懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

原來有好多 7月的媽咪有好多今個星期要生啦, 加油 ! 一切順利 !

aquarius 721,
今早我用手按左一小時, 下午又試下, 半小時有 2.5安, 因為我夠鐘要食補品, 唔可以出人奶住, 就不再按下去, 所以儲起左俾阿b晚上食. 我叫阿b食時唔好漏太多奶, 阿媽我真係一滴滴儲番來架... 我都覺得用 pump (avent 手) 幾痛, 佢扯得好大力, 用手按可以就谷奶的點按下去, 會多d. 不過手仔都軟...

晴天公仔,
我就會情願第2天一早, 唔駛訓e院, 好悶...反正生完都有得抖, 早d起床入院都好呀.

aishan119,
我都想埋身會多d奶, 不過好慢. 可能我奶量都唔係太好. 我都係覺得阿b食一小時係食唔到好多, (如好似我奶唔多, 食足一小時埋身, 唔知佢食左幾多, 都係頂到一小時再要喂)

補奶方面, 初初出世bb要 3安到, 2個星期我個b 就 要4安, 3個星期就 要5安, 佢又係, 差小小都唔肯訓, 而家每次我埋身就 20-30分鐘, 佢都開始眼訓, 補奶我初初就 3安起, 食唔完就不要, 之後而家補都4安到.

別墅

BH, 小豆媽~

多謝你o地geh意見呀, 我住紅磡去法國生, 好近, 我老公想我早d有心理準備, 叫我12:00入, 不過我都係決定聽朝先同佢一齊入啦, 唔駛心掛掛呀mar, 希望一切順利啦

大宅

fifi1018,

我而家一日會pump五次奶,通常隔3-4hrs就會pump一次.你地就忙於密密地埋身餵b,我就忙於密密pump奶咁.

你都有用medela個電pump,你覺得pump奶痛唔痛呀?

fifi1018, bh,

其實你地覺得d尿片既尿濕指示係未一定岩架?因為同阿b岩岩換完片後,有時隔一陣(可能20mins到)再睇佢又有尿濕顯示,會唔會shu shu得咁密架?

大宅

我叫阿b食時唔好漏太多奶, 阿媽我真係一滴滴儲番來架...

bh,

有時我pump左d奶出黎,預左比阿b食,但有時佢食唔晒,跟住要成安倒左佢,我都覺得好肉痛.

今晚坐熱d奶時阿b又喊梗,跟住試下比佢啜下先.我見佢啜下訓下,但又冇乜點喊,唔知佢係啜到奶定係當左我係奶咀所以唔喊呢?但跟住比左果3.5安奶佢又食得晒喎.

另外,我想問下你個b條臍帶甩左未呀?我個b仲未呀,都成3個幾禮拜啦.

大宅

aquarius721,

我阿b 都係, 不過我見佢啜時起初都好大力, 好似 pump , 同埋咀邊有少少奶, 都應該有, 我就幫手按, 不過食下食下, 佢變得好似啄啄下 D 力, 實冇咩食到, 如果唔拉開佢, 佢有排啄, 又訓下, 所以我20分鐘到都要換片攪番醒佢, 換邊, 再補奶,一餐食成個幾小時. 平時佢有時一點食完都幾好, 可以訓足4小時, 半夜我都係喂多一次就得, 不過而家佢好似大食左, 3 hr 一次, 我就要起身2次, 加上食的時間, 一晚訓得2-3小時. 好彩早上陪月ee來左, 我就可以下午訓多2-3小時.

尿片我會睇個指示去到邊, 因為男仔通常前濕後仲未濕, 同埋片片內都幾干爽 (我用 pampers 棉柔), 可以 3-4小時先換. 佢訓時, 有時我都用手"稱下" 尿片位, 覺得重重地, 有尿水份量, 先同佢換.

臍帶 阿b 14天時已落左啦, e生同健康院都說個位生得好好, 妳有冇同佢每天用酒精 clean 多幾次 ? 我個陪月ee起初驚佢有肉芽 (脫落後見到入面有d白白地色的肉仔, 好彩又冇, 如果有, 好似要俾e生落d 藥去清除).

aquarius721 寫道:
[quote]
我叫阿b食時唔好漏太多奶, 阿媽我真係一滴滴儲番來架...

bh,

有時我pump左d奶出黎,預左比阿b食,但有時佢食唔晒,跟住要成安倒左佢,我都覺得好肉痛.

今晚坐熱d奶時阿b又喊梗,跟住試下比佢啜下先.我見佢啜下訓下,但又冇乜點喊,唔知佢係啜到奶定係當左我係奶咀所以唔喊呢?但跟住比左果3.5安奶佢又食得晒喎.

