論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印印偷食我啲燕窩, 俾你地會點做?

如題.

男爵府

Re: 印印偷食我啲燕窩, 俾你地會點做?

係唔係人贓俱獲先?如果係的,點解都唔使問了,因為一定唔會答你的,你只需要同她講:我無叫你食的野,唔該你唔好食,如果你食了的話而無出聲,你一係就買番俾我,又唔係就俾錢。要cool cool的跟她說。

如果唔係眼見的,那你只需是但一日去開kitchen時,你咪當係慢不經意的說:呀,係呀,我唔記得我有無同你講過,我無叫你食的野,你唔好自己私自取來食,可以俾你的食我自然會同你講聲的了,費時日後我日後為了這個問題去話你。要輕鬆的說,有些少笑容。

大宅

大宅

Re: 印印偷食我

該用戶已被刪除

男爵府

那你就叫同她講,個仔要食我自己會餵,總之日後如果無問過我取我的野來食,就唔該她俾錢。如果又話你個仔一定要食,叫她打電話俾你,如果無問照俾,係個仔都好都係入她數。你睇下試多幾次,她有無錢再俾啦。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自從請咗工人之後, 我就冇再買燕窩嘞, 因為唔想煩.

複式洋房

我同個工人講這些不是給她食的, 同一定不可以食, 我都有發現少了一d, 那一次我同她講, "你偷食我d燕窩呀!"(笑) 跟著我又馬上講, 我知你不會的, 因為我上次已經同你講過不可食, 你咁乖應該不會的, 因為如果你有偷東西我會炒你同報警。 之後我家都無再不見任何東西

大宅

幸福小婦人's suggestion is very very useful and effective. Agreed.

複式洋房

樽燕窩我琴日先買, 今朝先開來食第一匙, 己經防佢架啦, 特登放係雪櫃最貼邊, 之後出咗去返來見到樽野俾人郁咗位, 跟住打開來睇, 嘩, 個"隆"深咗好多呀. :-( 唉! 我都係第一次買燕窩來食(自從個工人來咗之後), 正如DOREMEI 媽媽話啫費時煩, 但係本人2個星期前剛做了手術, 諗住買啲燕窩同埋冬蟲 草來補吓個身體啦, 點知佢仲識嘆過我. 註: 佢不嫐都知啲野我唔叫佢食佢係唔可以食架.

後尾我攞住樽燕窩問佢, [咦! 你食過呢樽野來呀]? 佢話[無], 我話[無?咁即係跌過落地啦, 個"隆" 深咗咁多 ]? 佢跟住話[太太你今朝食過來吓埋]!(幾留意我啲動作), 我話[係吓, 不過我食咗一匙喎, 但係依家起碼唔見咗3匙喎]. 但係佢係都話無, 咁我再問佢[有無郁個樽野]? 佢諗咗2秒之後話[有]. 我問佢做咩要郁佢, 佢話佢要攞野, 揾來講, 個雪櫃空空如也, 況且今晚預咗出去食飯唔使準備啲野.根本無必要郁到個樽. 聽佢咁講都知問唔到野架啦, 不過最氣頂就係佢就來完約, 基於小女食野嗰方面唔係咁好, 食粥要食成個鍾, 仲要係佢餵小女先肯食, 如果我餵, 小女就絶食, 於是乎本人父親, 母親大人要我再同佢續 一個約, 我已經好唔老泥, 因為個工人唔係咁好, 諗住等佢約满就送佢走, 再者本人原本打算俾樓下個太太幫我顧個女, 但我高堂堅決反對, 怕個太太有自己的家要照顧末能全心全意照顧小女而令小女有什麼意外那就懊悔終身. 本人已屈服於高堂,打算同佢續約, 如今佢咁樣, 令我啲氣頂到上心口. :-(

侯爵府

畀面勳章

DoReMi媽媽 寫道:
自從請咗工人之後, 我就冇再買燕窩嘞, 因為唔想煩.

ME TOO>>> :-(

大宅

[quote]
WahMingTung 寫道:
基於小女食野

大宅

緊係唔同佢續約啦,又唔係做得好,工人係你用你有權話事,再者,因為你個女一定要佢喂先肯食所以同佢續約,細佬仔唔怕,今餐唔肯食,下餐唔肯食,第3餐佢叫你比佢食,所以唔好因為lee個原因同佢續約。

大宅

1) fire the maid
2) look into your daughter's problem -- if you are not willing to take care of her eating habit, how can you teach her other things for the rest of her life ? it's our responsibility.

男爵府

我覺得你煲一次.一次過食晒佢.

