嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

唔知點算,17月大BB乜都唔食!救命呀!!

各位Mami請幫忙,我17月大BB乜都唔食. 我試過好多款:魚粥,肉粥食過一排就唔食,今天連米糊都唔食!又試過南瓜同薯容...都唔得..佢只要食麵包..係我有問題還是BB有問題?天呀. :-( :-(

大宅

Re: 唔知點算,17月大BB乜都唔食!救命呀!!

個個bb唔同, 如果佢淨係鍾意食麵包都冇壞既, 麵包都有澱粉質, 你試下另外煮d肉加菜既餸俾佢, 同包一齊食, 睇下肯唔肯!

民房

澱粉質應該唔多夠啦..起碼無菜!芝士佢食,麵包佢食,我試過芝士夾麵包,仲切成小件,佢就唔肯食.

洋房

我BB19個月,近日每次見到碗粥仔(糊狀物)都唔肯食,後來煮飯(加多少少水煮)比佢食,佢食到拍手掌,我本來打算24個月先比飯佢食。

民房

BB都試過咁,我亦試過你咁煮飯比佢食,食左2日又唔肯食.今日再試豬骨粥(+大地魚粉),唔肯食.不過就食返糊仔....一時一樣

大宅

有d書話有d bb約十八個會變得偏食,但lee個只係過渡期

民房

My b is 15 mths. If give him the "pai" bread, he is like choking. But if give him "square" white bread, he can eat a few bites. What bread to give to b of 15 mths usually leh?

大宅

有番18個月bb應該要吃大人飯,我仔仔16-17個月已經食大人飯,可以試下,但一定記得每餐比菜/瓜 & 肉/豆腐/魚/蛋etc一起吃,放埋一起唔覺唔覺bb就會吃多咗ga la
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

民房

如果真是暫時的過渡就好la.佢一時一樣..昨日又食小小魚,不過一定要有味,剛剛煮好,仲有小小暖及魚汁的!但是今日不食.
我發現佢要食大人飯,用筷子比用佢的專用匙好得多.另外,你騙不到佢,佢會揀D不喜歡的東西吐出(e.g.菜).
Bread is the only one kind of food she likes so far. She likes "Grape bread (wheat)" - Wheat is better than the white one (I mean the food nutrition; she doesn't have the preference for brown or white bread) and she likes both grape and bread. You can even play game with her when seeking those grape! She also likes bread loaf (square shape and made of whole wheat). In these several days, when she refused to eat rice/congee /rice cereal, I let her eat two pcs of bread instead!
我想現在的問題,可能己經入左兒童心理學的範籌la!
宜家,工人問整乜佢食,我會話"唔知"law.問BB好D!

P.S.昨日買左Heinz vegetable cereal + BB食開的rice cereal,又唔食 :-(

民房

betchow,
FYI, my BB has begun to eat bread ever since she was around 13 months old.

大宅

佢肯食麵包就由得佢食0羅,小朋友你攪佢唔掂0架,好似我個仔,而家雖然得5個月,但係我都一樣冇哂佢符,佢可以一日飲唔夠10安奶,所以我而家一見佢肯食咩就俾咩佢食,佢鐘意食咩就買多0的佢食…而家0的小朋友點同我0地以前呀,以前我0地阿媽俾咩我0地都食,因為我0地如果唔食就咩都冇得食,但係而家0的小朋友俾我0地縱憤哂,真係冇計呀…

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

可能出牙冇胃口....又要有口感;試過字母粉、桂花粉、通粉類未??再唔係煑麥皮加入粥、爛飯內或當粥整咸味佢食啦~~~試試
我女2001年1月8日QE出世  

民房

通粉,麥皮試過唔得,唔知是否出牙冇胃口?因BB現才有8隻牙!我覺得字母粉和通粉差不多,所以無試過.成功机會唔知大不大?家陣我好有"錯折"感 :-(

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

anhemama 寫道:
有番18個月bb應該要吃大人飯,我仔仔16-17個月已經食大人飯,可以試下,但一定記得每餐比菜/瓜 & 肉/豆腐/魚/蛋etc一起吃,放埋一起唔覺唔覺bb就會吃多咗ga la

