烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

想問下點整 

Thanks so much
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

牛展飛水先,卥水煲滾計,煲約一個鐘, 試下佢淋唔淋, 唔得再煲耐少少,
浸在卥水中一晚,取出切薄片, 雪三小時,配蒜蓉醋或者檸檬汁加辣椒加糖,
亦可以配辣椒豉油

PS: 我習慣唔煲咁淋, 有咬口啲。

961123    發表於 12-12-22 15:18
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

回覆:BB200200 的帖子

男爵府

引用:牛展飛水先,卥水煲滾計,煲約一個鐘,+試下佢

原帖由 andyman 於 12-12-15 發表
牛展飛水先,卥水煲滾計,煲約一個鐘, 試下佢淋唔淋, 唔得再煲耐少少,
浸在卥水中一晚,取出切薄片, 雪三小時, ...
請問鹵水係唔係買現成?定自己去藥房?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 呠呠蕉 的帖子

我用中華卥水汁或者大和卥水汁,費事自己做,在佳寶或者街市都可以買到。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆:andyman 的帖子

今晚就試整先! Thanks

大宅

引用:牛展飛水先,卥水煲滾計,煲約一個鐘,+試下佢

原帖由 andyman 於 12-12-15 發表
浸在卥水中一晚,取出切薄片, 雪三小時, ...

子爵府

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

男爵府

回覆:鹵牛展(金錢展)

我試過飛水後用真空煲焗佢5個鐘,都唔知點解"un"到橡皮咁

翡翠宮

回覆 YWCCL 的帖子

真空煲得果 80 度點煲呀,唔好玩啦, 比隻牛去滾下啦,50分鐘就得左

大宅

大宅

咁用咩火黎滾呢?滾足50分鐘?

大宅

用雪蔵的巴西牛展得嗎?

複式洋房

男爵府

畀面勳章

引用:用雪蔵的巴西牛展得嗎? +

原帖由 magicy777 於 12-12-21 發表
用雪蔵的巴西牛展得嗎?
得!
我用雪藏巴西牛展飛水後, 加八角、花椒、蒜頭、薑、生抽、老抽、鹽、冰糖煮, 滾15分鐘後放真空煲4~5個鐘後拿出來放涼,再放雪櫃雪幾個鐘,食的時候再切薄片,加蔥花、生抽、蔴油(辣油)
用真空煲要注意幾點:1. 切忌煲大料少,因為難keep温;2. 要滾大約2~3個字先放入去真空煲;3. 驚太爛或太韌可以拿出來用筷子插入試下,如果不夠爛,可以再煲滾後放入去繼續燜。
呢個係我的心得

翡翠宮

回覆 carrie720 的帖子

大火煲滾後,收細火煲 50 分鐘,試下夠唔夠淋

首頁

尾頁

跳至