家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

家居保險一問,請問放租盤該買那類家居保較為合適?

那一間保險公司好?那一間會平保費?

伯爵府

Re: 家居保險一問,請問放租盤該買那類家居保較為合適?

家居保險由租客買, 業主只需購買火險.

禁止訪問

洋房

Blue Cross or 中國太平洋
BC=$650/$300,000, $850/$500,000
both Personal Liability $5,000,000.
中國太平洋= Flat Size 501-700, $800/$500,000
Personal Liability $7,500,000.
最重要保障是Personal Liability

伯爵府

你買火險時有D保單已包公眾責任保, 有D就需要另外加錢.

S_Trader 寫道:
但屋內設備係業主提供既, 有事業主都要比$$架bor..好似窗花跌落街咁...既負任保...咁都唔使買咩? ?-( ?-(

侯爵府

真係要自己睇多幾間去比較
淑筠媽咪 寫道:
那一間保險公司好?那一間會平保費?

大宅

又怕遇上租"Ba",租盤比人破壞,咁家電裝修要全部做過咁同買過,家居保險又會唔會保障呢?只買係火險恐怕唔夠喎.

侯爵府

租"Ba"呢D是人為破壞, 無得陪, 要意外先有嫁.

大宅

唔該晒worry,聽妳咁講,真係買水火險+第三者保險就夠.
希望我唔會遇到租霸啦.

洋房

Hi 遙遙爸爸,
你在宏利做了多少時間? 有否考IIQE Paper2? 宏利有冇自己做GI.
火險一定由業主買. 租客買家居險(財物+個人責任), 業主都要買個人責任險. 不是家居保險由租客買. 如租客跌了鋁窗落街打死或傷人, 死或傷者會告業主日久失修, 業主有責任定期維修屋內各物件.

伯爵府

業主可自由選擇買唔買公眾責任保, 我已經寫清楚 "買火險時有D保單已包公眾責任保, 有D就需要另外加錢".

longlongdaddy 寫道:
Hi 遙遙爸爸,
你在宏利做了多少時問? 有否考IIQE Paper2? 宏利冇自己做GI.
火險一定由業主買. 租客買家居險(財物+個人責任), 業主都要買個人責任險. 不是家居保險由租客買. 如租客跌了鋁窗落街打死或傷人, 死或傷者會告業主日久失修, 業主有責任定期維修屋內各物件.

首頁

尾頁

跳至