樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人有意買海怡三房單位, 請問各位該屋苑好住嗎? 望墳的單位是不是不好呢?

男爵府

只可以講句, 香港仔隧道勁塞車, 你要有心理準備! 我有朋友住海怡返中環, 7點幾一定要出門口.. 早過住天水圍的出門. 我放工日日係黃竹坑出銅鑼灣, 基本日日塞車, 睇小塞定大塞. :;pppp:

男爵府

回覆 chowhui97 的帖子

但遲些有地鐵, 應該可以改善, 現在的價是不是過高, 但我想買了以後, 我的兩個仔可以有一人一房, 改善生活環境

男爵府

回覆 meili 的帖子

咁呢個價錢, 其實都有其他選擇...

鑽石廳 + 交通問題, 我會揀第二度. 而且海怡本身無咩野買, 出香港仔好少少...

我返工返黃竹坑, 交通令我覺得好難頂, 我都有好多朋友係海怡搬返出來. :;pppp:

男爵府

回覆 chowhui97 的帖子

原來如此, 我還以為這個屋苑不錯, 我看過間隔, 三房的單位可以接受, 但價錢很貴

大宅

海濱長廊已成了釣魚,放狗勝地, 十戶有九室窗門入水, 低層×渠.......租無防, 買就.....

男爵府

回覆 37A 的帖子

X渠, 那麼大件事, 我要考慮清楚

男爵府

不過有啲人鍾意個環境, 我好多同事住嗰邊, 港島區又要稍平, 又要開揚, 選擇真係唔多..

我係黃竹坑做咗幾年野, 個人感覺交通差咗, 早幾年的時候, lunch 可以出去銅鑼灣食飯, 因為好少塞車, 依家就唔止係放工時間, 中午或三四點以為唔會塞的時間, 有時候都會塞! 返工入去就ok唔會塞, 不過出離會塞, 變咗啲車都好唔穩定, 小巴成日都無車! 你可以去sogo後面睇下, 有架4C, 放工時間成日排晒長龍... mouth:

大宅

回覆:海怡半島好住嗎?

I moved to south horizons last year. I like the environment and neighborhood a lot. My office is in central and I take bus before 08:00 and no traffic problem. On way home usually around 19:00, no traffic problem neither. Around 20-30 minutes, depend how many people get on and off..

You may ask people live in south horizons instead of those working in southern district becos the traffic is different for ling back to Cwb at the day end.

I am living very low floor and have no problem so far with water leakage .. And my neighbour didn\'t say she has problems neither as she lives here over 10
Years...

I jog in the harborside, the breeze and sunshine is just nice.. Hot days I will go outdoor swimming pool with my kid or play squash.. Not difficult to book... I can\'t see any complain so far as the price is low here

And there are lots of events arranged by clubhouse and nearby social groups at low cost.. And shopping center, there are always short term stalls selling cheap stuff and daily essential..

U can rent for a term and decide but then the pice may have changed since mtr is on the way...

大宅

塞車絕對是大問題 ,區內仲有好多未入伙單位,再多多屋苑入伙就勁勁塞!(家人住附近)

在其他討論區提及附近有大油缸,同海怡中間有電力公司,有無幅射?

搭巴士入海怡,見成日排好長龍!

商場仲差過領匯管理,長X樓真................!

男爵府

回覆:meili 的帖子

上面有多人話乜嘢乜嘢唔好,係咪親身經歷先?我可以比啲中肯意見你。首先,塞車就真,除非你行薄扶林道,經得隧道,最好 7:45 am 好出門口,如果唔係塞c你,暑假期間就冇咁塞。星期六中午前開始會塞車。入香港仔方面,如果你係準時收工的就一定塞車,我往往七點幾才到金鐘轉車返屋企就唔再塞車了。現在係塞過以前,因為南區起港鐵。話說回頭,港鐵效應可以好大,起好了嗰價就唔再低水。環境一流的港島樓,又有 MTR, 係邊度搵。我對於現在的塞車,都係開心地忍緊。其他方面,待續。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

至於漏水,係廿年前剛入伙時,係有人話海怡單位漏水,但其實經過咁多年,好似曾有大型維修,已經少有此問題。我睇過幾十個單位都冇呢個問題喎,上次十號風球都乜事都無。
鑽石廳,呢個當年時興的設計,改變不了,視乎個人喜好啦!但海怡都很實用,相比近十幾年起的樓。如你說向墳單位,應該是一期,一期最實用,866尺已有四房,啲房都好用的。向墳隔了個避風塘,都幾遠。但很難說好唔好,有啲人介意咪唔鐘意囉,但亦有不少人一樣㑹風山水起,自己決定啦!
環境好正,我以前曾住過海怡,搬過出去亦住過很多區,始終覺得呢度環境最好,包括空氣、普遍人的質素、設施等。下面海濱長廊,有人吊魚,但我又從未見人放狗,屋苑係唔比養狗,好多人跑步、晨運。一般的會所設施都齊,泳池都有三個,有街巿。商場係第一太平管理,係管理得不好,好在最近都重新裝修了個廁所。但一般日用嘢都有百佳、屈x寺、萬0,食有大家樂、美心、元氣。好多人亦會出香港仔、鴨脷洲大街食嘢。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

回覆 kellyfan 的帖子

請問你住低層幾多樓呢?我看了一個三樓單位, 正考慮買不買, 會不會很吵呢?

大宅

I have lived in SH for over 10 years and moved out on 2010. Recently I moved to SH again and found the aboved problem (釣魚,放狗). Yes, both were not allowed in SH but really have a lot esp a lot of people go with their pet stroller!!, this reflect the management was not good enough. For X渠, go and check phase I. At lower floor, there is 'bad smell' came out from the 去水渠 inside the toilet. I agreed that the overall environment is good but the management and the quality of the property not worth at this price.

男爵府

謝謝你的意見

子爵府

Compare with the rental and the selling price, the investment value is quite low.
Not worth !

王國會長

王國會長

chowhui97 發表於 12-8-23 22:27

不過有啲人鍾意個環境, 我好多同事住嗰邊, 港島區又要稍平, 又要開揚, 選擇真係唔多..
4C 都唔係去海怡, 事實銅鑼灣乜小巴入海怡.

王國會長

王國會長

meili 發表於 12-8-24 11:11
回覆 kellyfan 的帖子

請問你住低層幾多樓呢?我看了一個三樓單位, 正考慮買不買, 會不會很吵呢? ...
你看中那座? 向馬路的都會很吵.

男爵府

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

望海, 看到香港仔的墳, 所以正在掙扎

男爵府

一期向海的應該係四房喎,1-4 座 B,C,D 單位會比較正面向墳。

首頁

尾頁

跳至