基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫 BB 改名

請問各位有沒有任何幫 BB 改名的宗教參考書?我在網上找到些Christian web site 有英文名及解釋,唔知中文名的有沒有介紹? 你們是怎樣替BB改名的?我希望BB仔個名可以讚頌神!
你有上天堂的把握嗎?
該用戶已被刪除

Re: 幫 BB 改名

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我個女 個名都係自己改架, 未有亞女時已經改定

佢叫 頌恩 - 頌讚主恩.......
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

版主

bb 姓咩啊, 我地諗幾個比你參考下啦

大宅

貓大姐:

真係唔該哂!BB姓 譚...

Janmy

你有上天堂的把握嗎?

大宅

貓大姐, my son's name is similar to your daughter - 頌言, because we want him to be full of words of praise for our God.

別墅

我個仔叫殷陶—殷勤事主、為神所陶造的人~~
英文名叫nathan—拿單先知
如果第時生個女會叫殷聆,英文名會叫ruthie—路得的名字再延伸~~

janmy1230,我即時想了幾個給你~~~
姓譚都有好多名幾好嫁~~可參考下
女—靈絢、睿慈、恩呈、悅呈......
男—憫謙、綽樂、雅書、......

這些都是不錯又不太易與人撞的名字~~~

大宅

Hello tomum,

唔該晒你呀! 我果個係囝囝嚟架! 覺得"憫謙"都唔錯...希望佢可以蒙神憐憫,謙卑到神面前。非常好~

"綽樂"有什么意思呢?

Thanks
Janmy
tomum 寫道:
我個仔叫殷陶—殷勤事主、為神所陶造的人~~
英文名叫nathan—拿單先知
如果第時生個女會叫殷聆,英文名會叫ruthie—路得的名字再延伸~~

janmy1230,我即時想了幾個給你~~~
姓譚都有好多名幾好嫁~~可參考下
女—靈絢、睿慈、恩呈、悅呈......
男—憫謙、綽樂、雅書、......

這些都是不錯又不太易與人撞的名字~~~
你有上天堂的把握嗎?

子爵府

貓大姐,
我同妳一樣對仔女個名都係自己改架, 懷孕時已經改定;
囝囝叫天樂;囡囡原定叫天欣!囡囡不是我們(人)計劃有的!所以初初好唔開心,而且懷孕時要常常卧床休息!加上家中發生急難!不過整個懷孕期,主常常用恩典及慈愛引領我們渡過每個難關!所以決定囡囡名字叫天恩!她是天父給我們的恩典!

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

janmy1230,

不過,姓譚已經好多筆劃,個名最好簡單少少,唔係寫到手軟! 有無諗過
女仔:上聆,上思
男仔:志承,志正

版主

到我亞女出世後, 才發覺 好多人都叫 頌恩

我表哥係牧師, 佢有 4 個仔 --- 主恩 (主的恩典), 主力 (主的力量), 頌揚 (頌讚傳揚), 以勒 (是神所預備)

我亞女的名字, 是從 大仔 & 三仔 各取一字 而來....

wig 寫道:
貓大姐, my son's name is similar to your daughter - 頌言, because we want him to be full of words of praise for our God.

別墅

我識得一個牧師就叫三個仔,一個叫活石、一個叫基石、一個叫磐石~~都夠晒特別
不如大家分享下你身邊既人有無咩野特別既基督教名字......

別墅

憫謙原意是期望有悲天憫人的心、謙卑主前之意~~

至於綽樂,綽—指綽約,字解柔美柔順之意,意想孩子有順服如綽約之性情,心存喜樂之心~~~

大宅

Twentytweetie:唔該哂! 不過老公個名已經係志X 啦!

Tomum: Oh 明白啦~ 同老公傾過,佢都鍾意憫謙,但怕真係筆劃太多,BB罰抄白已個名好惨... 所以唸緊 "樂謙" 覺得會唔會太普通?

重有呀! 有個 friend 做幼稚園老師話D小朋友寫自已個名好容易寫出格, 唔端正, 好窄易將部手寫成單字咁...你哋有冇同感? 所以我唸個囝中間果隻字簡單好D!
你有上天堂的把握嗎?
該用戶已被刪除

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果爸爸個名已經係志,咁不如入考慮下

譚敬之,向之,頌之,盼之,迎之(除左第四.五個比較女仔,其餘三個都係男女都得)

我老公都係姓譚,佢話姓譚要改個名其中有一個字係平平地底架,唔好個個字都尖尾,咁第日bb大個簽名會易裝得個名靚d,佢話係佢心得wo!你可以參考下!

大宅

Candietweetie: 咁啱嘅,大家都係譚太喎!我都認同...
唔該晒!

Janmy
你有上天堂的把握嗎?

別墅

I have 3 kids:

傳信 - Joanna (女)
傳望 - Jonathan (仔)
傳仁 - Johanan (仔)

All named by inspiration after prayers.
All English names mean "Gift from GOD".

I am going to have the 4th BB and I believe that it must be a gril and will be named as:

傳愛

Deborah
Jesus loves you :-P

珍珠宮

環保接龍勳章

我囡囡叫'永施'
有2個意思:
1)施比受更有福, 我想女兒愛與別人分享
2)時時想念一位永遠施恩的上帝

恕我多言, 在我所認識的小朋友中, 已經有超過5個改了'謙'字.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

我囡囡叫安悅 - 平安喜悅(願地上平安歸與祂所喜悅的人)!希望她是一個帶給人平安喜悅的人!

首頁

尾頁

跳至