懷孕前後

跳至

首頁
12345...61

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

minno,

我會自然分勉, 我個醫生是仁安產科醫生, 所以我諗到時都係一條龍服務, 作動咪急call佢接生law.

大宅

bbkingdom

早d到先好, 起碼你有時間同工人相處, 互相適應&又要有時間教佢做野呀嗎, 到時坐月都要佢服事我架...而且唔早啦, 醫生話我23/6 ~ 3/7隨時會生...所以我而家怕佢來得遲tim ar.

你預工人搞手續最快都要2.5個月啦...睇下你想佢幾時來lor...我提意你去定幾間agents睇定d "貨 "...我都係睇左3間先選岩炸....因為我要求工人: 要結過婚 + 生過bb + >25 yr + 係印印 + 有湊過初生bb經驗 + 仲要起singapore打過工 (make sure 佢識講&聽英文) + 仲要睇埋佢自我介紹隻vcd 先決定倒.

大宅

bebee0526,
哈, 我同您同一日預產期...不過我諗我會係九龍法國生
我就差不多買哂野~~真係依家行唔得耐囉
我好早就知道係b女黎架...我個醫生係我3個月checkup既時候, 已經話好大機會係女, then到4個月, 5個月都話係, 不過上次6個月唔記得問, 但係今個月12號我會去照4D, 哈哈, 到時應該仲清楚啦~~
之但係我已經買哂係女既野~~如果到係仔就大件事
我都重左好多...呢個月好似加得好勁..睇怕到時都要俾醫生話

vinvin,

本來我都有諗過儲臍帶血...但係除左第一次費用好貴之外, 每年仲好似要俾千幾銀去maintain....都幾貴..
不如要0的$$去幫小b儲敎育基金仲好啦~~ :lol:

大宅

會唔會有媽咪會係九龍法國生呀?

大宅

fifi1018,

我會呀!!! 我7月16日預產期呀!!! 你同我好似差一星期喎, 咪可能會撞到囉?!

大宅

哈...barbie_jj

睇下會唔會係您早左, 又或者我遲啦~~

大宅

fifi1018,

e? 唔係喎! 我地好似差2個星期tim! 之前我睇錯o左! 不過我都唔想阿b太遲出世, 等得太耐會好心急! 總之37週打後而阿b又夠磅的話就好想佢快d出黎見我呀! 如果真係禁好彩, 可能我地會o係法國見到面啦!!
係呢, 你會順產係咪? 有冇報法國果產前講座呀? 我呢個星期四開始第一堂啦!!

大宅

barbie jj

我都有報名 ,不過係報5月份~~~
本來我都想報4月份, 不過我老公要我報5月份~~
您上完話我知ok唔ok呀?? :lol:

大宅

大家有無日日做產前運動呀?我就無呀。。。懶。。。

不過日日都出去行下囉。。。

複式洋房

Emen,
Thx! 我上次喺仁安產檢覺得個醫生同啲姑娘好nice. 我問好多嘢佢哋都唔嫌我囉唆. 我睇嗰個醫生係鍾炎午, 你呢?

Emen 寫道:
minno,

我會自然分勉, 我個醫生是仁安產科醫生, 所以我諗到時都係一條龍服務, 作動咪急call佢接生law.

大宅

fifi1018,

你老公會唔會陪哂你5堂呀?我老公就唔會啦 ,佢返工放好夜呀!所以我都唔就佢啦,快o的上o左堂先!咁好啦,到時一定話過你知ok唔ok!! 

buibui,

我都好懶呀!!我都冇做過產前運動...堂都冇上過!而家真係有o的驚!

複式洋房

loveycat_0724,
到時記得話比我知, 等我分享你嘅喜悅!
點解你28w有得喺政府醫院照u/s? 我自從18w喺贊育照過結構性u/s, 再冇任何照u/s嘅schedule.

