懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

Emen,

我都聽陪月ee 說 妮飄 好 又抵d, 幾多媽媽用, 我諗住阿仔滿左月我出去買包佢試下.

妳有冇谷奶, 我而家就係 按完3-4小時又會谷番, 只要係 谷到硬硬地的地方 大力按 , 先多奶, 有時會噴出小射線, 好開心...如果軟軟地, 就按都冇用, 手都軟都係滴滴仔.

loveyCat,
妳如果損左, 可以買個乳頭保護套 (屈人寺有), cup 住個乳頭, 俾阿b 來吸, 會好好多. 我係e院育嬰室 見有媽媽用過.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BH,

我買左嫁啦~但係唔知係我唔識用定點.....
我用極都用唔到~
唉....真係好心灰......
依家每次餵奶果時同餵完奶之後~
都一樣痛到入心入肺~~~~~ :-(

別墅

hi all~

我生完大頭b返o黎lar, 有d問題想問o上大家, 生o左阿b 4日, 無奶都會俾佢啜幾o下, 今日終於上奶, 但只係滴滴仔, 阿b又好勤力咁啜, 攪到乳頭損o左, 用avent 手泵又泵唔出, 得幾滴, 但個胸已經谷到好似石頭咁, 而家可以點做?

大宅

loveycat_0724 ,

你損晒仲咁比心機比阿b啜已經好叻架啦.我睇母乳餵哺果便d媽咪話每次阿b啜完可以用番d母乳搽番乳頭乳暈咁應該會好d.

我之前輕輕比阿b啜過下,損左一次,痛到我死.我就已經覺得唔可以再埋身餵,你真係好叻.

大宅

晴天公仔^^ ,

你試下用熱毛巾敷下個胸,然後先再pump,睇下會唔會pump到.

大宅

emen,

我而家每日都會用乳墊架.如果唔係一遲少少pump就好易會漏奶,搞到件面衫都會濕埋.

因為我阿b都係成日要換片,佢出世都未夠一個月,但已經用梗第八包nb.我諗一包pampers平均用三日就會用晒.

chrisse, bh,

妮飄係邊到有得賣呀,幾錢到一包?

別墅

hi~

想問o下幾時要帶bb去健康院gar?

大宅

晴天公仔^^ 寫道:
hi~

想問o下幾時要帶bb去健康院gar?

我出院第三日...你記得打電話去健康院book時間呀...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

別墅

都係pump 唔到, 不過經過我一晚geh 努力 (熱敷加按摩), 阿b今日終於都啜到少少, 個胸無咁痛lar...不過阿b好似好餓咁, 見佢咁努力啜又無奶食, 都幾心痛, 成日唔忍心佢啜咁耐, 好快就補奶粉俾佢lar :-(
aquarius721 寫道:
晴天公仔^^ ,

你試下用熱毛巾敷下個胸,然後先再pump,睇下會唔會pump到.

大宅

晴天公仔,
公起晒先呵 ! 阿b 好湊嗎 ?
谷奶如按摩會好很多, 最重要大力按谷個d硬塊, 一鬆好多奶係按時會射出. 阿b埋身, 我到依家都有問題, 佢一直唔夠, 今天佢食完5安奶粉, 大左便又唔訓, 成2小時都係, 又想食, 我以為佢欠小小, 俾佢埋身, 食左10分鐘, 點知佢又係唔夠個樣, 之後要再補 3.5安奶粉, 所以佢食個10分鐘埋身都唔知食左幾多, 真係少得很. 我唔理啦, 可以按出就按出, 冇得人奶就補, 有時又埋下身, 阿b 到哩刻都咩都食.
健康院我又係出院後2天去 , 主要係阿b 有d黃, 健康院 follow 番黃有冇退.

aquarius721
nb 用 8包好多呵, 我依家都係 第3包尾, 第4包未開.
乳墊我剛前幾天去左護協, 買左 Tigex 48片送 20片 $39, 好似幾平. 早上全天用. 夜晚訓覺我鐘意唔用 bra, 攪到成日半夜濕, 有時半夜喂阿b, 抱係胸前, 攪濕左阿b d 衫.. 妳地半夜點算呢 ?

妮飄 我都唔知 附近藥房有冇, 我之前係萬 0 定屈記都見過, 因為坐月少出街未得閒去找.

loveycat_0724 ,
妳套唔上去用咩 ? 如果好痛, 唔好埋身住, 用下手按出或 pump 出, 千萬唔好由佢谷奶, 會發燒同會有乳線炎架.

