跳至

首頁

尾頁

男爵府

急~有無人知作小產既英文係咩?

我要用英文同我老闆講, 但e生寫果封病假紙寫得好"了草", 我都唔佢寫乜? 有無人幫到我?
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

大宅

Re: 急~有無人知作小產既英文係咩?

threatened abortion

別墅

Haaa?!冇大礙嗎?要事事小心呀!

小心女人 寫道:
我要用英文同我老闆講, 但e生寫果封病假紙寫得好"了草", 我都唔佢寫乜? 有無人幫到我?

別墅

小心女人 寫道:

你冇咩做事嗎? 多d休息呀

男爵府

kylieman,
Thank you so much!
kylieman 寫道:
threatened abortion
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

男爵府

Leia & cspc7,
我前幾日流啡, e生話我作小產, 寫左一星期假比我要我訓床休息..........唉, 可能我之前太粗心大意, 而家先知衰.....希望無事啦!

別墅

小心女人 寫道:
我前幾日流啡, e生話我作小產, 寫左一星期假比我要我訓床休息..........唉, 可能我之前太粗心大意, 而家先知衰.....希望無事啦!

噤你休息多d啦...小心身體! 好快冇事 :wink:

別墅

放心啦! :lol:

訓多D ,有足夠休息同食返D有營養嘅嘢就冇事架啦!

小心女人 寫道:

洋房

你休息左幾耐先再無啡野呢?? 我聽過有人會 over 一個月架.........
我都係咁, 依家都差不多 3 weeks 啦, 仲有 dd 啡野, 有些擔心.
還有, 有作小產既, 是否成個孕期都唔可以有 sex life 架?

複式洋房

小心女人,
咁你要多d休息唔好咁操勞.記住唔好抱阿仔.

我都唔係陀得好好,一直都無咩事以為過了8 wk會好d.

大宅

大家好, 今次係我第一胎, 所以心情好緊張
當我去醫生check完知道有左之後, 即晚就出血, 嚇得我不得了, 第二天即刻入醫院檢查, 訓了兩個星期床,現在終於第8週了, 過兩天再去醫院檢查多次, 但係心裡仍然很擔心, 怕不穩呀. :cry:

如果呢家吃中藥會不會對胎有影響呢?

伯爵府

好媽媽勳章

bbtse

我昨天也有出血, 嚇得我不得了
即刻入醫院檢查(急症),
醫生開了 5 日假給我
我也 怕不穩呀.
但我去看私家醫生
他叫我不要亂食野(不要食補品)
多d休息

所以我不會吃中藥

大宅

我個醫生都係叫我咩藥都唔好食
順其自然, 佢話現在只可以靠bb自己
而我可以做的就係休息, 兩天後我就去再檢查
希望會穩一點啦

你都要加油呀 olimo, 盡量唔好比自己太累
心情要放鬆, 雖然不容易
你幾時再去檢查呀 ?

洋房

我依家都好擔心, 因為作小產到依家都成 3 個星期, 頭一個星期好 d, 只係一兩 日有啡, 但後尾去左睇另一個醫生, 佢話要幫我做內檢, 我都問左話怕會刺激子宮, 點知佢話咁 easy d 人就不用去深圳. 就係經此一檢, 一直流啡到依家......
有無過來人分享一下. 真係除左訓, 我地無野可以做到?

大宅

我兩個星期前知道有左的同一天流血, 之後第二天去左仁安到照超聲波,我都係用內檢的方法, 因為醫生話會睇得清楚d,
但係點解會流血就唔知道,總之都係作小產,
不過之後touch wood都ok,你一直流啡,留得很厲害嗎?
你個醫生有無咩講?
我個醫生話其實呢定咁情況都係靠個bb自己,佢健康就可以繼續, 你都係唔好周圍行,訓係到盡量少動,等佢休息下,放鬆心情都好緊要, 我想你一定很擔心吧, 加油, 醫生說過如果有壓力對自己同bb都無好處, 同埋我覺得你快d轉個醫生或去醫院再check一次會好點,起碼自己都安心一點

男爵府

我上星期訓左一星期床, 前日返工! 我都流足一個星期啡, 跟住前幾日至開始無, 但今日又流小小黃色分泌.....唉.....都唔知點解? 我下星期二去覆診, 好驚......最緊要bb有心跳!

伯爵府

小心女人 ,

你e+幾week幾day呀? 之前未照到bb心跳咩?
放完工就返屋企訓吓床啦 !!

大宅

幾多個星期開始可以聽到bb心跳呢?

伯爵府

好媽媽勳章

我就 6.5 周已經聽到 心跳
不過聽說有d要遲 d先聽到

男爵府

YML,
我之前7weeks已check過有心跳, 但而家作完小產後就未再check, 起碼再check多次有心跳至安心.....
YML 寫道:
小心女人 ,

你e+幾week幾day呀? 之前未照到bb心跳咩?
放完工就返屋企訓吓床啦 !!

首頁

尾頁

跳至