烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

thank you!
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

子爵府

回覆:yywhk 的帖子

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓

去核無咁噪,再加小小元肉一條黨參,差不多收火前10分鐘加紀子,正!

或者再簡單D,紅棗加雞蛋都好好味!

男爵府

醒目開學勳章

SARIDON 發表於 12-8-20 00:05
去核無咁噪,再加小小元肉一條黨參,差不多收火前10分鐘加紀子,正!

或者再簡單D,紅棗加雞蛋都好好味! ...

嘩! 可以加咁多嘢??? 我上網揾食譜,話淨係用紅棗, 又冇講去唔去核.....

如果我係俾女女(YR 11, 剛來初經)飲, 好唔好落咁多嘢??

Thank you!

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:yywhk 的帖子

去咗冇咁燥

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

大宅

畀面勳章

回覆 回覆:yywhk的帖子

記得嚟完先好飲呀! 無豬潤好棗水啦! 好好飲

大宅

畀面勳章

打錯字...係"㷛"豬潤紅棗水先啱

男爵府

醒目開學勳章

回覆 cirkochung 的帖子

THANKS!

咁係咪煲豬潤水咁,加埋紅棗煲就得?

珍珠宮

回覆 yywhk 的帖子

其實我所講的都係一個人的份量,比剛剛有經期的女女係好適合,我都係用呢個份量煲比我個女飲的!

你試吓用去核紅棗10粒(最好自己去核,唔好買去咗核果D),加小小元肉(又係10多粒),一條黨參(約6吋長左右,用剪刀剪成一片片),凍水落煲40分鐘左右,加紀子煲多10分鐘就OK啦!如果你都係驚噪,最後3分鐘加菊花都可以,試吓,我個女都飲咗成年啦!

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:SARIDON+發表於+12-8-20+00:05+去核

原帖由 yywhk 於 12-08-20 發表
嘩! 可以加咁多嘢??? 我上網揾食譜,話淨係用紅棗, 又冇講去唔去核.....

如果我係俾女女(YR 11, 剛來初經) ...
點解要飲紅早

SARIDON  紅棗有補血的功效!  發表於 12-8-20 22:04

大宅

畀面勳章

係呀! 紅棗我通常無去核,一個月飲1-2次就夠,其實如果佢無乜頭暈,手腳冰凍等...可以唔駛飲

男爵府

醒目開學勳章

一次過唔該晒咁多位JM的分享..... 因為我真係冇煲/飲過紅棗水, 一D都唔識.

真心覺得呢版D 媽咪好樂於助人.

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

SARIDON 發表於 12-8-20 00:05

或者再簡單D,紅棗加雞蛋都好好味! ...
紅棗唔係補血架 要補血係南棗 仲要係正南棗先有功效

大宅

梗係要去核!

侯爵府

2020勳章

回覆:請問煲紅棗水,駛唔駛先去紅棗核?

咁我燥底飲得嗎?

SARIDON  如果你係噪底,我會提議你加小小菊花唔好煲,用杯焗嚟飲!  發表於 12-8-21 14:52

珍珠宮

回覆 Gobbie 的帖子

『紅棗』補氣養血小小一顆紅棗,功效卻很強。中醫的方子裡,常常見到它的蹤影,因為紅棗有緩和藥性的功能﹔紅棗能補氣養血,是很好的營養品。中國的草藥書籍「本經」中記載到,紅棗味甘性溫、脾胃經,有補中益氣,養血安神,緩和藥性的功能。現代藥理研究現,紅棗能使血中含氧量增強、滋養全身細胞,是一種藥效緩和的強壯劑。

在中藥學裡,紅棗的應用可分為以下幾種:
1.健脾益胃脾胃虛弱、腹瀉、倦怠無力的人,每日吃紅棗七顆,或與黨參、白朮共用,能補中益氣、健脾胃,達到增加食慾、止瀉的功效;紅棗和生薑、半夏同用,可治療飲食不慎所引起的胃炎如胃脹、嘔吐等症狀。

2.補氣養血紅棗為補養佳品,食療藥膳中常加入紅棗補養身體、滋潤氣血。台大免疫學孫安迪博士大力提倡平時多吃紅棗、黃耆、枸杞,能提昇身體的元氣,增強免疫力。

3.養血安神女性躁鬱症、哭泣不安、心神不寧等,用紅棗和甘草、小麥同用〈甘麥大棗湯〉,可起到養血安神、舒肝解鬱的功效。

4.緩和藥性紅棗常被用於藥性劇烈的藥方中,以減少烈性藥的副作用,並保護正氣。如:「十棗湯」中,用大棗緩解甘遂、大戟、蕪花等瀉藥的毒性,保護脾胃不受傷害。 !

