懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

chrisse,

乜您阿b咁寸架
不過我阿b都係, 搞到次次我同老公都要同佢講, 係媽咪既奶, 唔好浪費呀~~

之但係佢知係人奶, 都無飲奶粉咁happy~~

大宅

chrisse, bh, aquarius 721

其實我阿b都係, 食無定時...
都唔知佢想點
好似尋晚咁, 佢居然可以5:30pm食到6點幾, 之後沖涼...一訓就訓到11點先至食奶~~嘩..如果係最後一餐就發達啦..即係可以訓到天光, 不過最幣唔係呢

我都唔知幾時可以同佢戒夜奶....我8月份就開始返工, 雖然係返自由時間, 之但係如果戒到, 我同老公都唔使咁辛苦嘛~~~之但係依家佢食得咁飄忽..大家有咩高見??

大宅

fifi

戒夜奶急唔黎,bb會自己識戒。好似亞女咁,佢出世1星期就自己戒左,叫佢起身食都唔肯。但亞仔就keep住3個鐘起身食奶...遲一陣都喊到拆天。

你8月咁快返工??我放到1/9。不過應該最多做多三兩個月就會唔做揍返2個小朋友,做全職媽咪喇~

大宅

aquarius721,

老公試過話冇乜咪,好淡口喎...可能係咁亞仔唔食啦~
我因為唔餵人奶,所以就算谷都唔攪得佢,都真係幾痛下。

我通常食奶前同亞仔換片,等佢醒d。但如果餐同餐之間痾左um就即換。

大宅

bh,

有谷奶呀, 昨晚實左比阿b搞到無時間pump呀, 所以今朝先得閒pump...都谷左成12hr...好實&痛...只係pump一邊半粒鐘都有1.5oz...不過谷得太耐, 我怕會發炎, 所以頭先都再pump多一次.

大宅

Chrisse,

吓? 你有奶, 阿b唔肯食? 甘你諗住而家回奶啦...其實點解你唔pump出來先, 然後溝落d奶粉處...因為你出奶+bb又有人奶飲, 對你個子宮收縮同bb身體都好架...起碼喂一個月ma.

大宅

Emen,

妳有溝人奶同奶粉架 ? 我就奶樽人奶食完, 用番個樽再補奶粉, 因為聽人說 人奶唔溝得奶粉, 因為變做第3樣野, 驚阿b 腸胃唔接受啦.

又因為我雪櫃個格高度不可以放到nuk 奶樽, 我按出的奶用 avent pump 送的奶樽仔庄住, 食時先倒入 NUK 奶樽, 一餐要洗2個樽, 都幾煩.

大宅

Emen,

我都係聽人說 人奶唔溝得奶粉,所以先放棄咋...
邊個叫亞仔有都唔食喎...

大宅

fifi, aquarius 721, mowaiching & others,

我阿b食奶都好飄忽架, 話就話3oz / 3hrs, 但佢唔太餓時, 只飲1.5oz就訓著, 點整都唔醒呀, 之後比佢訓, 跟住又2個幾鐘又咸要食...真係搞到身心疲累

不過好在, 佢唔嚴人奶淡, 都肯飲...不過唔襟飽, 好快又要食...所以我一定唔會半夜比人奶佢飲, 唔想攞苦來辛呀.

而家用緊第4包片片, 但只係2星期, 即1星期用2包...真係好燒$...奶粉就第2罐, 有時bb飲唔晒, 又要倒, 條數真係好襟計...加上日日24hrs開冷氣, 個印印人工+印印用水, 清潔野, 火, 電 etc...生一個都搞到甘大開支, 用$用到驚呀 ~ ~

仲有, 我比我個印印激死...諗住而家開始shift d 湊bb野比佢做, 點知比我地發現佢隻手損左, 係發炎主婦手...原來佢來左2wks, 做所有清潔都唔蒂手套 , 而家搞到要睇醫生食抗生素, 唔可以接觸bb...而家所有野我一腳踢, 我又無陪月, 又無mami, 又無其他人幫手, 真係有少少抑鬱呀 ~ ~ :-( :-(

大宅

bh,

吓, 人奶唔可以溝奶粉架咩? 我唔知呀...但入到肚都溝埋一起架wor....不過我好少溝, 只係最後個幾滴+埋落去補奶奶粉處就算.

大宅

好似唔可以人奶+奶粉一起架~~

大宅

各位好呵 !

今日同阿b 去左健康院打第一針, , 打入去個時, 阿b 谷到面仔紅晒都喊唔出. 最後打完時才叫了一下, 好似好慘, 好彩姑娘好快手, 之後我就諗住去私家打 5合1 同 6合1, 不過唔知邊到多人打d, 因為多人打姑娘先會熟手, 阿b 痛少d.

阿b 今日去磅, 有 10.45磅, 比出世重左3磅幾呀...真係奶bb.. :-P

大宅

晴天公仔^^ 寫道:
hi~ all

姑娘叫4個鐘喂一次奶, 奶奶又話唔好攪醒阿b, 由佢瞓, 點知佢越瞓越長時間, 由一日6次奶變o左5次, 點好?

但我去健康院時醫生話有時阿b夠鐘食又訓左都要吵醒佢.

大宅

fifi,

戒夜奶我都係諗住由得佢自己黎.希望夜晚果餐餵奶粉佢可以訓耐少少.我就唔使起身咁密.不過有個朋友教話阿b零辰喊要食時,唔好比佢食奶,只比水佢飲,等佢喊得個零鐘累就會自己訓番.咁慢慢就會戒夜奶喎.不過我覺得呢個方法好殘忍. 我一定唔忍心佢喊咁耐......

chrissie,

做全職媽咪咩好開心......

