時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

小妍妍 發表於 12-9-3 05:04
所以香港既國民教育應該改名做公民教育,可能會少啲紛爭

公民教育(Civic education),廣義為泛稱所有教導國家人民應盡之義務權利教育,期能使公民獲取於社會中生存,並互相協助之能力,有時與成人教育、社會教育同義。在狹義上,僅包含於正式教育中,教導國家人民應盡之義務與權利之教育課程。

公民教育定義好清晰-義務同權利, 放諸全世界民主國家都係, 有咩錯處好易被人挑剔出嚟, 根本進步無私嘅黨要人民盡義務唔唔係權利,所以為之國民教育.

百度一下公民教育的定義:

公民教育
公民教育分为广义和狭义。广义是指在现代社会里,培育人们有效地参与国家和社会公共生活、培养明达公民的各种教育手段的综合体;狭义是指在养成参与国家或社会公共生活一分子必要知识的公民学科。根据公民教育所涉及的深度和广度,把公民教育理解为三个方面:“有关公民的教育”:强调对国家历史、政体结构和政治生活过程的理;“通过公民的教育”:通过积极参与学校和社会的活动来获得公民教育;“为了公民的教育”:在知识与理解、技能与态度、价值与性向等各个方面培养学生,使学生在未来的成人生活中能够真正行使公民的职责

只有職責,沒有權利

大宅

回覆 wigwig 的帖子

replied to ipodbaby_123 某外藉高官同國家領導人握手,阿領導唔同人握,只係雙合十..咁又點??

我都覺得阿領導無禮貌架... 而家咁既行為有D 小家

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+DanielleDarling+於+12-08-31

別墅

lam+chan 發表於 12-9-2 15:46
好多無良公司就係會影底你同佢公司職員握手, 之後就話:

握手= 同意簽約, 絕對係免除梁利用呢件事造文章.

所以咪話好多人都仲唔明囉, 只睇表面, 比人食左都唔知!!!!

我都唔想再同佢地講, 因為佢地都未明白箇中意途... 黃唔握手, 係保護自己, 但佢做返個鞠躬, 表示佢有回應, 唔係好似CY龜縮, 真正唔回應市民嘅係CY!!!!

我真係想講, 如果你比個賊打劫完, 佢同你講多謝, 你係咪一定要同佢講唔洗客氣, 如果唔係個賊或者其他人可以話你"冇禮貌" 咁丫???

唔好再屈呢位學生啦, 佢只係幫我地下一代做野, 點解要受埋呢D壓力???

JM我唔係想搵交嘈, 只係如果你同我POINT OF VIEW唔同我可以一笑置之, 但我睇唔過眼好多唔了解背後用意嘅人, 只係針住一個回應動作去攻擊呢個年輕人, 所以我希望你地諗清楚先....

newbiee    發表於 12-9-4 14:38

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

回覆 我阿廉廉 的帖子

90度鞠躬=無禮貌
要睇哂全部事實

大宅

回覆 DanielleDarling 的帖子

有日朝早睇 頭條新聞 講左佢地擺個攤有籌款,但係無申請,
而且有人投訴,警察咪係查呢樣野囉。

首頁

尾頁

跳至