婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

有沒有人曾患子宮癌?

上個月曾做宮腔鏡檢查,抽取子宮內膜組織化驗後,發現係Cancer,係初期. 醫生話需要做子宮切除手術.

請問有沒有人曾試過我類似的情況? 0係呢個時期,唔做手術,睇中醫有沒有效? 如果真係做手術? 係咪需要睇中醫做下調理?

thanks!

洋房

Re: 有沒有人曾患子宮癌?

mappy

初期子宮內膜癌一定要做手術架﹐
因為係初期﹐所以只需切除子宮便可﹒

如果再拖﹐到中後期或者癌細胞已經擴散﹐
除切除子宮外﹐還需要電療架 ...

睇中醫 ... 冇用架 ... 早D安排做手術啦 ... 係有得醫架
そら豆=蠶豆

男爵府

mappy 寫道:
上個月曾做宮腔鏡檢查,抽取子宮內膜組織化驗後,發現係Cancer,係初期. 醫生話需要做子宮切除手術.

點發現?你有冇生bb?

洋房

不是我自己﹐是我媽咪 :cry:
媽咪五十幾歲﹐有三個囝囡...已停經五年 ...
早前無啦啦出血 ...
我咪即刻同佢睇醫生lor
做咗子宮超聲波&子宮內膜組織化驗 ...

Japenese 寫道
[quote]
mappy 寫道:

點發現?你有冇生bb?[/quote]

そら豆=蠶豆

民房

醫生已經安排左四月中做手術. 由檢查完發現有事到安排手術(0係威院做)都係一個月時間, 佢安排得咁急, 我都知係唔拖得. 不過想睇下多d意見, 多謝你 :)

民房

Japenese 寫道:
mappy 寫道:

點發現?你有冇生bb?[/quote]

因為經期好亂,同黎0既時候好多,所以去睇婦科.
開頭0係私家醫生睇照超聲波, 無發現到瘤或其他野, 只係發現子宮有d大同子宮內膜厚. 後尾轉去威院睇, 醫生話我個case好有可能會有癌, 即叫我做宮腔鏡檢查, 抽取子宮內膜組織驗, 就發現係子宮癌初期.
我未有生過bb, 今年32歲.

男爵府

手術費要多少?
家族中有此病例嗎?
切除後有沒有擴散的風險?

禁止訪問

複式洋房

mappy:

希望你早日康復.平安,快樂.

民房

手術費要多少?
家族中有此病例嗎?
切除後有沒有擴散的風險?

因為公立醫院做, 唔會好多錢, 但醫生要我做手術前要做下腹0既磁力共振, 因公立要排好耐先有得做, 所以建議我做私家. 我揀左去仁安做, 由威院轉介有折, 要$8650.

因為係初期, 照過磁力共振其他地方都無擴散0既跡象. 做左手術應該可以有九成好返. 不過以後就生唔到bb.

我知道我家姐曾做婦科手術,但無詳細問係咩手術, 所以唔知係咪遺傳.

民房

kwokwpy 寫道:
mappy:

希望你早日康復.平安,快樂.

多謝你呀! 我都希望快d攪掂個手術.

複式洋房

mappy:
please check pm

男爵府

mappy:

做完手術情況許可的話,要報平安啊!
邊日做?可以為你祈禱。

民房

我今個月18號入院, 19號做手術. 希望可以用腹腔鏡做啦, 可以快d出院呀.

多謝你幫我祈禱.

mappy:

做完手術情況許可的話,要報平安啊!
邊日做?可以為你祈禱。

大宅

mappy,
希望您早日康復 !
pls check pm .tks

男爵府

marry,

你出院未呀?情況如何?

民房

Hi Japenese,

我尋日已經出左院喇, 用腹腔鏡做, 依家傷口仲有d痛, 坐低起身要就住.

依家要等個做子宮切片的化驗報告,睇下需唔需要做電療咁. 因為醫生話d癌細疱已經食左入肉, 手術時將個卵巢移高左, 方便日後做電療時唔會傷到.

marry,

你出院未呀?情況如何?

男爵府

看到你真好,好好休息啊

你需上班嗎?心情如何?

民房

Mappy
我想我可以和你交流下,pls check pm!!

子爵府

我好難先找到呢度些少資料. 我剛有近親不幸患上, :-( :-( 是2期, 醫生要佢將成副都要割走...... 唔知呢度有冇人可以提供多一點資料呢?

有冇過來人或家屬亦不幸曾患此病, 請提點下, 有什麼要注意呀. 若要電療, 唔知整過過程需要幾耐......... :cry:

其實最初會有乜野病徵, 等我都預防下. :cry:
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

首頁

尾頁

跳至