論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我眼見親朋戚友/ 隔離鄰舍果d好工人都係40+歲的, 無論賓or印 !
家有好工人的jm們, 分享吓你們的工人是否40+歲, 又係咪幫你哋做咗好耐, 是否比較忠心d?

AAWu  我個43歲,我忍到人暴瘦,朋友都話頂我個工人唔信,佢哋一定頂唔順喎。  發表於 12-8-21 22:03

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Nop. My maid is 46 years old, having stay with our family for 2.5 months but i have already found a replacement. Totally can't tolerate her...

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Always black face and talk back. Lazy and not putting any effort.

公爵府

好媽媽勳章

其實真係撞彩, 冇pattern可言
我工人又斷約又老 (今年58), 擺明係冇人鐘意嗰隻
佢幫我做緊第三張約, 下年年頭完
如佢肯做, 我會再請佢
就算買唔到勞保, 我有諗幫佢買份細細的人壽+意外

男爵府

係囉 ... 啲人成日話啲老賓恃住自己有經驗,佢先唔會聽啲新手媽媽點呀! 十樣駁九樣,辛苦啲都黑面。 係啲 agent 先會 sell 佢哋仲有魄力同有經驗啫! 大佬,我哋唔係請文職,真係要做家務、要體力勞動架! 比我會要啲後生囉!

大宅

引用:Always+black+face+and+talk+back.+Lazy+an

原帖由 cmir 於 12-08-20 發表
Always black face and talk back. Lazy and not putting any effort.
yeah ~ exactly what my maid is~

複式洋房

我請左個50歲賓賓,請個陣我係特別要求年紀要大d,黎左大半個月,我地全家都好中意佢,做野自動自覺,乾淨整齊,好錫我個仔,我個仔都好中意佢同佢玩,有時寧願同工人玩都唔要我><佢仲會mark低每日佢地做過d咩,我仔發燒,佢連幾多度都會mark,講真,我做人亞ma既都無mark,見到佢咁做都好感動~
無人地講既老seafood脾氣,仲同我講,每一個家庭都有唔同既style,我只要同佢講我地咩style,佢就會跟足我地既方式做,無將上一手既野硬塞俾我地~
同我奶奶去茶樓,連隔離唔識既茶客都讚佢好手尾有愛心,仲識幫我地慳錢,會同我地講邊到買野會平d~
上bk睇到好多mama都唔主張請年紀大既helper,怕佢地無咁好體力照顧小朋友,我仔2歲半,我奶奶都50+,之前一直都係我奶奶主理晒屋企既家頭細務兼湊仔,都無問題,點解調轉係其他人就有問題呢?
我話俾d朋友知我請50歲賓賓,佢地都好驚訝,又係無體力既問題,叫我請個後生d,攪到我都心慌慌想換人,但我老公話俾個機會人等於俾個機會自己~
其實我地in佢之前,佢有2次interview機會,但人地嫌佢年紀大,連見都唔見,如果唔係,我地都請唔到個咁好既工人~
當然,請工人真係真係好講彩數,希望大家都請到好工人啦~

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:lily233242 的帖子

我請工人嘅3次經驗,第一個32歲,做左年半有左BB,原來香港有男朋友。第二個29歲,一星期就話思鄉要走,最後只做兩個月走左。第三個42歲,自動波,有自己處理家務的先後次序,勤力,唔講電話,凑newborn我都可以好放心。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆:lily233242 的帖子

我剛 in 左個44歲既賓,佢10月尾完約,嫌而家要照顧三個小朋友太辛苦,見面已經要求多多,話同現僱主完約後我要比2-3星期佢番屋企。佢同我講佢屋企人對佢好重要,所以如果第時佢屋企人有咩問題一定要比佢放假番菲律賓,又要求出年四月一定要放佢兩個星期番屋企,一個星期太短唔夠喎!都未上工就咁煩,真係怕怕!

