心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 哈..鐘意就入黎傾下啦^-^(Part III)

波子媽
係呀, 幫到我呀, 07/08, 啱啱好讀 k1, 政府再拖多年實行都仲受惠

侯爵府

jj

你大女5千幾元一個月學費, 係吾係int'l school呀? 定係維記? 甘貴既...............

大宅

hinma﹐

佢宜家返朗x囉﹐話就話係國際學校﹐我就覺得佢同真正國際學校有一段距離﹐不過幾鐘意佢活動教學同project approach﹐同埋小朋友d中英文都好叻﹐K3已經係全普通話(但呢個亦令我擔心會攪到個女好亂﹐佢宜家已經好努力學緊廣東話﹐我唔想佢再學普通話咁辛苦)

半日3千﹐全日5千幾囉。我果樹係得3間學校揀﹐啟x﹐迦x﹐同朗x﹐間間學費差唔多。

大宅

如果真係實施, 咁就可以慳好多啦

都啱既, 想人生仔, 實施呢d政策, 確實有效架我估

jj

我係話, 現在你仲會唔會再去打肝炎針呀? 因為b已經生完, 佢地已經唔係我地既concern啦at this stage??

子爵府

畀面勳章

msn, jj:
其實, 早係十年前我就打左肝炎針啦, 我記得果時係先驗血, 結果係: 我 同 隻佬一樣, a 型有抗體, b型就冇, so...我地兩個一齊打左肝炎針, 我記得係要打兩支針o架, 打完一支後, 一個月後再番去打第二支, 但好似話有效期得十年, 唔會永久的. 當年我係"防癌天使"度打. 其實如果要打, 我而家又到期要打啦.

侯爵府

JJ

你知吾知, 有乜野所謂int'l school (小學), 吾係用英文, 係用廣東話架?

侯爵府

msn

有乙型肝炎的人, 有肝硬化/肝cancer的比率, 會比正常的人高

不係樣樣都only為下一代著想, 都要諗下自己既.

大宅

msn﹐

有就有諗過﹐果時打算生完B再打﹐但跟住又冇左回事囉。

其實hinma講得岩﹐都應該打番既。

大宅

hinma﹐

咁你就考起我喇....國際學校實有英文﹐仲多數係英文主導添﹐但都有中英並重既﹐例如朗x(係呀﹐佢都有自己小學)﹐星加坡國際學校﹐Phoenix (英基旗下)﹐但以我所知呢d都係用普通話ga bor﹐耀中就應該用廣東話﹐普通話只係初初加入﹐未用作主科。仲有一間叫Chinese Int'l School﹐話得Chinese﹐中文比例都應該好重﹐不過係廣東話定普通話就唔記得咯。

其實你係唔係想找d活動d冇咁死固固既學校﹖聽聞保良局蔡繼有口埤幾好﹐不過又係爭崩頭。

等我“行開”學校個邊同你留意下。

侯爵府

jj

我幫軒軒諗緊

但你都知我依家主力同佢講廣東話, 如果真係要讀int'l school的話, 佢英文一定吾得, 會變啞仔, 我吾想佢依家好幸苦甘train廣東話, 幾年後, 又要train英文, 還要係未必得tim

私校果d, 真係諗都吾好諗會收軒軒law, so我係諗國際學校, 雖然都未必收, 但佢地會比私校/直資輕鬆&無甘嚴, 吾係全部著重學術................

子爵府

畀面勳章

hinma:
乜你唔係諗住比軒軒讀埋家姐仔間小學咩?

男爵府

jj,

過獎啦, 多謝你讚 p 仔喎~
[size=medium]我既囝囝P 仔係2003 年7月16日出世架~~ :-D

男爵府

hinma,

其實我都想同佢去既, + 上而家又有優惠, 但今個week 我都得返聽日得閒咋 (平日). 下個月又多假期喎, so 都仲唸緊...
[size=medium]我既囝囝P 仔係2003 年7月16日出世架~~ :-D

男爵府

p 仔張床尋日送左黎, 我今日接佢返黎. 佢一開房門見到佢自己間房, 好開心呀! 係咁係度笑同周圍睇呀~ 我見到佢咁開心, 都覺得用咁多$ 都係抵既~

侯爵府

波子媽

你都知軒軒乜野事架啦

家姐仔果間點都有d程度, 未必岩軒軒law, 但都會試一試, 吾得, 諗定後路

男爵府

hinma
係好用心良苦 ar

大宅

hinma

我咪就係為左自己去做body check囉 ....不過又懶得去打肝炎針......一知自己唔係帶菌者, 就冇左推動力.....

hinhinmummy 寫道:
msn

有乙型肝炎的人, 有肝硬化/肝cancer的比率, 會比正常的人高

不係樣樣都only為下一代著想, 都要諗下自己既.

大宅

ru

張新床會唔會有陣味架? 如有, 就唔好比佢瞓住, 隔幾日好d, 人地話, 果d 木and油味, 會影響健康, 係致癌物質喎

男爵府

早晨~~

侯爵府

早~~~~~~~~~~?

首頁

尾頁

跳至