基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

決志信基督

各位弟兄姊妹:

我個仔今年四歲,今年九月要揀小學,兩歲時心態諗住同佢求其信基督

複式洋房

Re: 決志信基督

希望你能先認識多些, 才真心相信, 並不是為了個仔性格或入學而信. 基督教並不希望人這樣的情況下信的.
據我所知, 很少基督教會替小孩受洗的.

大宅

我提議你帶你仔仔一齊返教會,去慢慢認識真理(聖經教導),又去認識其他媽媽,交流下心得。

至於受洗,最大既意義係當時人自己選擇受洗,加入基督,洗與不洗沒有大分別,唔會特別乖,特別唔同,只係好似結婚行禮一個公開見證儀式。

你亦可以求神帶領你仔仔的前途,選擇學校交托神。

請問你住邊區?如未有返教會,可介紹一兩間教會給你。

大宅

buibui

我住荔枝角!希望你幫到我!謝謝!

kathy

大宅

buibui

我住荔枝角!希望你幫到我!謝謝!

kathy

大宅

有o的教會會o係bb出世既時候做一個嬰兒既洗禮,好似我信既教會咁,但係基本上最重要既反而係俾小朋友自己承認信仰既堅信禮,應該會o係小朋友小學畢業度做。

我兩個bb都有o係出世既時候做嬰兒洗禮囉。

大宅

kathy

我收集下資料然後PM你,香港我就熟識D,你個邊要問問,可能要幾日,會盡快,我知你心急的!

你喜歡安靜D個D崇拜,定係輕鬆D個D?

大宅

kathy

Pls check PM

大宅

buibui,

thanks!

複式洋房

kathysuen,

小朋友當然可以受洗啦, 係一種福氣! 不過首先妳要去教會慕道吓, 聽吓福音, 我不熟妳個區, 不過我們會為你們禱告!

洋房

[quote]
kathysuen 寫道:
各位弟兄姊妹:

我個仔今年四歲,今年九月要揀小學,兩歲時心態諗住同佢求其信基督

洋房

你想返教會,可以去播道會恩福堂(在長沙灣),那兒很多夫婦!兒童工作都做得很好的!

洋房

就算子女沒受洗,而父或母是基督徒,分派教會學校的機會也會高些的!

大宅

小榴槤,

thanks!

男爵府

Kathy,

基督教

複式洋房

你有心去認識及追求這位神,去認識真理, 想主耶穌進入你的生命, 比小朋友去到边間学校更重要; 到離開世界後,
上到天堂得永生才是最重要的事!

*親愛的朋友,若果你不是一位基督徒,不知人生有何目的與意義,假設今晚你離開世界後,不知要往哪裹去,我想告訴你,現在就立即接受天父的愛子主耶穌基督,成為你的救主及主宰吧!你可以作這樣的**禱告:

<親愛的天父,我知道自己是一個罪人,得罪了你,求你現在就赦免我一切罪,洗淨我一切的污穢,我相信主耶穌基督是我的救主,並接受衪成為我生命的主宰,求你幫助我,指引我一生所當行的道路. 我現在就是一位基督徒,我可以上天堂,奉主耶穌基督的名字禱告,阿門.>

若果你已經是一位基督徒,看了本文後,你覺得很有意思,我鼓勵你立即與人分享.

:-P :wink:

男爵府

Agree, I go to Yan Fook too.
My two daughters have their own groups. My elder daughter is 7 years old, she feel happy to join the group and she learnt a lot of hymn, stories. She told me she trusted God already.

Kristy

首頁

尾頁

跳至