懷孕前後

跳至

首頁
12345...61

尾頁

複式洋房

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

loveycat_0724:
我預備去瑪麗醫院生, 但最近有啲想去仁安...
你個係仔定女?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minno,
我未知牙~果次去照2d,個醫生話佢姿勢唔好睇唔到wo~
之後又話佢自己唔識照~真係比佢激死~
不過好在只係250蚊~仲有3張相拎返~
咁你果個係仔定女牙~

大宅

minno,

你好ar~~
如無意外, 我會係瑪麗生ar, 瑪麗好似不錯呢, 我有d friends 住kowloon都特登去瑪麗呢~~
係呢, 你有無參觀過瑪麗產房ar?? 我遲左報名, 要六月先可以去睇下.

minno 寫道:
loveycat_0724:
我預備去瑪麗醫院生, 但最近有啲想去仁安...
你個係仔定女?

大宅

你地買左邊隻牌子shampoo & body wash俾BB?

我買左Mustafa,本來想買No Rinse,但見 Mustafa body lotion 七折,咪買埋 hair + body wash 囉,初生BB既皮膚都係敏感D,我慳埋慳埋,咪買D貴野俾阿B用,希望佢舒舒服服,咁我都少D煩惱。。。

我個BB唔係踢得好大力咋,可能之前D人話5個月開始,BB會大力踢,所以我一早叫BB溫柔D,哈哈,BB真乖!

複式洋房

loveycat_0724,
$250好抵呀! 我18weeks喺贊育做結構性u/s, $60. 當時姑娘暗示話係仔. 然後上星期喺仁安分科診所照普通2d u/s $400. 醫生話好明顯係仔, 我都好清楚見到個何B仔!

Mrs.利,
我已經參觀過瑪麗產前房, 產後房, 檢查房&產房喇! 產前房&產後房一間大房好似有六張牀, 有啲迫, 而且有啲舊. 我見啲大房都住滿晒人, 不過不覺嘈吵, 只係有bb喊聲. 二人房都有啲迫, 而且要係公務員/私家收費先可以住. 產房當然係獨立, 個view都唔錯, 設備齊全, 又可以比老公陪產. 我見啲姑娘同阿嬸都好好人. 其實瑪麗應該唔錯, 不過交通有啲唔方便, 我自己入院出院坐的士/駕車冇所謂, 但難為老公親人日日嚟探我, 因為醫院parking好貴, 附近又冇其他平嘅parking, 又冇MTR, 要佢哋搭van仔/巴士/的士(好貴!)有啲不便. 其實我住好遠, 但我覺得贊育好, 所以咪揀瑪麗囉!

男爵府

Emen : 妳bb七月出世, 點解個印印六月咁早到? 咁咪未放產假佢就到. 我bb 會八月出世, 但都未請工人, 應該幾時請? 妳有冇好Agent 介紹呀? Thanks

Minno : 我都會在瑪麗生, 想問

大宅

大家好呀~我預產期係7月4號...好緊張AR~如果可以順產就好喇,因為佢地話身體好番得快D...希望BB合作LA~我仲諗住去SWIM TIM呀~^^~正la~我就會0係屯門醫院生ar~有冇人同我差唔多日子ka?你地又買好晒野未呀?
而家個肚越黎越大~行耐d真係好好好累ar~不過又唔可以唔做運動wo=.="唉~~2個星期前去照過超聲波~醫生話bb size大左1wk到..而我本身又好細粒~好似個波咁而家>.<姑娘仲話我重左d...搞到我唔多敢食咁多野...但係又好似對bb唔住咁,都唔知點算好... :-(
係呢~你地bb係仔定係女呀?真係好好期待又好緊張呢

大宅

minno,

原來係咁o既原因, 我屋企去瑪麗都唔係太遠, 不過真係難為了我屋企人, 因我媽咪同奶奶都係住kowloon, 不過我又咁諗, 我都係住兩三日啫, 辛苦都係辛苦兩三日啫~~

minno 寫道:
$250好抵呀! 我18weeks喺贊育做結構性u/s, $60. 當時姑娘暗示話係仔. 然後上星期喺仁安分科診所照普通2d u/s $400. 醫生話好明顯係仔, 我都好清楚見到個何B仔!

Mrs.利,
我已經參觀過瑪麗產前房, 產後房, 檢查房&產房喇! 產前房&產後房一間大房好似有六張牀, 有啲迫, 而且有啲舊. 我見啲大房都住滿晒人, 不過不覺嘈吵, 只係有bb喊聲. 二人房都有啲迫, 而且要係公務員/私家收費先可以住. 產房當然係獨立, 個view都唔錯, 設備齊全, 又可以比老公陪產. 我見啲姑娘同阿嬸都好好人. 其實瑪麗應該唔錯, 不過交通有啲唔方便, 我自己入院出院坐的士/駕車冇所謂, 但難為老公親人日日嚟探我, 因為醫院parking好貴, 附近又冇其他平嘅parking, 又冇MTR, 要佢哋搭van仔/巴士/的士(好貴!)有啲不便. 其實我住好遠, 但我覺得贊育好, 所以咪揀瑪麗囉!

