夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 有老公好似無老公.......

晴B媽
我 C6同你老公一樣. 屋企的所有野佢都唔理. 連仔仔佢都唔多理. 佢最另就是瞓覺及同酒肉朋友食飯. 最慘. 我要掙錢養家(人工不多). 佢只是負責自己開支.
一年前佢整壞屋企房門. 我叫佢買返個門. 佢都唔去做. 最後我要自己去訂門. 而家門已經做好. 叫佢(佢係揸街車)幫我去車返個門. 一個月過後佢仍然未去做. 我想我要自己去叫街車車返屋企. 咁樣的男人. 唉

男爵府

我老公咪係一樣,宜家我同佢都要返大陸做野,佢星期六日返香港,我就四五六日都係香港,以前兩個都係香港,佢都有幫手拖地,但係宜家無啦,仲要話佢返得黎兩日,都要佢做家務喎,我心諗...下!我都係返多你兩日姐,仲要返到香港唔係放假喎,要返香港寫字樓朝九晚五喎,咁係咪咩家務都 要我做晒呀!
好啦,宜家生左bb啦,我請左工人啦,就成日話我好請個工人,屋企開支大呀!咁佢有無諗過如果無工人,佢又唔做家務,咁邊個做呀,咪又係我!!
宜家我放產假,佢星期六,日返到落黎,叫佢揍下個仔唔係好過份姐,佢可以講話幫我揍架!個仔佢無份架,又係佢話要生,佢唔話生,我都唔想生呀!
唉...仲有好多好多.... :-(

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有d媽咪話:請個工人做家務,無謂為左呢d野傷左2公婆感情。
我想話:如果根本冇$請唔起工人,邊個做?

男爵府

同意晴B媽的問題!!

而家我個case係:
出外返工----我同老公都要
日常家務----我主動做;要迫佢, 佢N年之後至黑口黑面做!
工餘假日----我就為屋企野左頻右樸! 佢就打機打機再打機!
* 叫佢同我去睇戲, 佢次次都話套戲唔好睇唔睇! 佢鍾意果d戲, 佢就主動買碟睇!
* 叫佢同我行街, 又話無野買! 我自己去行, 到我買左野之後, 佢會話我"又洗錢"。 講真果句, 我自己賺自己洗, 關你咩事!! 佢幾千蚊買個重低音我都無意見啦!!
* 叫佢同我返娘家, 返到去, 次次都瞌眼訓, Mummy次次都問我佢係咪好累。鬼咩!! 一有時間就打機!!
* 我家姐個仔(姨甥仔)撩佢玩, 佢成日話累唔show人;佢細佬個仔(侄仔)唔撩佢, 佢都要撩人玩!!!
* 早幾日返左奶奶度, 成棚人行緊街時, 佢問侄仔要唔要食糖, 佢買糖連扭扭機($160-)送比侄仔, 侄仔話唔要。而我.....我話"呢個好得意呀, 買比我丫($80-), 佢話:『得意咩?!』之後行左去啦!

男爵府

晴B媽 寫道:

講得好

子爵府

我尋晚試左一招.. 尋晚就work, 長期係咁又唔知得唔得...
平時條友仔飲完水d杯永遠都唔會識自動自覺拎返入廚房架 (除左冇哂杯, 我又冇幫佢洗, 佢先會肯拎去洗)
跟住我尋晚又見到有兩個杯擺左係

大宅

我老公都係咁ka :cry: :cry: 唔知係咪大部份既男人都係咁.....我剛剛先同我既同事講開我老公, 佢話有時係要迫喎, 係好煩ka啦 久唔久叫佢自己湊下仔, 搞下屋企野, 漸漸佢就會自動自覺喎........我都會試下咁先得!!

男爵府

我未有仔比佢湊, 如果有埋, 我諗我死得啦! 又要返工、又要做家務、又要湊仔(老公同BB),而佢..........

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有時好DOWN好DOWN的時候,我會諗,既然有老公=冇老公,多左佢係屋企,重要照顧多個人,不如離婚算數。做個真正單親媽咪,可能冇咁多野做,洗衫洗碗都洗少D啦。但係又阿Q咁諗,需則老公咩都唔做,對家庭冇貢獻,但佢又冇滾冇賭冇打老婆仔女喎~~又好似冇犯死罪,如果我要求離婚,旁人一定認為係我小題大做。

唉~~我係唔係就咁做"勞第"落去....10年20年?我唔知可以忍到幾時。

男爵府

晴B媽,

激到諗離婚 咁我又無咁嚴重~~ 大不了齊齊唔好做家務囉!

大宅

李吳知道 寫道:
仲有呀!

佢唔洗返工時:
打機、約人飲茶、行電腦廣場.........+煮飯

我唔洗返工時:
上網..........+煮飯、收衫、洗衫、晾衫、抹塵、吸塵、拖地.............

