跳至

首頁
12345...42

尾頁

複式洋房

7月媽咪

大家好呀.我預產期係七月,而家開始有少少緊張.因為工作比較忙,所以好似到而家都未有時間去check bb 啲野, 唉. 呢幾日就想買啲 bb衫,但係唔知買邊種.初生買蛤蜊衣好,定係上衣加褲仔呢? 七月天氣著得太多會唔會熱親 bb呢? 有冇媽咪可以指教呀呢?

Thanks!!

民房

Re: 7月媽咪

hi,
唔使緊張啦! 一定平安又順利生個肥肥白白既bb! 仲有呀, 你工作忙也要爭取時間休息喎...
衣著方面, 我自己就覺得初生著蛤蜊衣方便d, 而啱啱出世較少著短袖, 我估買d薄長袖好d! 其他媽咪呢?

大宅

我就買左上身only
因為下身要圍尿片
加上夏天,最多比條大毛巾包住

BB大得好快,不要花太多錢在初生BB衣服身上 :lol: :lol:

別墅

贊成 我都係準備左好多和尚袍& 蛤蜊衣 & 包被
講真new born真係唔洗買咁多~最好就係d衫係有埋包手仔個袖口,口水堅就準備左好多,因為可以用耐d,又靚...

複式洋房

Hello 各位七月份的媽咪

我都是第一次做媽咪,平時己经係緊張大師,经常失眠,亦試過工作緊張導致內分泌失調,出到滿面暗瘡,醫了差不多九個月才好番,今次都十分緊張(尤其頭三個月),但己俾預期好,因為所有嘢都要放BB為大前題,緊張會影响BB及內分泌,所以已盡量學習放鬆,找一些朋友傾談,亦是非常好的方法。

至於BB衫,參巧朋友意見後,我就主力買底衫(和尚袍-綁绳嗰隻,長袖長身,纯白色)-因為BB细的時候好少出街,這類又平($4X/半打)又舒服,最緊要易著,啱哂我哋新手媽咪。

還有纱巾,BB细時每天飲多次奶(尤其餵人奶),可以用來抹嘴及當口水巾,不用圍住條頸,舒服啲,又沒有膠底,不會焗住BB心口。

當然也有買包被及一些靚靚嘅和尚袍& 蛤蜊衣,但不要買太多了,怕很快唔啱著,你哋都想BB快高長大.....
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

複式洋房

係呢!有冇七月媽咪唸住喺廣華生呀?
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

禁止訪問

複式洋房

Hi Bcat,

我喺荃灣楊屋道一間專賣毛巾、底衫....的批發店買,纱巾都係$2X/半打。我買的和尚袍係薄料(因為bb出世係炎夏),厚料會貴啲,你住响邊樹呀?

我會先幫bb著和尚袍(底衫)打底,如果唔夠暖或開泠氣先再著烚那衣,其他媽咪,你哋點唸呀? ?-(

別墅

我諗和尚袍+蛤蜊衣都ok啦.再有咩唔夠就囉張被仔包住佢攬住佢... :lol:
係呢..如果係女女.你地有無準備定newborn既裙仔呀?我就無啦.因為初生都唔會成日出街.

複式洋房

多謝各位既意見.我尋日去吉之島買左 D長袍($99 三件) 同短身和尚袍,仲買左幾件蛤蜊衣.至於包手仔嗰啲,我見唔到呀...

買口水肩,請問應該買嗰底有膠定冇膠嗰種呢?

複式洋房

各位媽咪,

想再問多小小野呀...

請問nuk定avent既烚奶煲好d呢?

禁止訪問

大宅

我都係花園街買左d好平的 bb 底衫, 夾衣...冇咩買外衣, 因我都係新手, 唔知買咩尺寸好...

別墅

我諗:和尚袍7-8件,蛤蜊衣7-8件尺寸方面你可以問下店員,有d o係label都有註明

aeropybb
我聽聞就話傳統既不秀鋼煲好d,我見到永安呢d大型百貨公司有埋放奶樽個架~但就要留意時間囉..視乎邊樣方便自己

別墅

aeropybb,

我聽人講avent幾好, 又可以擺肥樽, 所以我決定買avent...

別墅

請問呢, 例如我買左個avent既烚奶樽煲, 係咪都可以用黎烚其他牌子既奶樽架?

別墅

我未買, 不過問過人用B-free同Dr. Brown肥樽都無問題..., 咁其他size應該ok啦...

複式洋房

tulippooh,

多謝你意見.只不過因為我要返工,得菲傭同老豆响屋企,我怕個菲傭會唔識睇火呀.所以都係要買電動煲.

Avent可以放肥樽,但係d樽太肥 bb會唔會好難捧呢 ?

複式洋房

BH,

請問花園街邊間鋪呀 ?
BH 寫道:
我都係花園街買左d好平的 bb 底衫, 夾衣...冇咩買外衣, 因我都係新手, 唔知買咩尺寸好...

別墅

aeropybb

咁就買電動啦.安全第一,係呢,仲有咩需要添置架,係時候準備
埋,再過多個零月,7月d媽咪就好容易攰架啦,大家小心保重啊!

首頁
12345...42

尾頁

跳至