大宅

聽到你地餵人奶餵得唔錯..
我呢, 阿b第三日先開始啜我個奶奶, 但係那時我仲未上奶, 佢啜兩下唔覺有奶就唔肯啜, 依家, 我都係放棄了一半...
我依家係pump俾佢食, 但係我又唔多奶, pump成個鐘先得一安 , 唉, 我媽咪都叫我放棄, 我係覺得pump到幾多得幾多
你地真係一d都唔懶, 我有時一日pump一兩次, 發現真係好唔得閒, 又唔夠目訓, 阿b又成日扭計, 老公又唔係點理佢同埋幫手做家務, 真係搞到我就快癲啦....所以都無咩時間pump奶o羅...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

醒目開學勳章

Hi, 大家好我都系新手妈妈,亚B o向9/7出世,
我都系用人奶喂亚B,但系唔知到亚B够唔够食
我每次pump奶30-45mins,都系得1oz,
每日都身喂10次以上,
但系我都好少补奶粉,点知到亚B唔够食呢?
不过亚B每日都有7-9条片

大宅

我一直都夠奶餵..但亞仔一直都唔肯食,由0係醫院到返到屋企試過無數咁多次..埋身又試過,PUMP出黎又試過...唉...

而家一定要用乳墊,如果唔係實好快出事。都唔明點解唔攪佢,又飲埋淡豆鼓水都唔收奶仲成日谷...都幾痛0家...好煩呀~

大宅

chrisse, bh, 小豆媽, acqurius 721

多謝您地關心, 阿b既尿疹好返好多啦~~我依家換片換密左, 同埋搽藥膏...

我都係用pumpers, 不過我都覺得有時阿b0的屎都會有0的係條邊到, 我以為係我手勢唔好...不過我都唔係成日有咁既情況, 咁耐都係試過兩, 三次

我阿b依家先至開始用第5包nb, 用8包, 都幾勁...
我都覺得有困惑, 有0的人話應該阿b食完先同佢換片, 因為阿b食完都會痾, 之但係有時食之前都已經知佢賴左, 而且我阿b食完就好眼訓, 所以我地都會同佢係食奶之前換片, 等佢訓左唔換, 如果唔係, 換完片佢唔訓, 我地就慘 :-( :-(

我依家一日pump兩次, 阿b就埋身食2次到, 我要兩次先pump到2安多0的....都唔夠阿b一餐.. :-(

chrisse, 您有奶, 反而阿b唔食~~

仲有呀, 我發覺我阿b幾寸, 呢兩日開既奶, 唔知佢係唔係嫌淡口, 力大無窮咁推開個奶樽, 如果我地俾多少少奶粉, 濃少少佢就肯飲~~ 您地會唔會遇到呢0的情況呀?

大宅

fifi,

係呀...俾亞仔吹到啤啤聲...埋身佢衰到推開我個胸,用奶樽呢發現係人奶就吐返出黎,好似有毒咁...激死!!

大宅

BH,

阿b鍾意不停開大小嘛,尤其係好開頭唔知佢鍾意換換下片又poo,或者換完一陣又poo,所以之前用得勁多尿片,一日試過用成十幾條架.而家就好少少,都係十條左右.而家阿b個size都係咁細,我仲有四包幾nb係到,我諗佢都一定用得晒.

我之前買左gerber d乳墊,不過覺得咁用好快用完,所以又買左pack nuk既可洗乳墊.不過就麻麻地fit個bra咁,起晒角咁.同埋勁漏時都會濕透,麻麻地好.

我本來夜晚都唔帶bra架,不過見唔帶漏奶會漏到件衫濕鬼晒,所以全天候都有帶同用墊囉.

大宅

chrisse,

你個b又會咁樣既?乜人奶唔好味既咩?

我覺得谷奶好辛苦,所以一感覺到谷然後可以pump晒出黎時,我覺得個感覺好正,好舒服.

fifi,

就算食奶粉,我個b又冇嫌d奶味淡喎.不過我覺得佢真係呢個禮拜食奶時間真係好密,成日兩個零鐘就開始喊,真係冇理由餵得咁密架.我簡直覺得pump出黎點解同埋身餵好似差唔多咁要食得咁密.

我覺得食奶前換片好d,因為我個b真係食前就一定發覺條片係有濕要換,反而食完後就未必即刻poo,咁我又冇理由'hou'住佢幾時poo架.我都試過佢食完訓著左後幫佢換片,點知整醒左佢,跟住佢又係到喊.所以咁樣換法真係好危險.

別墅

hi~ all

姑娘叫4個鐘喂一次奶, 奶奶又話唔好攪醒阿b, 由佢瞓, 點知佢越瞓越長時間, 由一日6次奶變o左5次, 點好?

大宅

fifi, aquarius721, 晴天公仔,

我就通常係2 oz 安換片, 再食埋個 3安, 因為之前未食佢好急, 唔阻得佢食奶, 食完同佢換, 佢又精神番, 有排唔訓覺...

大宅

亞仔全日都係2個半鐘開始叫肚餓...但姑娘話最好4個鐘...唔俾佢食又喊到拆天,俾又怕食得太多~(亞仔而家食 120-130ml...多d都唔肯食)

首頁

尾頁

跳至