紅棗是補氣養血的聖品,同時又物美價廉,民眾無需去買坊間昂貴的補品,善用紅棗即可達到養生保健的功效。

無話南棗唔可以補氣養血!不過人家問紅棗,想知紅棗,我咪答紅棗lor!你開post問南棗的話,一樣都有jm答你的!

男爵府

SARIDON 發表於 12-8-21 14:49
回覆 Gobbie 的帖子

『紅棗』補氣養血小小一顆紅棗,功效卻很強。中醫的方子裡,常常見到它的蹤影,因為紅 ...

因為紅棗係紅色 所以好多人都誤會左紅棗係補血
甚至好多中醫都會係咁同你講
只有讀開營養先會知道紅棗作用係寧神 要補血必選南棗
如果要拗 淨係 南棗黑棗同大棗邊樣先真係補血都有排講
紅棗跟本就唔入流去討論

不過呢位朋友唔駛咁緊張 我唔係要挑釁你
只係見你埋黎答我咀 我先即管話聲你知 免得你補錯左都唔知
如果令你唔高興真係十萬個唔好意思mouth:

溫馨提示 建議你飲紅棗水時唔好落黨參喇 因為見你都幾燥

珍珠宮

其實人問乜而我自己知乜答乜,咁係唔係錯呢?點解當人人都話紅棗係補氣血,甚致連中醫都係咁講的時候,都會有人出嚟話唔啱,中醫講的都唔啱,睇怕你都係一位名醫,或者係一位名營養學家,失覺曬!

●其實黨參性平和,並唔係燥熱的中藥,而黃芪先至係唔識合燥底的人仕!

係《本草從新》一書內話黨參:性平和,補中益氣,和脾胃,除煩渴。

sorry, 我又用咗中藥的角度去講我認知的嘢!

你唔駛再留言比我啦,我才疏學淺,又無開過營養學,唔識咁多嘢,留言又話比人挑釁就唔好啦,更加唔好留甚麼溫馨提示比我啦!我唔會再回覆啦,你留我都唔會再入嚟睇,讀得書多係唔同D!營養學,咁深我真係唔識!

男爵府

好媽媽勳章

紅棗同南棗功效差不多.
真係要分的話:
紅棗可起到養血安神、舒肝解鬱的功效.
南棗多數用作某d藥方來中和百藥毒性.
其實我個人喜歡用切到一粒粒去核紅棗.菊花.紀子煮滾攤到暖的時候衝蜂蜜飲.早晚一杯.好好飲,
來經前一星期可煲紅糖薑水飲.
每晚用熱水泡腳.
我不知道點解,只知道中醫咁樣叫我做...
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

SARIDON 發表於 12-8-21 23:57
其實人問乜而我自己知乜答乜,咁係唔係錯呢?點解當人人都話紅棗係補氣血,甚致連中醫都係咁講的時候,都會 ...
係我唔O岩係我唔O岩 係我標奇立異 係我唔認同大多數人認同嘅野
係我懶唔去YAHOO溫書 連去 GOOGLE 做 COPY CAT都懶

如果我成日都去search多D網上資訊 肯定會好似你咁精叻
由"骨火重唔知點算"到今時今日認知咁多野
真係唔好意思

不過唔知你係咪D火燒到上眼呢
"我明明話唔好意思 我唔係想挑釁你"
竟然睇到 我話你挑釁我
咁依家係咪應該去search下有咩明目降火 醫眼火爆嘅食療呢

窩心提示 "認真你就輸"

「認真你就輸!」使用方法

1.跟你開玩笑,千萬別生氣。
人難免都會被其他人開過玩笑,有些玩笑的確是太過火,但是可以的話能一笑置之最好,然後等自己心情平復以後,再來說哪些玩笑不能開,如果因為一時的衝動,然後就跟吵了起來,這樣你會輸了。

首頁

尾頁

跳至