珍珠宮

我舊工人40+,同我做咗三張約,完約返菲時47。

我請佢時,我自己連湊仔都唔識,好多嘢因為工人有經驗,我反倒跟佢學,佢煮嘢又好味,又自動波,屋企嘢都交晒俾佢,我煩少好多嘢,可以專心湊仔。

到最後一張約,佢年紀開始大,有少少病痛,但病痛都係小事,我哋都話俾佢係香港醫,但佢成日疑神疑鬼,覺得自己好快玩完,最後佢自己都話攰,所以告老歸田,期間我地特別放多咗廿幾日有薪病假期俾工人返去醫病,好彩我地在時間上能夠遷就,加上佢又為我地屋企貢獻良多,所以我哋都無計較。

請得大年紀的,你會預咗工人會較後生的多病痛,要睇下你自己的要求和堅持。

我現在再請新工人,都係請個年紀較大的,so far so good

珍珠宮

回覆 ellawyc 的帖子

你家姐姐的確抵讚

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我現在的賓姐42歲, 是一個好講原則和規矩的工人,
1. 自己大食, 佢會用自己$$買額外食物
2. 星期日唔會幫我做嘢, 唔食我既早餐
3. 在她的工作日, 我一做家務, 佢會彈起, 搶番黎做
4. 我同佢講過要幫我慳$$, 佢就會行晒屋企附近的街市和超市格價, 買又平又新鮮既食才
5. 同枱吃飯, 雖則我讓她先挾餸, 但佢只敢挾雞背, 魚尾, 亦會等我倆起筷她才開始進食
6. 從不坐我的sofa
7. 手腳乾淨, 連掃地執到一蚊都比番我

1. 叫佢煮餸唔好用雞粉, 佢就死都要用
2. 做家務好機械化
3. 冇活力同我個囡玩
4. 固執, 唔接受我給她改善工序的建議
5. 唔肯學廣東話同我屋企d老人家溝通

我覺得d老工人有一個好處, 就係夠成熟, 係壞己經一早壞咗, 到咗今時今日己經唔會咁易被出面d人敎壞!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

回覆:老一輩的工人會否好/ 正常一點?

伯爵府

回覆:Froggy_joe 的帖子

妳的厨神賓姐點解要返歸菲律賓呢?退休?

珍珠宮

回覆:老一輩的工人會否好/ 正常一點?

我家是後生先生太太,印姐40 hk10年在我家快2個月,她完全知hk僱主要求,之前上bk學習,點知姐姐跟本不用教,我的擔心是多餘,姐姐是老一輩工人,知自己的位置好重階級觀念,所以我尊重她時,她亦尊重僱主,冇蝦我地年輕唔識野。

大宅

引用:Always+black+face+and+talk+back.+Lazy+an

原帖由 cmir 於 12-08-20 發表
Exactly the same! Everyday talk back when I asked her to do things!

大宅

引用:我家是後生先生太太,印姐40+hk10年在我家

原帖由 小紅梅 於 12-08-20 發表
我家是後生先生太太,印姐40 hk10年在我家快2個月,她完全知hk僱主要求,之前上bk學習,點知姐姐跟本不用教 ...
我家工人正是恰我地係後生僱主, 成日黑我面, 自以為是, 叫佢做野

大宅

引用:我家是後生先生太太,印姐40+hk10年在我家

原帖由 小紅梅 於 12-08-20 發表
我家是後生先生太太,印姐40 hk10年在我家快2個月,她完全知hk僱主要求,之前上bk學習,點知姐姐跟本不用教 ...
我家工人正是恰我地係後生僱主, 成日黑我面, 自以為是, 叫佢做野'jim' 返我地~

珍珠宮

BK Milk勳章

so far so good, not too bad.

伯爵府

我果個黎果時40歲, 幫我做左5個約黎緊12月到期我會再續, 我覺得年紀大d比較有交帶d又乖d, 我果個老賓從無借財仔,從無偷野,放假從無遲返唔博咀唔黑面,錫細路, 決點係煮飯係呢2年才叫有進步,呢2年記性又D差

首頁

尾頁

跳至