,負擔到嘅無理由一世租人地樓住啫...

男爵府

其實租樓係for短線,買樓係for長線,至於幾時買幾時租好睇你個人因素ready未同timing問題,好難講買好定租好,每個家庭嘅環境都唔一樣,無得比較,如果好多野都未ready(如首期唔夠,工作唔穩定,小朋友讀書問題...),就當然租啦,靈活啲,但相反當家庭因素已settle down,長遠就梗係買啦,負擔到嘅無理由一世租人地樓住啫...

男爵府

looloo,唔好淨係諗目前,要諗長遠啲,可能賣咗個刻係輕鬆咗,但有小朋友同老人家就唔可以成日週圍搬,佢地會好辛苦,同埋就算而家賣咗,長遠計始終都要買返第2層,所以你要諗埋以後點樣先決定啦

大宅

如果你係一家5口, 但首期只有不足40萬, 而月入又不高, 確實好難買較大及新的私樓, 租住先亦未常不可. 遲一步再算.

不過可以考慮買一d舊洋樓, 價錢百來萬有找, 三房, 地點不錯, 但租金回報率很高, 即是話如果你要租來住, 租金可能同供款差不多. 這類舊樓在大埔墟, 官塘等舊區有很多, 交通亦很方便.

此類樓住就幾好, 不過維修費略高, 及升值能力不如大屋苑. 三思.

LOOLOO 寫道:
嘩 ! 你地好精明 . 我正煩惱賣唔賣樓轉為租. 不如妳地比下意見 ?
現住15年樓齡2房居屋, 尚欠銀行96萬, 月供連差+管 $11k, 尚有10年供完. (因2手居屋有房署擔保銀行做盡10年) 但供得好辛苦. 因有兩條化骨龍+99. 2手市價$138萬(有人出價,我未覆). 如賣了可袋回$3x萬, 去附近租3房約$7.5k全包了. 每月慳3.5k就舒服好多. 但拿住這筆$$, 又好難買過另一層, 又可能好容易就洗左去... 以後都唔駛旨意做業主.
如果唔賣, 繼續捱落去, 好快就10年了... 有層 full paid 樓
但真的好辛苦. 重有內隴也舊啦, 一家5口又唔夠住...
你是我會點做?

禁止訪問

大宅

LuLuJoJo ~~ 你層樓而家十五年樓齡, 十年後"full paid"時已經25年樓, 25年o既居屋到時都唔知值唔值錢, 自住亦可能要大裝修, 況且居屋 d 料比較差, 相對私樓無咁值錢

我都係咁話, 我見依家市區好多二手居屋都唔過一百萬, 好d既都係百多d, 仲係講緊係16or17年樓, 妳諗下妳供完層樓都成25年樓了, 到時買返或者仲平d, 所以我覺得妳現在賺左住大d之外..仲可以儲到錢..都唔錯呀

大宅

我就不盡認同, 試想下美孚三十幾年前賣約10萬一間, 如果果個人當時打算賣左佢, 等三十年后層樓變舊樓再買番, 咁就大件事啦.

我覺得樓房的價值應該分開兩個部份看,

一是建築物的價值, 呢個價值毫無疑問會隨著時間而貶值;

二是地價, 而呢個價值會隨著經濟因素而改變, 可升, 可跌, 不過長線升多過跌. 當地價升得多過建築物的貶值時, 整體樓價就會向上. 反之, 才會貶值.

有錯請指正.

mcdullgirl 寫道:
LuLuJoJo ~~ 你層樓而家十五年樓齡, 十年後"full paid"時已經25年樓, 25年o既居屋到時都唔知值唔值錢, 自住亦可能要大裝修, 況且居屋 d 料比較差, 相對私樓無咁值錢

我都係咁話, 我見依家市區好多二手居屋都唔過一百萬, 好d既都係百多d, 仲係講緊係16or17年樓, 妳諗下妳供完層樓都成25年樓了, 到時買返或者仲平d, 所以我覺得妳現在賺左住大d之外..仲可以儲到錢..都唔錯呀

大宅

hkchina2000,
不過30年前10萬係好多錢喎, 好少人會買得到, 如果當年用10萬買"匯豐", 我諗依家可以買到好多間美孚(我唔知是不是..因我當年都係bb)~~

不過有一樣野就一定無變既, 就係選買樓一定要選大型屋苑同質素好既, 睇返太古城都20+....不過依家都好值錢

大宅

道理係一樣, 過去30年的通漲很大, 所以你差額很大, 未來30年通漲不知, 當佢係少d, 但方面應該一致, 30年后, 果間居屋如果未拆, 可能值300萬, 如果有地產商要拆, 咪賠間同區7年居屋囉. 哈哈, 我正在用今日的眼光去看明日的問題.

買匯豐的例子有很多人計過, 的確係有很高回報, 但當年唔係個個擺曬d投資落匯豐, 可能有更多人擺左落八號仔, 咁條數就唔知點計, 再者, 今日的匯豐同30年前的匯豐是兩回事, 當年是在成長期, 多年來都以高速增長, 但今日的匯豐, 已經進入成熟期, 業績很難再大幅增長, 未來30年的升幅很可能少於過去的30年.

左計右計, 買樓最保守, 豈馬霸住塊地的業權, 地是香港經濟的命脈, 匯豐唔係.

mcdullgirl 寫道:
hkchina2000,
不過30年前10萬係好多錢喎, 好少人會買得到, 如果當年用10萬買"匯豐", 我諗依家可以買到好多間美孚(我唔知是不是..因我當年都係bb)~~

不過有一樣野就一定無變既, 就係選買樓一定要選大型屋苑同質素好既, 睇返太古城都20+....不過依家都好值錢

禁止訪問

禁止訪問

大宅

呢個就係樓市穩陣過股市的一大原因, 股市: 即使係同一類股份, 人地果隻大升, 你果隻可以大跌. 樓市: 基本上同一方向, 美孚升三倍時, 舊居屋可能升倍半, 絕不會向下跌.

對於資金不多, 投資經驗較淺的投資者, 我認為買自住樓應該是首選, 當然大屋苑最好.

[quote]
LuLuJoJo 寫道:
美孚係咪講美孚新村? 乜係居屋黎咩?
我都知樓係可升可跌, 咁都要自己evaluate下個升值潛力, 唔係大市升就升架嘛~
[quote]

大宅

我都同意到時300萬好唔見洗, 不過現在賣左層樓, d錢睇你擺去邊, 最穩陣係擺落定期, 但就應該難敵通漲. 你估收左定期d息, 雲吞面就唔會變50蚊碗咩?

今日有能力擁有一層樓的時候, 如果你放棄左, 我驚第時上唔返車嗟.

至於重建, 只係一種假設.

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至