另外,我想問下你個b條臍帶甩左未呀?我個b仲未呀,都成3個幾禮拜啦.[/quote]

大宅

明天輪到我入院生lu

大宅

aquarius721, BH & fif,

你地就好啦, 個b甘大食, 我個b好細食, 而且日頭好鍾意訓...每3hr. 我呀b最多只會食3oz(人奶+奶粉), 有時食左1.5oz就唔肯再食, 訓著左, 搞極都唔食 :cry: ..但半夜有時又要食成4oz 先肯訓...仲之而家bb食得好鬼亂, 點樣先可以令佢有規律d呀?

小豆媽,

祝你催生順利, 記得生完上來分享

:lol:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi, 各位好, 我都係7月份媽咪呀!! 我明天都要入醫院催生, 好緊張呀! 話說今天去私家檢查, 我都39 週幾啦, 個醫生突然同我講叫我明天入院催生, 雖然我都有諗過要催生, 但無諗過咁快, 咁突然咁! 因醫生上次講係18號, 點知今次就話14號咁喇!

大宅

acquarius 721

您咁勤力呀?
我一日最多PUMP兩次
因為我阿B都有埋身食, 不過我發覺佢依家鐘意食奶粉多過食人奶, 最近都係食15分鐘到佢就唔要我, 要食奶粉
有時我自己又有0的自私, 想佢食飽0的, 就可以好好訓, 所以都會喂佢食奶粉食多0的的

我發覺MEDELA既電PUMP好似麻麻地, 又嘈又唔夠力, 我咪話尋日買左個AVENT手PUMP, 我用左幾次, 幾好同埋PUMP到多0的奶, 用MEDELA個個, 我覺得0的力度唔夠, 唔係好PUMP到0的奶, 不過兩個PUMP我都唔覺得有痛既感覺, 您有呀??

至於換片~~唉..我勸您就唔好懶, 我阿B個PATPAT已經有尿布疹, 即係個PATPAT有0的紅, 見到都心痛
所有依家我換片都換得幾密, 個多鐘我就會去睇下, 有屎就更係即換, 有尿都會即換, 因為見到紅哂, 都覺得阿B佢好辛苦

大宅

BH

我阿B兩個星期就甩左臍帶啦~~
您有無一日三次用酒精洗呀?
因為酒精會令佢個臍帶好0的乾, 咁就可以快0的甩

我有時見阿B食我PUMP出黎既人奶, 食到天一半地一半, 都幾心痛架~~
我老公會同BB講, 媽咪好辛苦PUMP出黎, 叫佢唔好浪費, 您都可以試下係BB耳邊叫佢俾心機食, 阿B會識聽架~~

大宅

fifi1018,

我阿b 出院時都有少少尿布疹, 出院時e院送左支 johnson's baby cream diaper rash, 用左3天, 好番啦, 依家 touch wood 都冇野.
---------

聽日入e院的媽咪一切順利 !!!

大宅

emen,

其實我個b都係3hrs食3.5-4oz,不過我覺得佢食得好密,我都想同佢隔疏d先食.但我媽咪話可能bb食人奶因為水份多,容易d吸收,所以佢好快肚餓,同埋佢而家唔再訓咁多,可能食得唔係咁飽,所以訓得唔係咁好,我對於呢樣野都好擔心.究竟pump出黎餵唔知使唔使都好似埋身餵咁密.

大宅

fifi1018,

我唔咁勤力都冇辦法,因為唔pump既話阿b就要食奶粉,我暫時黎講都係想主力餵人奶,佢食得幾多得幾多.所以就要密密pump.同埋我唔埋身餵,唔pump真係會好快冇. :-(

不過我媽咪今日都有講話阿b而家食得咁密都咁快肚餓咁,同埋訓得唔係咁'林',可能都係關食人奶事.佢都叫我有時比d奶粉佢食,等佢襟飽d,夜晚可以訓得耐d.因為佢而家差唔多三個鐘就會喊要食,但有時未夠三個鐘都會喊,又訓得唔係咁好.我都有d爭扎,我都好想佢可以訓得好d.因為佢食飽會自己眼仔碌碌係床仔好乖.但有時唔知點解又會喊到死.唔知係未又開始肚餓既關係.我都唔知點做至好.

我pump奶時個nipple都有d痛架.已經唔係搞到最大力.唔知會唔會pump得太密都有影響.如果avent手pump ok,其實我都想再買番過留番第日返工時用.不過我又驚只靠pump奶會好快冇奶,買黎又嘥錢.同埋諗住真係主力人奶都想買多d設備.不過始終係驚買左到返工時都冇奶咁就攞黎搞.

