單親天地

跳至

首頁
34567...9

尾頁

民房

Re: 單親路上有用資料(綜緩、婚姻問題、母親的決擇、向晴熱線、健康……)

咁唔負責任 ? 真係世間極品...極度無品

大宅

Re: 單親路上有用資料(綜緩、婚姻問題、母親的決擇、向晴熱線、健康……)

hi:wingmonly

我有d問題想請教,我老公個家姐依家有一個小朋友8歲,佢領緊綜緩,本身有一個男朋友,依家就分咗手先發現有咗兩個幾月身孕,依家都唔知點,我想問吓如果bb出生會唔會根生父姓or媽咪姓呢?

一個唔知點幫老公家姐的人.......

子爵府

mrs.tsang :

雙方同意離婚以及毋須爭奪撫養權或財產分佩問題,手續比較簡便可以不經律師處理

如有須要找律師協助,差距可能由三千多至過兩萬不等(視乎案件所須程序),你或可致電律師樓查詢

如果你們已就財產達成協議,基本上毋須申報資產,所以毋須擔心對方知道你的資產值

子爵府

Re: 單親路上有用資料(綜緩、婚姻問題、母親的決擇、向晴熱線、健康、託兒及託管、贍養費? />

子爵府

emailtoey :

贍養費唔係佢話比唔比,法庭自會判決(不過如果佢用盡一切手段証明無法支付,手續就會好麻煩)

以通姦為理由入稟離婚

辦理離婚入稟的其中一項依據,是答辯人在婚內對入稟人不忠,在外與另一異性發生性關係,通稱為「通姦」(Adultery)。入稟人除了要就通姦這項事實提出証據外,還須要証明,由於答辯人這種通姦行為的緣故,使他無法容忍與他一同居住。

入稟人的聲請(Petition),現已由表格填報方式提出,即表格三,可在高等法院大廈的經歷司辦事處索取。入稟人在填表後,得經過經歷司審閱,經批准後才可以向答辯人傳達(Service)。因此,如果入稟書內容起疑點,譬如入稟人在獲知答辯人與人通姦後,繼續與他同住,經歷司會提出疑問,指出依據條例,入稟人已算諒解(Reconciliate)了答辯人,事情便算告吹,在此情況之下,入稟人便得提出更多聲請依據。

無需指明與誰通姦

所謂同住,依案例是指同一住所(Household),換言之,如果經歷司發現入稟人和答辯人仍居住同一住址,便可表面推斷雙方是居於同一住所。當然,入稟人可詳細具體列出聲請內容,指明雙方雖然居住同一住所,但因二人再沒有同睡,更沒有性事,沒有同吃飯諸如此類,則根據以往的判例,如此雙方便不屬居住同一住所,兩人仍舊未曾修好。

通姦不容易舉証,當然,如果答辯人和情婦或情夫生下孩子,或答辯人親口或白紙黑字承認,是最好不過的事情。答辯人承認通姦,並不用指名道姓與誰,在那日期地點與人通姦,換言之,即使歡場過客,也足以收到此效。

入稟離婚後宜分開居住

嚴格來說,單通姦這事實不足以支持離婚令的頒佈。離婚的因由只有一個,即雙方的婚姻關係已到達一個無法可以挽救保留的地步(Irretrievable Breakdown),通姦以致使入稟人無法與答辯人同住,只是顯示這因由的依據。換言之,如果入稟人明知答辯人在外花天酒地,滾紅滾綠,卻仍無動於中,則這事實說明入稟人仍舊可與答辯人雙好,婚姻仍然有其可取性。

由此,如果發現丈夫與另一異性發生性行為的話,應立即與他停止相好,法例說明,如果入稟人在知道通姦的事實後,仍與答辯人居住超過半年以上,則通姦便不可以成為入稟的依據。

離婚可以用的理由:

1.對方通姦(adultery),即與第三者發生關係,而申請人不能忍受和對方共同生活;

2.對方行為表現(如肆賭、不顧家、暴戾)令申請人不能在合理情況下繼續與對方共同生活;

3.對方連續遺棄家庭最少一年;

4.雙方連續分居超過一年,而對方願意離婚;

5.雙方連續分居超過兩年。

子爵府

samuelsixleung:

bb出世可以跟媽咪姓,唔一定要跟父姓

如果自己要返bb,就要記得報返比社署知道,因為就算唔打算幫bb申領綜緩,社署都要求當家庭狀況有改變而必須申報!

