跳至

首頁

尾頁

洋房

去日本旅行有咩要準備

我下星期就同阿女去日本東京4日3夜自由行, 各位有經驗的媽咪, 我應該要準備d咩用品呢?

請指教指教!

wavivienla

大宅

Re: 去日本旅行有咩要準備

wavivienla;

去日本要帶轉插掣(佢地用2腳),去大公司買野, 記得比本Passport佢退稅呀..., 至於BB要帶足夠的奶粉/米糊 (不過如果你囡囡可以食大人野就更方便) *** 你要帶定一支香港佢平時用黎開奶的水比佢, 因為怕水土不服, 用香港的水 mix 日本的水比佢開奶, 如果可以的話落左地個日, 去supermarket買D豆腐花比BB食。

你搭咩航空公司呀? 如果日航你可以同佢request要Diaper , Baby food & Baby meal 架...佢地會比個闊D的位你地 (近出口位), Diaper 有2條 & 濕紙巾有2包, Baby food 有 1條banana & 一盒BB餅 / 一個蛋糕 , Baby meal 會係通粉, 薯蓉, 魚, 有d菜咁上下...都ok架, D空姐仲會比玩具BB玩。

有一樣野好仲要的...你BB有冇位架? 如果冇位, 你BB幾磅呀? 係你個位前面有個BABY BASSINET (床仔), MAX. for 23 lbs 的BB, 不過我囡囡 25 LBS 我都叫佢開比我..因為我長途機 (去加拿大), 大家都舒服d..放心個baby bassinet好安全, 不過一有氣流一定要抱返BB & 收起張床。 係日本機場可以借bb車。

大至上係咁多, 希望你幫到你啦

男爵府

我之前有個checklist,等我設屋企睇下仲有無係度啦...
不過個時晴晴得九個月仲係人奶bb...
如果你住酒店通常早餐都有粥,你可以帶兩個真空杯去,加bbfood,咁佢兩餐都有著落....

以下係我之前一個回應

衣--
我去八日,住的resort係有洗衣機,可以用機洗,但為安全起見,加上我想佢日日影相都著唔同的衫.我都就帶了十套衫,兩套睡衣,兩件外套去.不過就算無洗衣機用手洗都好方便.夏天衫摺埋就唔係用好多位,我地兩大一細,都只係用了一個中大碼的行李箱咋.另外媽咪就幫我
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

洋房

shirleyshek, Smilesum,

thank you very much , 感激不盡.

shirleyshek,
多謝你提醒, 我都唔知小朋友坐位都大有學問! 我剛才打電話去問過, 小朋友係無位, 要跟身. 我今次坐西北航空, baby meal 係bottle food, 佢地對bb的照顧應該無日航咁好.

Smilesum,
如果你搵到份check list就俾我, 實在感激不盡.
好在我個女都食大人食物, 唔需要太擔心會餓親.

wavivienla

大宅

wavivienla;

you are welcome

旅途愉快

男爵府

wavivienla
個list 係去八日七夜,我無記錯去到只係發現唔記得帶unun俾晴晴著裙仔...

同埋果時晴晴只得八九個月,你自行修改啦...

[size=medium]Hand carry

衣服 1
外套 1
尿片 4片
奶咀 2個
紗巾 3條
濕紙巾(NUK十片裝) 1包
包被 1
口水肩 2
出街袋 1
書仔 1
奶咀夾 1
濕棉花(思詩樂) 2包
奶樽(果汁) 1
米糊 1包

[size=medium]寄倉用品
衣服 7
紗巾 3條
外套 2
襪 2对
口水肩 2盒
尿片 1包
奶咀 2個
濕紙巾(NUK十片裝)  3包
包被 1
濕棉花(思詩樂) 20包

[size=medium]沖涼用品
沐浴露 1樽仔
洗頭水 1樽仔
潤膚露 1樽仔(cathay 有提供)
潤唇膏 1
大毛巾 1條
毛巾仔 2條
棉棒 30枝
洗口盒仔   1
洗口紗布   10片
Pet pet 膏 1支(cathay 有提供)
睡袍 1
睡衣 2
指甲夾 1
梳仔 1
洗衣液 1樽仔

[size=medium]飲食用品

碗仔 2
杯仔 1
奶樽 1套
匙 4個
密實袋 4個
食物磨 1