夫婦情感

跳至

首頁
12345...42

尾頁

子爵府

之前個post,寫左好多生活趣事,多謝大家支持:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5386984

今日放假,諗諗下又想繼續寫下野,大家笑下又好,爭議下又好,都係希望大家睇得暢快,有D未必關Bruce事但我都想寫下。之前太忙,有D野想寫都無時間寫,希望大家可以等一等我,出post真係唔可以好似之前咁快了。

子爵府

放狗記

話說,我同Bruce放狗慣左行某一段路,每晚差不多時間出去,撞口撞面都係熟悉既人,大家清楚晒大家既狗,狗名、年紀、品種、來歷,大家狗主都會講兩句,或交流下心得。

其中一位狗主,是一位中年混血婦人X太,佢每晚都帶住隻老唐狗散步,人同狗都有種形容唔到既高貴優雅感覺,無錯,唐狗都可以步姿高貴。X太身形高佻瘦削,永遠束一條馬尾,身穿簡約衣服,談吐施文大方,溫文彌雅,步伐不快不慢,狗永遠跟隨佢既左邊,同樣不快不慢,自信地散步。X太同佢隻狗有種默契,睇得出感情好好。

我家兩隻頑皮狗,見到陌生人都係cool cool地唔會主動迎上,佢地好識揀人去親近,只會親近少數人,而X太係其中一個少數狗主佢地會親近。每次X太見我地,兩隻野都會主動搖住尾巴上前搵佢,而佢隻老唐狗就停係一邊,默默等待繼續前進,非常非常聽話。X太每次都會親切地同我兩夫妻打招呼,有時會停下來大家傾下計,有時大家打完招呼就走。

早排天氣悶熱,就算晚上出去放狗,都熱到焗爽拿一樣。我地行一段路,停一停,比D水狗飲下,又再行下,停下。有一晚,我地行到某一段路,見到X太企左係路邊,佢隻老唐狗攤左係地面。Bruce問佢:「做咩唔行呀?太熱?」

X太有D尷尬咁話,隻狗停左係度唔肯行,佢已經企左係度十幾分鐘。

我地比左D水佢隻狗飲,但佢飲完都係唔肯行,可能實在太攰太熱,而佢年紀又老,無體力。

呢個時候,懶好心既Bruce就呈英雄,話幫X太抱佢隻狗返屋企。X太開頭話唔好意思既,佢打算叫佢老公開車過來接佢地,只係老公聽唔到電話。後來佢頂唔順Bruce既熱心(佢要威,你比佢威啦),就唔好意思咁,比Bruce抱佢隻狗返去。

隻狗睇落都有70磅重,Bruce平時運動開,佢話無問題,一手抱起左就開始行,我就拖住我地兩隻狗尾隨。沿路都係X太帶路,佢一邊行一邊話唔好意思,又一邊擔心地望住佢隻狗,可能驚佢中暑會有事。

Bruce最初行又快又穩,好似胸有成竹咁,但行左十分鐘都無,佢開始慢落黎,同埋問X太:「到你屋企未?」X太話:「就到,就到。」

但X太既「就到」,對於抱住一隻毛茸茸大狗既Bruce來講,真係有D遠。而我呢位衰格人妻係後面望住佢行到身水身汗,果一刻只係想笑!鬼叫你呈英雄!人地老公或者準備開車來接佢地啦!平時你巴巴閉閉,今次你會唔會好瘀要半途叫的士呢?(我真衰格!)

Bruce越行越慢,途中停過下來,放下狗狗休息下,又試下叫隻狗再自己行,可惜佢都係唔肯行(有人抱返屋企喎,真係無咁笨自己行!狗真係有性架!)好喇,X太依然話「就到,就到」。我靜靜雞問Bruce:「洗唔洗叫的士?」佢唔服輸既性格又點肯,佢咬緊牙關,又抱起狗,繼續行。

結果,佢行到件衫濕到滴水咁濟,行左大半個鐘先到X太屋企!連我都全身出極多汗,我兩隻狗都喘晒氣!我地以為X太係左鄰右里好近,原來根本係我地一箱情願.......