你想幫佢的話,同佢傾多d偈,了解佢的想法之後(例如:要唔要個bb,日後生活安排....)再搵合適的途徑去幫佢就得喇

禁止訪問

Re: 單親路上有用資料(綜緩、婚姻問題、母親的決擇、向晴熱線、健康、託兒及託管、贍養費? />

大宅

hi: wingmonly

我想再問吓,我姑奶話依家個肚原來係個前夫,敢點算?

社署知道會唔會鬧到佢死?(依家兩母子都領緊綜緩,重多一個)社署會唔會理佢呢?

如果bb出世,張出世紙個生父(即前夫)可以在出世紙上簽名嗎?

唔該晒!幫我解答.....

民房

同老公就黎辨離婚,什麼都傾好,個女跟我,老公唔想要,女女一歲,我一路無做野,我想知個官肯唔肯個女歸我
我唔請律師,我很膽小,我想知在法庭係唔係睇電視劇般緊張&好似罪犯咁樣

大宅

hi: wingmonly

我想再問吓,我姑奶話依家個肚原來係個前夫,敢點算?

社署知道會唔會鬧到佢死?(依家兩母子都領緊綜緩,重多一個)社署會唔會理佢呢?

如果bb出世,張出世紙個生父(即前夫)可以在出世紙上簽名嗎?

唔該晒!幫我解答.....

子爵府

samuelsixleung :

please check pm

子爵府

子爵府

雙魚座媽咪:

既然你地已經協議好,就唔駛上庭等官判喇,所以唔駛驚架
該用戶已被刪除

大宅

幫朋友送出既, 我朋友只想收返$50送黎比我既車錢!
有衫... 褲... 帽同夾衣total約30件, 其中有3件比較厚... 開冷氣時可以著!
有興趣pm我啦... 不過要去我屋企樓下拎, 因為我要湊bb啊 我住葵涌區架~
寶貝"蓁蓁"私相簿<18/4 update左喇> [img align=right]http://www.hellob.com/cache/070417-59072-40535_s1.jpg[/img][img align=left]http://www.hellob.com/cache/070417-59073-51902_s1.jpg[/img][img align=left]http://www.hellob.com/cache/070417-59072-96157_s1.jpg[/img][img align=left]http://www.hellob.com/cache/070417-59072-30958_s1.jpg[/img]

禁止訪問

民房

wingmonly :

請問:我唔會請律師,請問過程係點,如果唔洗上庭,我想知在那裡宣佈阿女歸我,確定我地謄養費協議,另外,我同老公結婚一年半,我地已經分開睡剛好有一年,洗唔洗要証明我地分開睡叫分居

wingmonly 寫道:
雙魚座媽咪:

雙魚座媽咪 寫道:
同老公就黎辨離婚,什麼都傾好,個女跟我,老公唔想要,女女一歲,我一路無做野,我想知個官肯唔肯個女歸我
我唔請律師,我很膽小,我想知在法庭係唔係睇電視劇般緊張&好似罪犯咁樣

大宅

wingmonly

我都有野想問

我同佢冇結婚育有兩名小朋友.咁係咪唔駛攪D咩程序

小朋友會係跟我?

珍珠宮

好媽媽勳章

雙魚座媽咪 寫道:
wingmonly :

請問:我唔會請律師,請問過程係點,如果唔洗上庭,我想知在那裡宣佈阿女歸我,確定我地謄養費協議,另外,我同老公結婚一年半,我地已經分開睡剛好有一年,洗唔洗要証明我地分開睡叫分居

[quote]
wingmonly 寫道:
雙魚座媽咪:

雙魚座媽咪 寫道:
[/quote]

唔請律師,一定要當事人出庭的,你們雙方協議好所有野,就去家事法庭親身辦理手續,等排日子上庭,你有無工作唔會影響個法官判唔判囡囡比你,法官唔係睇尼一樣野黎判的,明白未呀!

珍珠宮

好媽媽勳章

*bileebala* 寫道:
wingmonly

我都有野想問

我同佢冇結婚育有兩名小朋友.咁係咪唔駛攪D咩程序

小朋友會係跟我?

沒有正式註冊結婚,不需要辦手續,小朋友都是判比媽咪的!

首頁
34567...9

尾頁

跳至