跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 在職媽咪很辛苦...

各位餵人奶的在職媽咪,

真的很佩服你們!!!

我返左工剛剛一個月, coz 份工真的好辛苦, 奶量勁drop, 返了2 weeks 已沒有奶了, finally have to give up breastfeeding. 不過都唔見得舒服得去邊. 阿b氣管炎, 我竟然咋豆到比佢野到! 你話c唔c... :-(

大宅

我也於五月初上班, 現在開始儲奶放雪霜. 看完各位在職MAMA之言論, 真係怕屆時自已可否堅持下去.

不過, 食人奶之B是易肥就真. 我小B有13磅(47 DAYS ONLY). 而我自己坐月後, 搬回同老公住, 1星期瘦左4-5 POUNDS, 可能無被阿媽迫食, 可以瘦少少. 但我仍需減15 POUNDS 呀! :-(

男爵府

bb120506,
我同你一樣, 咁耐未試過瞓多過三個鐘, 不過, 前晚佢瞓到5am, 我就瞓得好d, 不過慣左成日醒, 都好難瞓到多. 係星期四感冒, 我下午請病假先瞓左三個鐘. 點知琴日發燒發冷, 有乳線炎, 呢個假期睇左兩次醫生. 好慘. :-( :-(

大宅

LittlePigmom
保重身體呀!如果唔係就辛苦加辛苦啦!

男爵府

大家咁話啦. 又要返工, 又要餵人奶, 係好辛苦. 維維戒左夜奶未.

別墅

我同你一樣, 又係發燒!
我仲衰到傳染左俾我個女女呀!!! :-( :-( :-(
幸好佢只係咳兩聲同有少少鼻水, 如果佢發埋燒我都唔知點算!! :-( :-(
LittlePigmom 寫道:
bb120506,
我同你一樣, 咁耐未試過瞓多過三個鐘, 不過, 前晚佢瞓到5am, 我就瞓得好d, 不過慣左成日醒, 都好難瞓到多. 係星期四感冒, 我下午請病假先瞓左三個鐘. 點知琴日發燒發冷, 有乳線炎, 呢個假期睇左兩次醫生. 好慘. :-( :-(

大宅

仲未呀!一晚都要食兩三次奶。离晚我仲肚痛,結果我老公要餵冰奶,我食

大宅

Littlepigmom & Joannex

我同你地一樣, 又係發燒! 不過係阿女傳染我既... :-( 尋晚半夜隻耳仲好痛, 今朝流血又流膿. 剛剛睇完醫生話d菌入左耳, 中耳炎, 攪到耳膜都穿左一個小洞.... :-( :-( :-( 你地要小心身體啊!

男爵府

bb012506,
你d藥唔可以餵人奶. 通常普通藥都得. 我而家乳線炎, 有事果邊pump出黎要倒, 另一邊可以餵.

ETHome,
你要小心身體, 要照顧個細, 又要返工, 好易病.

大宅

我食正露丸,但係我唔知可唔可以餵奶,所以唔敢餵囉!

好辛苦呀!离晚個仔大食怪上身,由半夜一點至六點,每個鐘食一次,六點後又要泵奶,跟著返工,我而家真係得返半條人命! :-( :-(

首頁

尾頁

跳至