佢真係擅用假期呀! 而我?! 將假期貢獻哂係個家同佢身上!

無辨法ga喎!!!!!如果你覺得辛苦咪同你老公商量下請番個工人咪得law!!!!敢就唔會在發生拗叫啦
係咪先 :lol: :lol:
有時有d野大家千就下咪得law!!!!!唔需要咁嬲既......
笑多d啦

水晶宮

李吳知道,

我真係試過罷工架,有次我專登唔洗碗,叫佢食完飯幫我洗,結果一罷就罷左洗碗盆樹足足一個星期,d水"勾"晒蚊滋,變成臭水,佢都唔洗,佢忍功了德,鬥佢唔過,咪又係我洗番......

李吳知道 寫道:
晴B媽,

激到諗離婚 咁我又無咁嚴重~~ 大不了齊齊唔好做家務囉!

水晶宮

李吳知道,

聽我講完,係咪開始冇咁激氣? 平時成日講:人比人,比死人。依家原來:人比人,可以順番條氣

大宅

嘩, 你都好勁喎.......忍得咁耐都唔出聲叫佢洗!!

男爵府

我請工人唔係因為我有錢去請, 我都曾經無工人的日子, 亦講好大家分工合作, 但最終只有我做, 46唔自動自覺做, 我自然勞氣咁叫佢做架啦, 佢又做得唔順, 或者更加鬥氣唔做。 好丫, 唔願做, 就叫飲飯盒OR餐餐出街食, 間屋亂糟糟, 最後咪又係我地D女人忍唔住頸, 又嘈過LOR。

如果再係咁落去, 2公婆真係離婚都似, 我寧可左慳右慳, 無娛樂, 無出街食飯之餘帶埋LUNCH BOX番公司, 都請左個工人番黎。 咁請工人都仲有數為下丫, 離婚, 條數仲金喎。

洋房

晴B媽
我好贊同你的諗法. 我經常想離婚. 雖然佢冇滾又冇打老婆仔女. 但佢有賭錢又唔關心家人. 更加冇俾家用. 佢自私自利. 毫無責任心. 咁多年, 我好辛苦想離婚(有一個3 YEARS 仔仔), 所以有少少不知所措 . 而且佢又唔肯.

水晶宮

PINKAVA ,

唉~~睇見你咁講,你真係唔知咩叫人間疾苦,你估個個慳慳埋埋,實夠錢請得起工人架咩?
我依家冇工人駛,唔係我用晒錢去享受,事實上,我依家已經過住左慳右慳, 無娛樂, 無出街食飯之餘帶埋LUNCH BOX番公司的生活好幾年了。我只買$30一件的t-shirt,一穿就起碼3年,衣櫃裏5件t-shirt,5條褲輪流穿,唔會為配搭衫褲煩惱,因為冇得選。每日為左慳3元搭車錢,由車站行路20分鐘返公司,我個女有參加跳舞班,係$30/12堂,康樂文化署搞的活動。個女k1時冇校褸,因為冇錢買,比老師日日問點解唔穿校褸,今年k2先有錢買番件校褸。..................。我咁慳,每月都只有一千元剩,點夠請工人?仲要留番有咩事等錢用做備用錢,好似睇下醫生。一年都會買幾隻老翻睇下, $50/3隻, 我都有6-7年冇入戲院了。我個手提用緊$0機價出的,$38/月的 plan。借問聲,你仲有咩建議可慳的地方?

SORRY! 唔畫公仔畫出腸都唔得,好炆。

PINKAVA 寫道:
我寧可左慳右慳, 無娛樂, 無出街食飯之餘帶埋LUNCH BOX番公司, 都請左個工人番黎。 咁請工人都仲有數為下丫, 離婚, 條數仲金喎。

男爵府

晴B媽 寫道:

唔請工人咁咪係我地d女人做羅!!c6仲要覺得係應該喎!!

男爵府

[quote]
mirandalaw 寫道:
我尋晚試左一招.. 尋晚就work, 長期係咁又唔知得唔得...
平時條友仔飲完水d杯永遠都唔會識自動自覺拎返入廚房架 (除左冇哂杯, 我又冇幫佢洗, 佢先會肯拎去洗)
跟住我尋晚又見到有兩個杯擺左係

男爵府

晴B媽 寫道:

借問聲,你仲有咩建議可慳的地方?

咁你真係勁我好多, 佩服 !

我知民間疾苦架, 我都仲捱緊, 唔用工人又無人幫我湊仔, 真係無奈架。

你係咪商業區返工架? 不如你pm office地址比我丫, 我送件公司辦比你丫, 不過係長袖cotton 針織次貨 (當然唔係爛啦), 你可能要等下先著得。

大家努力啦!

首頁

尾頁

跳至