一就,你都冇食啦
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

如果係打算唔同她renew的話,你應該由家下開始好好的去接管你個女的起居飲食,多些了解,多些照顧。久而久之你個女都會跟你的。

如果因為你個女跟個工人而你無從入手而屈服,我覺得就真係自己羅來呢。你有無試過自己多些照顧個小朋友呀?有無慢慢的一日多些少咁去滲入她的日常生活呀?由小事做起,如幫她換衣服,或陪她訓覺,或由開始少少的餵兩啖起再交俾姐姐到每日餵多少少再少少到唔使個姐姐餵呢。

無話無左邊個唔得的,無左亞媽就唔得。如果你日後個工人變本加厲,那你又係唔係照忍呀?那就她越做越放肆,你就越忍越火滾呢。我請人係講個人的誠信,如果燕窩咁少事都要偷及講大話,大件事點算?就算無大件事...很多少少事加埋都變成大件事啦。總之,你既然認為她已經唔合你的規格,那你就要開始搵人,係家下開始多些跟你女兒培養下感情啦。塞翁失馬,焉之非福呢?可能下個更好,或者會更衰,但唔試下又點知呢?況且聽你講,你父母都應該成日去你家的啦,有事都有個老人家望住,個心又可以放開些呢。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實以前之所以整燕窩, 係因為我個女有哮喘, 所以就有燉俾成家一齊食, 日日食少少, 不過後尾請咗工人, 見個女哮喘(托賴)又冇乜嘢, 食晒就冇再買, 因為我嗰啲係盞嚟, 成斤擺喺度, 莫講話佢每日食你少少啦, 佢攞你幾盞出去賣都可能會唔知ga(唔通數住咩), , 為免麻煩亦都唔想諗衰個工人, 所以唔再整嘞!

WahMingTung其實你咁氣頂, 佢日日對住你, 你會好辛苦ga喎! 你真係要諗清楚好唔好同佢續約, 所謂相見好同住難, 仲要對住個你唔鈡意o既人, 幾辛苦ga, 你諗清楚啦!

複式洋房

我琴晚講咗俾我高堂聽佢偷食我啲燕窩, 我父親説她過份, 但我母親大人話可能個工人想試吓係咩味道, 叫我原諒佢. 咁我同我母親大人話佢偷得我啲野食, 就有可能偷我其他野, 例如化妝品, 謢膚用品, 我啲野好貴, 自己都唔係好捨得成日用, 如果佢日日用我一啲, 我係唔會知. 咁同放個賊係屋企有咩分别? 同埋我發覺佢會偷睇我地啲私人信件. 你知啦, 有時開完信唔係即刻鎖進櫃桶架嗎. 屋企又無咁多有鎖既櫃桶. :-| 係自己屋企都要日防夜防, 真係煩.
唔知係我疑心大定咩, 琴晚我入咗厠所沖涼, 係度洗面時發覺廰度無晒聲, 即刻出去睇, 發覺個工人抱咗個囡入房唔知做咩, 佢可能聽到開門聲就即刻走出來. 跟住我又入返厠所, 過咗3分鐘, 我特登裝佢睇吓佢做緊咩, 一開門就見到個囡瞓係張梳化度而佢就攞住本忽然一周, 佢一見到我就即刻收埋. 我真係好憎佢啲咁既行為, 由佢第一日來我度打工我已經同佢講, 佢可以睇書或做一啲私人野, 但係一定要係我個女瞓咗覺同埋做晒啲家務. 但係佢都成日係咁樣. 成日吼我係房時偷懶, 我係度佢已經係咁我唔係度佢都唔知有幾過份. 正所為疑人不用, 用人不疑, 我都唔想成日算住佢, 但係佢真係唔可以令放心.今朝我起身擦牙, 佢又吼我行開咗擺個囡係高登度, 自己入咗房, 一聽到開門聲就即刻行出來仲係度扮係櫃桶度拿口水肩, 後尾又唔攞, 因為廰度有一條係度, 都唔知佢成日走入房鬼鬼鼠鼠係度做咩
唉! 一句講晒, 請個好工人真係好難 :-( 今晚等老公返來同佢商量吓睇吓要屈服於高堂, 擺佢係度督眼督鼻定係抗爭高堂揾樓下個太太幫我手揍個囡.
有時都發覺自己好無用, 好似成日都俾人影響住, 明知個工人唔好都要同佢續約.個心成日都十五十六, 無啲主見.
:-( :-(

男爵府

WahMingTung.哈囉! 聽你咁講,你0固工人唔夠光明正大.如果,你俾街坊照顧小朋友.家務自己做番,平時返工,夜晚返黎煮飯.都幾辛苦.

如果,你真係對佢咁樣鬼祟0既動作咁介意.不如換咗佢.因為見到佢係屋企,你唔舒服,都幾難頂.

我換咗3個工人,依家呢個第四任印尼姐姐.算係我幾滿意.之前三任,乜都齊晒.第3任仲係一個精神病患者.我d起心肝換工人,諗住請到啱為止.朋友介紹咗一間顧佣公司俾我.agent老板寫包單.先請到依家呢個印姐.我中意佢愛心爆燈.
快樂的甜芋快樂的甜芋

複式洋房

甜芋,
係呀, 我都覺得佢唔夠光明正大. 我好憎人咁樣架.:evil:
講真我始終唔係好鐘意有個外人係屋企, 我寧願自己辛苦少少, 而且俾街坊照顧我會放心啲, 因為我覺得大部份工人都係有呢啲通病, 費時請完返來又激氣.
我剛剛先收拾完啲私人信件, 費時放係度又俾佢摷. 唉! 應該係屋企係好自由架, 但係依家就樣樣野都要就住就住. 我明天又要去買有鎖既櫃, 鎖起 啲私人野. :-(

首頁

尾頁

跳至