論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

英文唔叻點同賓賓溝通?

我打算請賓賓, 但係自問英文唔係叻, 唔知咁樣溝通有冇問題?

大宅

Re: 英文唔叻點同賓賓溝通?

你同賓賓講英文,唔駛咁有文法同流利。我講得快或有文法,佢聽唔明;反而我老公每句逐個英文生字講,佢地又溝通到,真係吹漲!例如想同工人講今晚唔駛煮飯,一齊出街食,老公話:tonight no dinner, eat outside.我工人就明,之前我同佢講,佢又一舊雲

洋房

carmenyip, 咁都得?我以為d賓英文好掂架, 咁我個女會唔會學壞文法? :cry:

子爵府

大宅

最好唔好

洋房

點解呢?
蕃薯楹 寫道:
最好唔好

大宅

如果英文唔好唔好請賓la!好似我老公個friend個菲傭倒左佢尊燕窩,佢好嬲但又唔識點鬧佢

民房

男爵府

唔好請,我家以前個個當d老人家死!
[

大宅

我同老公英文都唔多掂,都係身體語言…
好在工人都算聰明,好多時我0地未講已經知道我0地需要咩…

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dream_cool00 寫道:
如果英文唔好唔好請賓la!好似我老公個friend個菲傭倒左佢尊燕窩,佢好嬲但又唔識點鬧佢

我反而相反, 當我好嬲嗰陣啲英文就會好流利, 鬧到佢粒聲都冇得出

民房

其實我的英文都唔勁,有時侯就要請教好朋友,但唔需要太担心,之前我都好緊張,後來賓賓來到才發現用太正統英文溝通佢哋唔一定明白,還有一樣最重要,邊個係老闆就邊個話事

複式洋房

me 2
DoReMi媽媽 寫道:
[quote]

我反而相反, 當我好嬲嗰陣啲英文就會好流利, 鬧到佢粒聲都冇得出 [/quote]

洋房

真係多謝大家既意見, 但係我個case非賓賓不可!我唯有依家開始惡補英文啦.再唔係到時再請教大家!

大宅

我估個賓食佐唔係倒佐
學習吧! 有方法令孩子開竅[廣告]

洋房

yes , i think so.

別墅

好媽媽勳章

唔好以為賓賓英文好好,靠佢教細路英文就死,仲有如果你英文好好,同佢講野用正確的TENSE,同加CLAUSES之類,佢係唔明架,總之同佢地講野,越簡單就越好。

洋房

咁即係同我依家個印冇分別?佢D英文我都頂唔順, D發音完全錯晒, 都唔知佢講乜!

別墅

emilylisa,

你唔使太

洋房

tssm, 多謝你既鼓勵, 如果我早d睇到呢個網站, 就唔使
忍個前衰印咁耐,我老公為怕麻煩唔俾我炒佢, 個工人來我屋企兩個星期, 我已經話佢有問題, 我老公唔信, 搞到我精神漰
潰要睇醫生, 個女出埋事佢先知驚, 可惜我已經俾個工人玩到筋疲力盡.好想知依家邊個請左佢, 0個個印仲精過賓, 好沙膽, 每樣野都先斬後奏, 冇人可以控制佢, 佢以前係街市做左4年, 僱主間海鮮鋪曾經俾人半夜偷左幾萬蚊;除左內鬼冇人知
僱主收鋪唔收錢!!!!!話冇證據, 仲用佢4年,真係吹漲!

首頁

尾頁

跳至