大宅

中環�銅鑼灣都有小巴去瑪麗,都OK,去到門口嘛!

複式洋房

Mrs.利,
我啲屋企人都係咁諗, 都係住兩三日啫, 最緊要我自己覺得舒服. 我另外考慮轉院嘅原因, 係我諗緊要唔要儲臍帶血, 因為瑪麗係唔會幫我留臍帶血比儲臍帶血公司. 本來我唔諗住儲, 但最近聽到我老公某個親戚個仔啲血有事, 嚇到我依家胡思亂想.

bbkingdom,
我係喺贊育做產檢. 贊育地下門診部柜枱有好多產前講座&參觀瑪麗產房嘅表格. 填好你想參加嘅日期後可交回柜枱/Fax回贊育, 如果佢哋冇聯絡你即係confirm ok.

複式洋房

buibui 寫道:
中環�銅鑼灣都有小巴去瑪麗,都OK,去到門口嘛!

buibui,
多謝你嘅advice, 我自己再查下啲公共交通公具.

男爵府

minno,
唉~不過我一心係去照仔定女嫁ma~
去到照完佢先同我講話唔識照仔定女~
佢淨係幫人check健唔健康~真係激死我~
我驚我係屯門醫院照佢唔話比我知係仔定女牙~>.<
希望到我28wks去照果時咁岩撞正一個好既醫生啦~

男爵府

bebee0526,

我都係係屯門醫院生牙~不過我預產期係7月27日~
依家我個肚都好大~姑娘都話我重左d~叫我食少d~不過我冇理到牙~最多我食d冇咁肥既野囉~係呢~你生完之後可唔可以話比我知執d咩入走佬袋先有用牙~因為我唔想帶咁多野入院牙~

子爵府

2021勳章

fifi1018

我阿b細過你個bb, 我7月21日, 但仲未100%肯定係男定女, 等下星期睇e生時, 再問佢先.

我仲未決定係政府定係私家生??

至於托腹帶, 其實我個肚唔係好大, 只係有時行行下街個肚既底部有d痛, 咪諗住買黎用下, 睇下會唔會好d囉. 我睇個幾間買托腹帶既舖頭, d價錢百零蚊至500幾蚊都有, 仲未決定.
fifi1018 寫道:
vinvin,
至於托腹帶, 我出街行街shopping就有用, 因為如果唔用, 條腰返到屋企會好倦...我個條係010買~~不過我見荷花, 同埋好多地方都有得買...唔好去010買野, 佢地0的sales勁sale您買好多野架~~

係啦..您幾時預產期架?? 我係7月4日...我怕小b會6月底出來, 所以好多野都買定

:lol:

子爵府

2021勳章

我見你地大部份都話阿b都好活躍, 成日踢你地, 但我阿b真係好少踢我, 都唔知點解, 等我下次覆診問下e生先.

子爵府

2021勳章

minno

關於儲臍帶血, 我個日聽左個talk先知原來只係係私家醫院生, 先會幫你留臍帶血, 政府醫院係唔會有呢個服務架.

大宅

我本來都想儲私家臍帶血, 不過之後睇左一篇文, 原來自己BB touch wood 用到的機會好少, 所以如果去仁安生, 都唔會啦, 不過如果去廣華, 我會盡量捐去個公家大pool, 不過生的時間要剛有人onduty 收先得.

複式洋房

到28weeks照u/s應該會好清楚, 因為bb嘅器官都發育好. 如果見到何B仔就一定係仔, 見到3條線就係女. 我好明白你嘅心情, 我未知bb性別之前都好心急.
喺政府醫院照u/s唔會主動話比你知bb嘅性別, 要自己問醫生/姑娘嫁!

loveycat_0724 寫道:
minno,
唉~不過我一心係去照仔定女嫁ma~
去到照完佢先同我講話唔識照仔定女~
佢淨係幫人check健唔健康~真係激死我~
我驚我係屯門醫院照佢唔話比我知係仔定女牙~>.<
希望到我28wks去照果時咁岩撞正一個好既醫生啦~

複式洋房

Vinvin,
係呀! 所以要儲臍帶血開支會更大(私家醫院費用+儲臍帶血費用)! 用到嘅機會又唔大, touch wood, 都唔想有機會用到啦! 我問過贊育啲姑娘話最緊要睇自己嘅近親有冇嗰類病, 有嘅先係high risk.

Vinvin 寫道:
minno

關於儲臍帶血, 我個日聽左個talk先知原來只係係私家醫院生, 先會幫你留臍帶血, 政府醫院係唔會有呢個服務架.

男爵府

minno,
THX晒你牙~
咁等我28wks去照果時問醫生先~
希望佢會話我知啦~
我真係好心急牙~>v<~
照到之後我同你講係仔定女牙~kee~

首頁
12345...61

尾頁