自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇小朋友用緊? 有效嗎? 價錢如何? 那一間好?
謝謝!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:honeyhoneyhoney 的帖子

我表弟用緊用左幾個月由千幾接近沒

[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

禁止訪問

引用:我表弟用緊用左幾個月由千幾接近沒 +

公爵府

honeyhoneyhoney 發表於 12-9-11 15:54
有冇小朋友用緊? 有效嗎? 價錢如何? 那一間好?
謝謝!
你係唔係講緊 Orthokeratology lens?我仔戴左差唔多4年,晚晚臨訓戴,第二朝起身除,正常視力(零近視)可以維持一日。我覺得有效,我仔未戴之前近視一年深 100 度,戴左咁多年都係深左唔夠 50 度,而且日頭視力正常,唔使戴眼鏡,男仔多活動,戴住眼鏡又唔方便又危險,我覺得值得做

我喺理工大學嘅視光診所做,佢地跟得比較嚴謹,咁多年後都定時叫我仔返去 check 住,到時到候又會幫佢訂新 lens,我比較放心。多年前做嘅,唔記得清楚 exactly 幾多錢,印象中要萬幾二萬(包第一次驗眼評估,訂 lens,以及頭一年定期密密返去驗眼),之後每半年一次返去 check, 收幾百

大宅

i want to know

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 mugtaitai 的帖子

請問你仔仔幾多歲開始戴? 我女升2年級, 已有200度, 我想佢試下

「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

公爵府

meia 發表於 12-9-11 16:55

請問你仔仔幾多歲開始戴? 我女升2年級, 已有200度, 我想佢試下
我仔大約 10 歲開始戴,佢當時都 200 幾度,一年深 100 度,好得人驚,有加拿大朋友介紹呢個矯視鏡,佢三個小朋友都戴緊,原來呢種矯視鏡喺美加已經多年,香港唔係咁流行,我返來上網搵,見到好多有關呢方面嘅研究都出自理工大學,我打去佢地嘅視光診所問,再約時間上去做評估

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

Thanks!

我會認真諗下, 只係怕佢瞓咗會摔眼咋

公爵府

meia 發表於 12-9-11 17:06

Thanks!
係,呢個的確係 concern,我有親戚嘅仔做過評估後,視光師話佢對眼有 D 敏感,怕佢夜晚捽眼,所以唔建議做。幾年後佢再返去評估,嗰次視光師話做得,佢而家都戴緊

伯爵府

謝謝你!

mugtaitai  唔好客氣  發表於 12-9-12 00:55

大宅

mugtaitai 發表於 12-9-11 16:50
你係唔係講緊 Orthokeratology lens?我仔戴左差唔多4年,晚晚臨訓戴,第二朝起身除,正常視力(零近視)可 ...

Mugtaitai: 妳仔仔係咪係理工內的診所做? 我問過, 排期驗眼要半年, 排期睇角膜矯視要最少一年. 有間叫理大X學, 唔知好不好, 不過好貴, 第一年$15,000, 以後每年$7,500, 有D私人嘅, 又唔知好唔好.

子爵府

回覆:honeyhoneyhoney 的帖子

I want to have my kid try too. But he is do careless and has eye allergy.

公爵府

honeyhoneyhoney 發表於 12-9-11 23:17
Mugtaitai: 妳仔仔係咪係理工內的診所做? 我問過, 排期驗眼要半年, 排期睇角膜矯視要最少一年. 有間叫理 ...
係啊,我仔係喺理工內嘅診所做,我地都排左一段時間先至有得做。我當時都有考慮理大x學,我嗰時未睇佢地嘅價錢,其實理工嘅診所都唔平,第一年都要萬幾,以後可能平 D,不過一年換一副 con(衛生理由,因為戴左一年,無論洗得幾乾淨都有 D 殘留污跡,所以都要換)都幾千,其實都唔平得去邊。我係覺得理工專業 D,喺香港呢方面嘅研究大部分都係理工做嘅,我覺得佢地會跟得嚴謹 D,所以我情願等。其他私人嘅我就冇睇過了

大宅

謝謝妳!

我仔現在七歲已經225度, 我怕等一年之後會好深, 請問理工個度每年大約要多少錢?

我問理工診所, 佢話理大X學以前係屬於理工, 不過現在獨立了. 不過我未問排期是否會快些.

公爵府

honeyhoneyhoney 發表於 12-9-11 23:36

謝謝妳!
阿仔而家每 6 個月返去 check 眼,每次幾百(好似係 $500),換 con 就另計,有時佢唔小心整爛左一隻,又要訂,或者唔小心整唔見左,又要再訂,總之郁下都係錢

如果理大x學排期快 D,都可以考慮

琥珀宮

引用:我表弟用緊用左幾個月由千幾接近沒 +

原帖由 shirleyauhc 於 12-09-11 發表
我表弟用緊用左幾個月由千幾接近沒
如果係OK lens , 好似減唔到咁深近視,我個視光師講多數最多只減around五百度!

大宅

回覆:mugtaitai 的帖子

我想問是否需要終身戴 or 戴若干年就可停?

公爵府

joymama 發表於 12-9-12 00:11
我想問是否需要終身戴 or 戴若干年就可停?
戴一晚矯視 con 嘅矯視效用只有十數小時,如果連續一段長時間晚晚戴咁效用或者可以持續幾日,一唔戴就會慢慢恢復本來嘅近視,所以係需要終身戴嘅。呢個其實係我幫阿仔選戴嘅其中一個原因,做 Lasik 可以一次過搞掂,以後一世唔使煩,但有乜事係冇得返轉頭,Ortho K 嘅效果唔係永久,如果戴戴下發覺有問題可以隨時停戴,我心理壓力冇咁大

大宅

回覆:mugtaitai 的帖子

計起嚟

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

首頁

尾頁

跳至