在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇做Account嘅媽咪, 分享一下.

always OT, 特別在 month/year end closing.
好掛住bb :-( :-(

大宅

Re: 有冇做Account嘅媽咪, 分享一下.

I back to work next Monday. After 10 weeks maternity leave, I need to clear all my job & start new financial year from April, year end closing.... Only me in A/C Dept.
I think I need to OT....even OT I may not clear all my work

複式洋房

Re: 有冇做Account

White

Thanks for your sharing.

I'm also only me in A/C dept, nobody can help. Still need to pick up all duties during/after maternity leave/holiday.

伯爵府

我可以分享嗎? 我做audit架, 都算是account工種啦....
我都覺得你地都算好啦, 放完maternity leave都仲可以做返未放假前的工作, 我做audit就唔得啦...我原本係做audit工作, 唔駛出去做job只係睇file, 跟客咁, 但係有左bb之後就要我轉部門....到我依家放完假之後都有大半年, 都仲未轉返audit....

不過依家都可以唔駛晏收工, 可以夜晚照顧bb...

複式洋房

welcome Snoopyiu

No need OT, can take care BB in night time, that is my dream.

大宅

我都希望返工後唔使OT, 6:30pm前返到屋企,可以見到BB.因我住元朗在屯門返工,車程唔使30MIN,但我個BB早訓 7:00pm開始訓到零晨1點or2點才再起身飲奶.
所以,我早上一定要同佢洗白白&餵奶,才返工. 等大家有返少少親子時間.如果唔係我怕BB會唔識阿媽係邊個.當個工人係媽咪 :-(

複式洋房

你normal幾時放工?
你BB好叻woo, 7:00p.m. sleep. 零晨1點or2點訓到幾時起身?
我BB訓得唔多normal10:30/11:00am to 7-8am.

大宅

我返9放5:30. SAT有長短.
BB唔係好叻...零晨1點or2點訓到5-6點又起身飲奶.佢得2個月大,我想等佢三個月到,慢慢吞到11-12點飲一餐訓到6-7am.不過這個想法可能太理相 現在我11-12點餵佢飲奶,佢4am又要飲,所以我叫工人由佢訓醒先飲.
另外,我個B成日都喊,喊到聲都沙,我地都怕晒佢.醫生話有肚風,肚仔痛又多屁放,等佢大D會自己好返.我怕返工後,工人無耐性唔理佢由佢喊,現在我係到工人一定會理佢.

複式洋房

Last night back home at 1:00a.m

複式洋房

White, 工作如何?

非常累,一連幾晚回家已1:00a.m. 今晚我可以早一點點回家

男爵府

想問下會計界的媽媽呀, 我有個朋友, 佢做緊間公司想清盤, 但係幫佢audit 開間會計師樓, 唔肯做liquidator, 佢地可以點呀, 使唔使要同稅局申報, 公司註冊處果邊又使唔使declare呢, 請大家幫幫手呀, thanks!

侯爵府

我係做audit ka~我而家32weeks+ la~ 我間firm 係勁細果隻呀~ 可以話得我一個人做野咋~ 仲要係一個人做幾個人野呀~ 我老細佢明知啲野多到做唔哂~都唔請人~ 雖然佢把口就話請人, 但由我入去做到而家 (3年幾la), 都仲未請到囉~如果唔係而家駄住亞b ~ 我早就走咗la~ 有時佢仲有意冇意咁話我唔夠料wor!! 仲成日係人地面前話我成日請假呀~(因為我而家要產檢呀~), 係我面前就扮哂冇野咁喎~ 人工又超低喎~ 得$6500 ja~ 有時要拎野去個客到呀~都要我拎呀~ 好在而家仲未到勁忙果排咋~ 如果唔係日日都要ot 呀~~ 而家就算唔洗ot 日日準時放工~ 我都已經覺得勁攰ar!!

複式洋房

square72

BB出世後, 好轉工, 努力呀.

複式洋房

crystal888

Sorry......liquidator.....唔清楚點做woooo.

大宅

Dear all,

I'm also working in Accounting field.

But lucky me, usually need not OT.

crystal,

Let me ask my fn for u!

square,

Yes, have to change job after maternity leave.

洋房

Dear all,

I am working in audit firm, but I want change our job as accountant. Can someone tell me that any queries on interview for application of accountant.

:-P :-P :-P :-D :-D :-P :-P :-P

男爵府

isywin,

thanks thanks!

我以前都係讀acct, 做過audit, 依家係銀行做backend 的嘢, 好難形容, 一句講晒, 咩都要做.

大宅

未做fulltime mum之前我都係做account, 見你地講o既o野,真係好懷念呀!!

crystal888,
你朋友係要搵個另外一間firm做liquidator嫁. liquidator 會接管你朋友公司的資產 e.g. bank accounts, f&f. 幫手計清d債頂.....當然都會埋左盤數上稅局啦

男爵府

karenk,

pls check pm, thanks!

大宅

我都係讀acct, 以前做tax, 宜家做acct, monthend 先ot.

已放緊產假啦, 公司沒有請人, 只是其他同事share 我d work.

首頁

尾頁

跳至