引文:
loveycat_0724寫道:
minno,
THX晒你牙~
咁等我28wks去照果時問醫生先~
希望佢會話我知啦~
我真係好心急牙~>v<~
照到之後我同你講係仔定女牙~kee~

複式洋房

buibui,
我今朝啱啱上咗產前運動班, 物理治療師除咗教我哋做產前運動, 仲教我哋好多日常生活正確姿勢&分娩嘅認識, 佢話如果我哋有恆心做運動, 個肚再大&生嘅時候會冇咁辛苦. 聽佢咁講我都想自己勤力啲, 但其實我都幾懶~

大宅

minno,

我聽有0的朋友講, 好似上產前運動班有用過產期講座, 係唔係架??
我只係報左產期講座.....

別墅

我預產期係7月17號,會係威記生,希望可以順產啦(但又怕好痛喎!! :-( ),所以會係8個月左右去睇私家醫生,睇下自己個盤骨可唔可以順產,如果唔得就開刀。)點解你地個肚會咁大,而我有時著d鬆身衫,都無人知我有左bb(好慘呀!咁我真係一個大肚婆,坐車又無人比位我坐 :-( )唔知會唔會胎水不足呢???
我個仔晚晚都郁得好勁呀,尤其我老公同佢傾計,仲郁得犀利 ,同埋佢一聽到"bb"兩個字又會郁,但係人地都唔係叫佢,haha
我其實買左好多bb野,但見到平又好想買,好似傻左咁 :lol: ,你地會唔會好似我咁o架??

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minno,

kee~我一定會話比你知~
因為我13wks果陣check到話有胎盤前置~
所以要我28wks返去屯門醫院check多次~
咪有得照多次超聲波囉~

大宅

雖然我懶,都想大家做下運動,健康D,生都易D嘛!
呢個網有產前運動video...
http://www.union.org/chi_t/d17-1.php

大家彼此鼓勵,做多D運動,我個陪月昨天打俾我,問下我狀況,我話依家都行動自由,盡量出去行囉,遲D驚又大又重,唔願行。佢話唔想行,都要行喎,不過佢講一講,都俾我鼓勵架,所以我地要努力,做個好媽媽!為左阿B順順利利出黎,叫自己勤力D!

大宅

minno,

甘Q, 我個醫生都係鍾炎午, 我同我老公都好滿意佢, 上次起威記照兩次結構都照唔到bb個頭腦, 鍾醫生唔收額外$, 都幫我照埋 & 解釋詳細, 所以如無意外, 一定係搵佢按生啦.

各位,

我而家條腰真係好痛&tired, 放左工, 返到屋企, 條腰真係好酸痛. :cry: 仲要忍多3個月tim 架.... :cry:

大宅

buibui,

你係咪都會係瑪麗生bb呢??

buibui 寫道:
中環�銅鑼灣都有小巴去瑪麗,都OK,去到門口嘛!

大宅

minno,

我初先都有考慮過儲臍帶血, 但我老公詢問過後, 佢話有好多限制, 到時bb touch wood 有咩事都未必用得著, 同埋好似只能用到bb 18歲, 所以我估我哋會放棄儲臍帶血lu.
大肚婆係多d野諗o既, 我聽到人哋d bb有咩事, 我都會諗一大餐嫁, hehe, 不過盡量放鬆啦, 無事o既, 六合彩都無咁易中啦 (我成日都咁樣安慰自己, hehe~~)

minno 寫道:
Mrs.利,
我啲屋企人都係咁諗, 都係住兩三日啫, 最緊要我自己覺得舒服. 我另外考慮轉院嘅原因, 係我諗緊要唔要儲臍帶血, 因為瑪麗係唔會幫我留臍帶血比儲臍帶血公司. 本來我唔諗住儲, 但最近聽到我老公某個親戚個仔啲血有事, 嚇到我依家胡思亂想.

bbkingdom,
我係喺贊育做產檢. 贊育地下門診部柜枱有好多產前講座&參觀瑪麗產房嘅表格. 填好你想參加嘅日期後可交回柜枱/Fax回贊育, 如果佢哋冇聯絡你即係confirm ok.

首頁
12345...61

尾頁

跳至