樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 又加息......供樓供到就死啦!!

李吳知道 寫道:
P(8.25) - 2.3 = 5.95

Wow, that's high @ 5.95!
You may consider to re-mortgage the loan.

男爵府

P - 2.3已經好甘架啦? 我以為只係自己問題添, 我見有人P +了

大宅

我自已都有d供緊P-2.35%, 不過罰息期未過, 無得Yuk.

你有必要要求減息.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

我罰息期過左了, 但仲有21年捱, 佢仲有排加息, 點頂呀 :-( 而家一方面申請左佢減息, 另一方面問緊其他bank, 睇下會唔會好d :-|

我而家用緊渣打, 個個都話渣打唔好 :tongue: 我剛剛問過中銀(P-2咋), 我仲問緊交通銀行, 佢話幫我估左價先

大宅

可以問下律師樓, d律師樓通常都會有最新行情, 你可以叫佢介紹一間俾你.

我有個按揭剛剛簽了給中銀: P-2.75%, 罰息期一年, 回贈只有0.3%.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

你層樓四年前買入? 四年前P-2.3%經已好低. 應該有錢賺wor, 今日你都有權選擇賣, 還是繼續落去.

恭喜! 恭喜!

大宅

黃愛樓
2006年3月31日

美 國 繼 續 加 息 , 但 本 地 銀 行 卻 持 續 削 減 按 揭 利 率 。 令 按 揭 利 率 上 升 幅 度 低 於 最 優 惠 利 率 的 升 幅 , 有 助 買 家 入 市 , 樓 價 平 穩 上 升 。

美 國 加 息 後 , 股 市 和 樓 市 沒 有 太 大 反 應 , 証 明 息 口 對 市 場 的 影 響 力 , 比 不 上 經 濟 向 好 的 因 素 。 相 反 , 銀 行 界 對 加 息 的 反 應 卻 頗 為 積 極 , 並 且 是 積 極 減 息 。 反 映 銀 行 資 金 充 裕 , 需 要 出 路 , 不 願 加 息 窒 礙 貸 款 業 務 。

本 周 三 (29日 )美 國 加 息 , 本 周 四 中 銀 及 花 旗 銀 行 便 推 出 新 按 揭 計 劃 。 中 銀 推 同 業 拆 息 掛 勾 的 樓 按 , 可 低 至 一 個 月 同 業 拆 息 加 0.6厘 (即 4.78厘 )。 花 旗 銀 行 提 供 4.875厘 的 一 年 定 息 按 揭 , 其 後 為 P-2.8厘 (即 5.45厘 )。 另 外 , 匯 豐 將 於 今 天 決 定 是 否 延 長 按 揭 優 惠 , 利 率 為 P-2.75厘 (即 5.25厘 )。 中 銀 將 於 今 天 如 期 截 止 5厘 的 一 年 定 息 按 揭 , 因 為 被 新 按 揭 優 惠 所 取 代 , 而 東 亞 的 5.2厘 的 一 年 定 息 按 揭 仍 然 接 受 申 請 。

傳 媒 誇 大 加 息 對 樓 市 的 影 響 , 指 加 息 打 擊 樓 價 , 所 持 理 由 只 不 過 是 最 優 惠 利 率 跟 隨 美 息 上 升 。 如 果 傳 媒 願 意 報 導 按 揭 利 率 削 減 的 情 況 , 結 論 便 會 不 同 。 銀 行 為 了 保 持 貸 款 業 務 , 不 斷 削 減 按 揭 利 率 。 令 按 揭 利 率 上 升 的 幅 度 低 於 最 優 惠 利 率 。 再 者 , 早 前 按 息 一 次 過 減 半 厘 , 早 已 預 留 空 間 吸 納 加 息 。

大宅

呢度話, 有幾間銀行都提供緊用Hibor計的利率, 都幾筍咖.

男爵府

Thankyou! 等我再問問先

男爵府

我想轉按~~

我問左交通銀行, 佢可以比我供25年, 頭一年P-3.4, 第二年起P-2.8, 以目前黎計, 我分20年黎供都負擔得起, 但黎緊仲會加息, 而且我地隨時會有BB............

大家覺得我係咪應該分25年供, 過左頭3年罰息期再計下條數, 如果負擔得到的話, 到時才轉為20年呢?

大宅

李吳知道 寫道:
我想轉按~~

我問左交通銀行, 佢可以比我供25年, 頭一年P-3.4, 第二年起P-2.8, 以目前黎計, 我分20年黎供都負擔得起, 但黎緊仲會加息, 而且我地隨時會有BB............

大家覺得我係咪應該分25年供, 過左頭3年罰息期再計下條數, 如果負擔得到的話, 到時才轉為20年呢?

個 rate 好正喎!! 唔知,仲有無現金回贈?

另外,贊成你攤長d黎供先,到幾年過左罰息後,如果手頭鬆動,咪做 partial repayment 。咁樣既話,都好慳息嫁。

大宅

What?!!! P-3.4%? 唔係話加息故咩?

我剛剛上個月做中銀 P-2.75%.

:-( :-( :-(

男爵府

tommythumb 寫道:
個 rate 好正喎!! 唔知,仲有無現金回贈?

另外,贊成你攤長d黎供先,到幾年過左罰息後,如果手頭鬆動,咪做 partial repayment 。咁樣既話,都好慳息嫁。

tommythumb and hkchina2000,
無現金回贈lu~~~ P-3.4係第一年咋, 之後會係P-2.8, 不過都好啦~~~ 但律師費要比$5000- :-|

複式洋房

個rate 好正,我都係中銀P-2.25咋,你有冇負資產 分25年應該輕鬆d,我分30年呀 :-(

大宅

轉得按就應該唔係負資產. 不過佢個 rate 真係好正. 可見銀行嚴重水浸.

男爵府

我公司個FC話星展可能仲正! 我聽日再問問先!

複式洋房

李吳知道:
李吳知道 寫道:
我想轉按~~
我問左交通銀行, 佢可以比我供25年, 頭一年P-3.4, 第二年起P-2.8,

[size=x-large]請問借幾多$才有這個優惠?

大宅

剛才打過去交通問,佢地話P-3.4%個plan已經完左,而家只有P-2.8%,即係5.45%.

請問仲有無邊間平息呀?

另外想問有無邊位可以講下,做傳統按揭好還是做銀行同業拆息(HIBOR)好呢?

大宅

今日中午問過中銀, 佢話如果申請人條件好, 可以首半年做4.88% (即P-3.62%), 之後P-2.8%.

男爵府

Tog 寫道:
李吳知道:
[quote]
李吳知道 寫道:
我想轉按~~
我問左交通銀行, 佢可以比我供25年, 頭一年P-3.4, 第二年起P-2.8,

[size=x-large]請問借幾多$才有這個優惠?[/quote]

about $6X萬 only~

首頁

尾頁

跳至