Hi anhemama,
我想問如果BB食大人飯, 咁d餸應該點整呀, 係咪都好似整粥咁將d菜/瓜 & 肉/豆腐/魚/蛋攪爛, 先至放入大人飯度一齊食呀

大宅

我個仔(19個月)近這兩個星期又係唔食嘢,每日不多過15安奶和一碗粥。試過好多不同種類的粥都不願多食。都吳知還要維持幾耐才食番多d,已經不算肥再瘦落去都吳知點算。 :-( :-( :-( 令到我心情好差,又鬧又氹都吳食,請問各位有咩辦法。

民房

According to my observation in these several days, I strongly agree with anhemama. She would like to eat 大人飯! She is eager to join us for dinner.. and eat like us. For example, she would eat those food that is picked up by chopsticks or bigger spoon, instead of those picked by her little spoon! She would like to eat our food instead of those specifically made for her. For example, she did not eat 菠菜魚爛粥, but she would eat 豉汁撈飯. She did not eat 切碎西蘭花, but she would eat 我們吃的蒜蓉肥牛炒西蘭花D西蘭花!! Is it interesting?

子爵府

我個女20個月呢個星期又係乜都唔食,晚飯食得2~3啖,平時佢食完佢自己d飯仔到我地開飯就最鍾意食下我地d飯同送,呢個星期連我地d佢都唔食,以為佢唔食飯到夜d只少都會飲奶,點知都飲唔哂,諗主到第2朝仲唔餓?都係飲唔哂,加埋都唔知有無10安。但日頭係托兒所(13個月開始去)又話佢食得ok,都唔知真定假!

但食餅乾就係咁食,咁無理由當正餐架!今晚試下通粉先得,希望至少食返多d啦!

我都好擔心,點解佢真係好似唔肚餓咁?

大宅

我個仔前前後後接近3個星期都食得不多,每樣都吃兩三口,飲奶全日都吳夠15安。粥、飯、麥皮、子母粉和麵包都試過,都吳多食。

我奶奶話可能出牙影響胃口,但都差不多三個星期,而且佢19個月大只有6隻牙, 出牙出得好慢,換句話說米有排都係這樣,我真係好擔心和心痛。 :-( :-(

有人話將燕窩加落D粥度食會開胃D,又吳知得吳得。

我有個同事有個女(2.5歲)都試過吳食飯,她勁鬧1次之後個女就未試個吳食嘢。但我都試過鬧亞仔,但他都係吳食,吳通要打一身。但我又吳想攪到食飯都吵吵鬧鬧。請問各位有什麼方法?

洋房

我BB有時都唔肯食飯,不過好奇怪,爸爸餵佢又食。而家佢一唔食,我就叫爸爸餵。

別墅

我呀b都係毎日大約飲15安奶, 自己d飯仔唔係好鍾意食. 但係通心粉,縲絲粉, 意大利粉, 係粉類就鍾意食. 如果要佢食自己d飯仔, 一定要用筷子餵! 另外要佢食多d就要比佢自己食, 唔好理佢食到係咪天一半地一半, 食到咁上下就要幫下佢! 佢自自然然就會食到好高興,唔覺唔覺就會食多d. 仲有, 佢好鍾意飲湯, 但係千其唔好用奶瓶, 要用大人碗, 大人湯匙, 佢會連湯渣都食埋! 想佢再飲多d湯, 可以用杯加飲筒. 各位媽咪可以試試!
P.S. 我發覺bb唔鍾意喺d飯仔度有唔同texture既嘢(又軟又硬), 佢哋咬到飯裏頭有d唔同嘢(連大小小既魚肉都唔得)就會吐出嚟架!

首頁

尾頁

跳至