大宅

Emen 寫道:

我阿b食奶都好飄忽架, 話就話3oz / 3hrs, 但佢唔太餓時, 只飲1.5oz就訓著, 點整都唔醒呀, 之後比佢訓, 跟住又2個幾鐘又咸要食...真係搞到身心疲累

不過好在, 佢唔嚴人奶淡, 都肯飲...不過唔襟飽, 好快又要食...所以我一定唔會半夜比人奶佢飲, 唔想攞苦來辛呀.

而家用緊第4包片片, 但只係2星期, 即1星期用2包...真係好燒$...奶粉就第2罐, 有時bb飲唔晒, 又要倒, 條數真係好襟計...加上日日24hrs開冷氣, 個印印人工+印印用水, 清潔野, 火, 電 etc...生一個都搞到甘大開支, 用$用到驚呀 ~ ~

呢排阿b食得都冇之前咁定,佢有時食食下就會頂番個奶樽出黎.但佢有時只係食左可能1.5, 2.5安咁,唔知係未佢近來肚仔好多風,所以食唔落.我地都密左同佢掃風,不過都唔係好掃到.睇見佢食咁少都有d擔心佢唔夠3hrs又要食過.好在so far都係keep住3hrs到食一次.

呢幾晚阿b都訓少左,比佢玩c咁滯,唔知點解成日喊.抱住佢就可以訓著咁滯,但一放番落床仔就想喊想喊咁,又扭黎扭去.唔知係d乜野整到佢唔舒服.?-( 搞到我平時餵完奶可以訓番陣,而家就唔係好得,好鬼辛苦......同埋好眼訓......

有左bb後用錢真係多左好多,岩岩昨日收左張電費單......比上個月用多左成一千蚊.哇~~~真係好得人驚.

大宅

bh,

下星期二我都會帶阿b返健康院打針呀......你阿b打針後有冇發燒咁呀?有冇d乜野要特別留意?

我上次去磅時,阿b而家係3.56kg,都差少少重左兩磅,真係唔覺佢重左咁多.你而家出街係抱住佢定係點?因為我抱住阿b唔係太耐都已經覺得佢好重.你個b仲要比我個b重成兩磅幾咩好累囉.

大宅

唔知點解呢兩日除左朝早第一次pump時pump到多d之外,其餘時間死pump難pump先夠阿b一餐.唔知會唔會好快冇奶......我有d唔係好開心. :cry: 仲想最少餵兩個月人奶添...

大宅

bh,

我遲d都會bring bb 去健康院打第1針...之後我都想去返仁安幫bb打5合1 / 6合1...我想問起c+打左5合1針/6合1, 係咪唔使再去健康院打那些針架啦? 如果到時你打左, 可否分享下?

我都係全pump型, 奶量都唔見有上升, 都係45min pump 倒1.5oz - 2oz, 1 日pump 4次, 都係夠bb飲2餐...我d奶量, 我估開始跌啦, 因為我都無物飲谷奶湯水, 都幾本pair下...最盡我會喂到下個月中...因為要預時間回奶返工.
昨日我老公又叫我要決定幾時stop喂人奶:cry:

你唔好唔開心啦, 如果想多d奶, 你可以煲多d木瓜魚soup / 其他谷奶飲品, 應該work 既

大宅

阿b打完到7:00 pm 好似個身好熱, 又憫又唔訓, 我冇量溫度, 不過好似發左一陣燒, 我一路抱住佢到 11:00 pm, 唔熱啦, 佢又訓著, 之後冇野啦.

我都有諗過仁安打 5合1 or 6合1, 不過好似比出面貴好多, 又遠d, 所以而家睇下附近有冇先. 我之前係一d資料見好似如打 6合1, 阿b 連一個月個第1針都唔駛打, 可以遲d先打6合1包埋. 但係我都 book 左 就打左先, 如妳未打就 check 真d先啦. 健康院姑娘就教我 跟住 個2針係打 5合1, 再打下去就係6合1, 唔知係唔係 ok, d 針我覺得好混亂, 其實我prefer 健康院可以打晒, 就算收番私家一樣的 $ 都好, 起碼佢地d姑娘打開熟手好多.

我阿b 又係, 剛滿左月, 開始識要人抱, 有時晚上我喂完, 明明食飽, 佢可以再叫叫不停, 我要一路抱住, 有時幾小時先肯訓, 佢又重左, 好鬼倦, 我都冇時間按奶, 得閒就俾佢埋下身食, 慳番洗奶樽時間. 不過佢真係當點心, 食左媽媽奶都唔算, 一陣又叫, 要食足5安, 好似就要加到6安啦.

佢重左, 暫時出街幾次都係陪月ee 抱佢, 我背住佢d野, 而家滿左月, 可能會開始出多d街, 今日我就開左架新買左好耐的 combi 車仔係度試. 希望佢訓得好啦, 不過架車話就輕, 實情好鬼重, 加上阿b, 成 20磅野,重要背d奶粉個d野, 第時ee完左工, 得我一個去街我都唔知得唔得, 可能用背帶仲實際.

aquarius721 寫道:
bh,

下星期二我都會帶阿b返健康院打針呀......你阿b打針後有冇發燒咁呀?有冇d乜野要特別留意?

我上次去磅時,阿b而家係3.56kg,都差少少重左兩磅,真係唔覺佢重左咁多.你而家出街係抱住佢定係點?因為我抱住阿b唔係太耐都已經覺得佢好重.你個b仲要比我個b重成兩磅幾咩好累囉.

大宅

emen,

你老公真係好唔想你餵人奶喎.雖然你話自己本pair,但你都一日pump四次真係好好架啦.因為全泵型真係要用多好多時間.

我都諗住叫老公聽日煲d木瓜魚湯比我飲睇下得唔得.

首頁

尾頁

跳至