阿b如果有乜唔舒服,我地做媽咪既一定心痛死.你阿b有尿布疹既話,我睇健康院既資料話最好佢換完片片,可以等佢pet pet暴露係空氣10-15mins.咁應該會好d.希望你bb快d好番.

大宅

bh,

我諗個個新媽咪都係訓得好少,我同你差唔多,夜晚都係斷斷續續訓得2-3個hrs,好在媽咪日頭黎幫我,我至可以再訓幾個鐘,如果唔係日日訓咁少真係人都會癲.

你地個b咁快甩臍帶,我諗可能係我同老公比較懶,我地都係每日同佢洗一次臍帶.咁我黎梗每日洗多幾次,希望佢都可以快d甩啦.

小豆媽, 其他將會入院既媽咪,

我都祝你地生產順利!

大宅

我又想問下你地,其實需唔需要同bb係pet pet搽d凡士林去預防尿布疹?同埋使唔使搽爽身粉?

大宅

aquarius721,
我有時都諗, 好辛苦喂人奶, 如果阿b 食唔飽又真係仲衰, 人奶前乳水份多, 要後乳先飽肚, 所以 pump / 手按 3 oz 人奶應該冇 3 oz奶粉飽肚. 我而家都食到亂晒時間, 仲之差唔多就自己按奶先, 出到幾多, 唔夠先補奶粉. 阿b 加埋真係食足 5安, 多左佢又唔會食晒, 好得意... 佢少食左又係鬼打 gum 精神, 大大眼唔訓, 可以抖一陣, 半小時內又叫過, 同食飽即訓個樣好唔同, 我有時都費事洗奶樽住, 等佢訓落訓著晒先倒, 否則一餐用幾個奶樽都似.

凡士林 同 爽身粉, 我聽說平日係不用的, 我個ee 都冇用, 所以冇呀, 買左又係放係度. 好多野都係買多左. 鬼叫新手咩. :-P

aquarius721 寫道:
我又想問下你地,其實需唔需要同bb係pet pet搽d凡士林去預防尿布疹?同埋使唔使搽爽身粉?

大宅

aquarius721:

如果你全程都係用pump 好快就會唔夠人奶比亞b食架 每日最小要埋身餵2次 keep住d奶量啊 驚唔夠奶就飲魚湯或者食多d魚就得架la 你夜晚個餐補奶粉比佢 咁咪可以訓到天光low
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

大宅

pc7722,

其實39 週幾都好足月, 催生都沒問題, 祝你順順利利.

大宅

aquarius721, bh, fifi & others,

我比呀b玩死, 昨晚5:00幾飲完餐奶, 唔肯訓, 眼光光, 放佢起床又un un叫, 局住抱佢...我好怕訓著, 咪一路上網一路愛佢訓, 剛剛佢先訓著炸, 但8:30a.m 佢又要食, 我而家都比佢搞到眼光光

之前, 我唔知要換片換密d, 只是每餐後同bb換, 搞到佢pat pat 出疹 + 損左...我有用johnson & 凡士林, 但效果唔得, 於是我用左一支幾貴既vendome 濕疹+潤護cream, 2-3次就好反, 而家唔敢慢, 一見片片濕左/有臭臭, 就即換, 真係唔懶得.

話時話, avent 隻pump真係幾好, 出奶好快, 但真係pump到手痛, 本來想問medela 隻電pump, 但見fifi 你話唔好用, 我諗我都係唔買好過...但反而我想買暖奶器, 你地有無用開? 知唔知邊隻平靚正?
?-(

大宅

Emen,
我昨晚又係, 阿b 食完 5安, 本來訓著, 我諗到未換片, 同佢換, 之後佢就眼大大, 我熄埋燈佢都唔訓, 我一訓落又聽到佢叫, 仲好大聲, 又去睇下, 以為佢食唔飽, 或者掃風不清, 又埋身, 佢又唔食, 如事者來回 3 次, 佢都唔訓, 4:00 - 5:30 啦, 我好眼訓, 話鬼佢玩野, 佢又叫, 老公終於出場, 眼鏡都冇帶, 眼訓中, 又黑黑地抱住佢, 阿b竟然自己開始訓! :evil:

Avent 手 pump, 我試過真係幾手軟, 暖奶器我都係買左 avent, 只用過一次..幾快熱, 不過夏天如果唔係雪奶又冇咩用.

首頁

尾頁

跳至