在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 生兩個定一個好?

I agree
maggiechow 寫道:
係就係,但以依家既教育政策,供養1個都吃力,學費3千,保母千5,生活費約1千,計計埋,淨係仔仔每個日都洗5千幾,供數又洗7千幾,兩公婆零用約5千,屋企什費約3千,加加埋2份人工無晒,仲要每年比insurance (老公、仔仔、間屋)。
生多個呀!睇吓政府啦!若果佢真係响07/08免費教育(K2至中五),每個月慳3千蚊,用來生第2個洗費,我諗都唔諗立即生多個,老咗頭暈身慶多個人同仔仔商量,分担下。。

大宅

我的第一個bb上月出世。我也想要第二個,讓他有個伴,不過要視乎經濟和精力。經濟還是次要,最多節衣縮食一點,不換大屋,不去playgroup﹝可用其他方法取代嘛!﹞……精力才重要。現在第一個,我已很累,將來如果第二個出世,第一個愛玩,我坐月時怎樣一人應付兩個?﹝沒有大屋,我暫時不打算請工人呀!﹞希望努力湊好這個bb,讓他乖一點,過一年再打算。

侯爵府

睛靈勳章

我都想要多個, 但經濟唔許可 :-(

大宅

我覺得生兩個比較好,將來他們遇到什麼事情都可以有商有量。

大宅

生兩個好o的...兩個可以互相學習,分享嘛!

大宅

我最擔心的不是錢,而是工作時間同家庭時間的分配,有兩個小朋友,家裏的安排會多好多嘢,分俾小朋友的時間要更加多,放的心機,又要多些,而家的工作咁忙,都唔知可以點安排時間,我唔想依賴老人家或工人,但要維持而家的生活水平,必須兩個人工作,所以,我暫時只想生一個!

洋房

我同意,$$$是其一,時間、教育才是最重要之問題,雖然我都覺得生兩個小朋友,小朋友的成長會好啲,但係邊有咁多時間,而家我放工返屋企已經好累,但為咗bb,點累都一定會第一時間陪佢,直至陪他上床睡著,之後再拖著疲累的身軀做公司文件工作。所以在身心精神壓力下都係生一個算。

複式洋房

各位:
我已有一個2歲女兒,老公都想多一個(囝女都沒有所謂!)。但我和老公工作非常忙,連星期六都要返工。現在亞女由婆婆照顧,但如果再幫我照顧多一個就不可能,因為她又要照顧我妹的兒子。所以無人幫我照顧bb,請菲傭我又唔放心。現在心裹15/16,唔知點算好!

大宅

好媽媽勳章

agree
我阿B almost 3 months, 每次我返工臨走時見佢同個賓賓stay at home looks dull, 都好想俾個伴佢
but $ 同 energy 都要夠先再算

民房

我的情況類似, 心裡15/16, 但我傾向要多個, 因我諗到將來, 仔仔多個弟/妹, 有商有量, 他日我們兩老歸西, 佢都有個親人, 但我諗起要請菲傭就心煩

民房

我的情況類似, 心裡15/16, 但我傾向要多個, 因我諗到將來, 仔仔多個弟/妹, 有商有量, 他日我們兩老歸西, 佢都有個親人, 但我諗起要請菲傭就心煩

民房

我的情況類似, 心裡15/16, 但我傾向要多個, 因我諗到將來, 仔仔多個弟/妹, 有商有量, 他日我們兩老歸西, 佢都有個親人, 但如果生多個就要請菲傭, 我諗起要請菲傭就心煩

子爵府

牛年勳章

fly 寫道:
我覺得兩個會好d, 第日有咩事都有人商量. :-P

我都覺得係,如果我有多
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

子爵府

牛年勳章

嘩!!點解會出左三次架?!

子爵府

牛年勳章

del.

男爵府

其實我都覺得生兩個好,始終有伴一齊成長好O的,但我就本來冇打算咁快有第二個,但意外有左就冇法啦,我仔仔14個月大,女女陀緊六個月,他們相隔年半,一仔一女可以收工LU....
唯有辛苦頭幾年啦......
本來都係奶奶湊,但佢都湊吾到兩個,所以唯有請工人...

大宅

don't ask this question again la
Of couse 2 is better la :-P

But I only 1 daughter

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我好想生兩個,但會等琳琳大個啲先

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

翡翠宮

首頁

尾頁

跳至