親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

同三歲仔仔去沙巴好定布吉好呢?請俾意見

可否建議一些酒店及行程嗎?
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

民房

Re: 同三歲仔仔去沙巴好定布吉好呢?請俾意見

我帶5歲囡囡去過2個地方, 沙巴比較好. 有幾所5星resort, 交通方便.

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=541581&forum=4&8

大宅

上年帶2歲B囡去沙巴5日--->正, 今年帶佢去布吉再餵魚

別墅

fion88
請問您去沙巴5日時,行程如何?
若今年你將去布吉玩,行程又如何?
可否給我一些意見?謝謝

別墅

去旅遊可以平或貴,豐撿由人。以下意見是假設你是一般中產人。。。。

[size=medium]沙巴的(Kota-Kinabalu)
- 可以考慮用港龍機票酒店Package,幾方便也不貴Dragon Package--> click here
-酒店可以住Nexus 或 Magellan Wing,個人喜歡Nexus多一點,因爲草地沙灘都大點,多點大自然feel, 而Magellan Wing 就大人同商業設施多點
-三歲小孩可以出島餵魚同坐船去紅樹林,但後著頗悶
-其他活動如去神山,熱帶雨林等都不太適合。
-shopping-不去沒有選失。車費又貴。
-食物-5日沒有豬吃都幾係架。雞又怕bird flu。清淡的好少,多數肥膩多汁重味。三歲可以吃的不多選擇
-5日太長,會悶。

[size=medium]布吉島Phuket
-Laguna 中的5間酒店 都是頗好的選擇,個人覺得Dusit最適合小朋友,價格是5間中的中位。可以互用5間的設施,又有免費穿梭車船任用。
Laguna Hotels--> click here
-3歲可以出島餵魚,騎大象,BB象,買day tour去坐牛車,看monkey擇椰子,泰國人主送
-shopping & spa- 媽媽一定有收穫
-食物好多選擇,有平有貴,好美味
-交通比較方便同平,治安很好
-要避開 April 13-15 (泰國新年)同 所有華人節日如新年&hot holidays like Easter & Xmas,因爲會有好多好多中港台遊客,到時一切要打折扣,如水變得不太清,魚也不太多。。。。
-5 days都不會悶。

總結 - 其實KK也頗值得去,但個人喜歡phuket多點,多元化一點,如果去得phuket多悶,可以去下換下口味去KK。 如Bintan,我就不會推薦啦。

別墅

多謝Leemama328寶貴的意見及分析,如你所言,去布吉可能較適合三歲仔仔,不過,我仍有些問題想請教你
1.出島餵魚可去哪一個島?行程需時多久?
2.我諗住4月17日出發,會唔會仍是布吉當地假日?
3可否有些酒店介紹?banthai hotel好唔好?

thanks

公爵府

LeeMama328的分析好岩呀...布吉真係一個去完想再去既地方, 我同我仔仔 (e家3歲3個月)前後去過布吉3次, 真係去多幾次都唔會厭
我下次都會plan去沙巴...因為未去過 :mrgreen:

子爵府

fion88 寫道:
上年帶2歲B囡去沙巴5日--->正, 今年帶佢去布吉再餵魚

嘻, 我同妳剛好相反, 舊年亞仔兩歲時去布吉, 打算今年去沙巴!

男爵府

Dusit Laguna 好正架~ 果度個kids club 有好多玩具,雖然比較舊但係囡囡玩得好開心,d 員工又帶我地去魚池餵魚~

別墅

1.出島餵魚可去哪一個島?行程需時多久?
==> 不是不想答﹐但太難喇﹐因為可以去的島及行程好多﹐有遠有近﹐有平有貴﹐有半日有一日﹐也有island hopping去幾個島。 你可以check-in左酒店就問他們的tour desk﹐ 好方便容易架。
==>反而坐同餵大象/騎牛車/看馬樓pick椰子/看人煮泰國送個tour我就記得清楚點。好似叫什麼 eco-4-in-1 half day tour﹐ 可以吃埋lunch。
==> 看看呢個website可以幫你手無。。。phuket website...click here

2.我諗住4月17日出發,會唔會仍是布吉當地假日?
==> 假期就好似放完﹐但可能還有殘餘的新年feel﹐ 如係街會有人用水艙射你。

3可否有些酒店介紹?banthai hotel好唔好?
==>介紹左咯﹐Laguna 個幾間呀嗎。 Banthai 不熟識﹐但好似是在巴東Patong Beach的。 個人喜好就會避開巴東Patong Beach的酒店﹐因為旅行團多數住個處﹐雖然方便購物&多餐廳﹐但如果你喜歡多點寧靜世外桃園resort feel的﹐就最好不要住Patong﹐ 因為紅燈區在個頭。
其他如Karon Beach or Kata Beach﹐ 都算清靜﹐但地點有些偏遠。 所以數來數去﹐點都覺得 Laguna 個幾間最好。 話晒有5間酒店連鎖式招呼你。 由貴到平分別是 ﹕ Banyan Tree --> Sheraton --> Dusit --> Laguna Beach Resort --> Allamanda。 再唔係﹐新開的 marriott spa resort 都好正﹐那裡的Mai Kai Beach有時會有海龜夜晚上海灘生蛋﹐但要看season。

最後﹐你4月去你要有心裡準備到時會勁熱﹐係勁悶熱。 我記得幾十年前第一次去泰國就是4月新年時﹐熱到好討厭泰國﹐但而家越去越喜歡。如果你聖誕新年(1﹐2 月)去﹐簡直是世外桃園。

大宅

fion88, yatjeh:
可否分享/透露多些你地旅遊經驗, 我好想同b仔2歲前去旅行, budget要幾多呀, 真係唔該晒!!!

首頁

尾頁

跳至