送佛送到西,我地送埋狗入屋。一入到去,見到從未露過面、從未試過一齊放狗既X先生,佢一見到Bruce抱住狗入屋,佢就罵X太:「我都叫左你載的士架啦!做咩要人幫你抱隻衰野返來!喂!佢唔準入屋架!放佢係花園!」原來佢唔係聽唔到電話,而係根本唔想理佢地。

X太:「但佢今晚可能太熱.......」X生:「放佢入狗屋!果度咪有風扇囉!唔好整污糟我間屋!」

Bruce即刻面黑黑,但佢唔想搞到人地屋企嘈喧巴閉,狗原本在玄關休息緊,佢又再抱起佢,走出去花園有間磚起既狗屋,放左佢係裡面,隨之有個傭人去幫狗抹身。

X太多謝我地多謝左好多次,我地行到去門口準備離開時,X先生走出來,又罵X太:「睇下你,勞煩到人喇!」然後就咁除左手上既名錶,塞比Bruce,話:「麻煩晒你地!」

當下我地呆左,但佢好快就走左。當佢地關上大門時,我見Bruce望住手上既錶,一副哭笑不得既表情,佢問我:「我係咪比人當係阿四?佢咁做咩意思?唔通我個樣似乞兒?我似買唔起呢隻垃圾錶咩?」隨之而來連串爆粗。

由於折騰左成晚,我地兩個攰到無輪,最後係我地叫的士回家。落車前Bruce想衝動地比左隻錶個司機,但比我制止左。

過左幾日,放狗時都唔見X太,暗中擔心佢隻狗狗有咩事。然後,幾日之後,又見到佢地再次出現。X太一見到我地,又再次多謝我地,原來佢隻狗後腳有事,休息左幾日又可以再次出來散步,但只要減少時間。

Bruce自從收到隻錶後,每次放狗都戴住,終於見到X太,佢就立即比返佢。X太唔好意思,代X先生道歉,佢話X先生好憎狗,養左隻狗咁耐,從來都無比佢入屋,從來都無摸過佢一次。Bruce比返隻錶人地之後,即刻輕鬆晒,話:「嘿!終於擺脫左果舊垃圾!」

我地後來都覺得,唔怪之得狗狗咁跟X太、咁聽X太話,因為應該只有X太在乎佢。再睇下我家兩隻大爺隨時隨地都被我地擁抱住,真係覺得我地寵壞左佢地。

pinky30312    發表於 12-11-21 12:36
me920  X 先生咁衰架,唔單只咁惡對佢老婆同隻狗,仲咁樣俾隻錶bruce,當人乞兒咩  發表於 12-9-3 14:55
vet  隻狗好慘  發表於 12-9-3 01:33
ahMeow  my dog is very spoil to0, i always say he is very lucky :)  發表於 12-9-1 02:04

男爵府

畀面勳章

回覆:繼續寫下我家癲佬Bruce同我之間的趣事

X唔識愛屋及烏

男爵府

X的狗狗好彩仲有X太…

大宅

笑左~

大宅

有錢人真係好難明!就咁塞隻錶俾人都有既!

mstonana  係囉...  發表於 12-9-6 14:58
cky2009  agree!   發表於 12-9-4 15:29

大宅

留位

大宅

好開心,有新post
X太狗狗好幸運,還有女主人竉

男爵府

所以話,有時嫁俾有錢人同真正同佢生活真係一d都唔易

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

起碼屋企都叫有人(X太)錫狗狗,唔係佢就可憐。

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

個男主人好冇品,Bruce 好 man 好得意

大宅

終於等到Bruce太既新post啦

子爵府

回覆:oguh 的帖子

咁攪笑㗎! 個隻是什麼垃圾錶呢? The X dude was so rude!

子爵府

引用:咁攪笑㗎!+個隻是什麼垃圾錶呢?+The+X+dude

原帖由 fatcat123 於 12-08-31 發表
咁攪笑㗎! 個隻是什麼垃圾錶呢? The X dude was so rude!
唔係垃圾來架其實,都名貴架,不過儲開錶嘅Bruce覺得佢bad taste話係垃圾

男爵府

回覆:fatangel1108 的帖子

大宅

bruce eq 真係高,我睇到駡駡聲,當人係咩?就咁塞隻錶比人 仲有,動物都有感覺架,佢會感覺個男主人唔鍾意佢,會好唔開心。。。我最忟都係佢咁對老婆同動物

伯爵府

BK Milk勳章

支持樓主寫下去

禁止訪問

畀面勳章

繼續寫下我家癲佬Bruce同我之間的趣事

首頁
12345...42

尾頁

跳至