懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

bh,

你個陪月會做到幾時?因為滿月後而家我媽咪唔黎我屋企,會由我帶阿b出去佢到.日日一個人抱住佢撘車都幾辛苦.我之前想試下用人地比既揹帶,不過唔係好好用.而星期三擺滿月時用過combi架車仔,不過佢始終訓多,成日屈住係架車仔到訓都好似唔係好舒服.同埋一個人都好難帶阿b出去,又要揹住個媽咪袋.真係好唔方便.而家佢唔係咁重都叫ok,遲d再重d我諗我一個人真係帶唔到佢出街街.

阿b呢幾晚半夜都唔點訓,又係到喊.我諗都可能係因為近來抱佢多左.尤其係我d阿妹,因為阿b係我屋企第一個bb,阿妹一見佢訓醒就成日抱住佢.我覺得可能會後患無窮.

我仲未買到一個好既媽咪袋.你地而家用梗乜野袋做媽咪袋呀?

大宅

HI

我17/7 0係仁安醫院生左la
bb重3.72kg, 催生順產.

大宅

bb暫時都ok.
可能有第一胎"非人生活"經驗, 第2胎就好好多.
食家bb食全人奶.
我就全天侯24小時stand by 餵奶.

不過揍住個大女又換小bb, 真係好煩.

大宅

我分享0下我生0既過程, 好攪笑.

16/7
4pm 入院
5pm 搏機聽bb心跳
8pm 放藥 (鬆子宮頸)
11:30pm 醫生巡房, 冇動靜, 叫我等明早吊藥, 我叫husband返屋企, 唔好等

17/7
1:30am 自己無la la 穿水
2:30am 開始有小小痛
4am 再痛多d (打止痛針)
5am 突然好痛, 有生得感覺
5:30am 生左

我趕唔切叫我husband來陪產
其實醫生都差d趕唔切來接生
我一上張產床, 唔洗2min就生左bb出來, 我諗醫生連"剪開"時間都冇, 所以係冇剪過, 不過有2個自然裂開小傷口.

大宅

emen,

你pump奶之前, 有冇"初"鬆左 + "熱夫"先pump ?
咁會多d奶0架.

大宅

BH 寫道:

我都有諗過仁安打 5合1 or 6合1, 不過好似比出面貴好多, 又遠d, 所以而家睇下附近有冇先. 我之前係一d資料見好似如打 6合1, 阿b 連一個月個第1針都唔駛打, 可以遲d先打6合1包埋.

好多私家都有5in1 / 6in1
方便自己好過返仁安喎, 咁遠

大宅

Emen 寫道:
bh,

吓, 人奶唔可以溝奶粉架咩? 我唔知呀...但入到肚都溝埋一起架wor....不過我好少溝, 只係最後個幾滴+埋落去補奶奶粉處就算.

人奶+奶粉 --> 食左人奶, 唔夠再開奶粉
唔係齊開喎 ?-(

其實好多媽媽都會"補奶粉"
人奶有好多好處, 有幾多比幾多bb食.

大宅

小豆媽,

恭喜晒!你個bb都幾重喎.我諗你係第二胎都好有經驗,不過姐姐鍚唔鍚bb呀?

大宅

小豆媽

恭喜哂~~
您生第二胎, 應該會容易0的, 點解仲要催生既??
不過都幾搞笑....醫生都黎唔到, 醫生都幾腦定...

您係自已入院? 無穿水無見紅呀??

不過您阿b都好重手呀~~

大宅

小豆媽,
得閒 UPDATE bb 張相啦

aquarius721
今天我個陪月EE 說下個媽咪剛生左, 佢要準時完工, 幫唔到我多D時間啦, 好彩佢介紹到另一位會幫我做保姆的EE, 希望會順利啦. 冇呀, 我都用普通背包, 因為好多媽咪袋有好多野, 可能個袋都重.

大宅

小豆媽,

...嘩, 你粒藥好勁wor, 連催生水都唔使吊就搞惦...不過你老公錯失左個陪產機會tim.

哎也, 我真係pump奶前無"初"鬆左 + "熱夫"...唔怪之得d奶量都無物增加...都只可比bb免強飲2餐, 但2餐都要補1-1.5oz 奶粉, 因為終於我個b而家要食4-4.5oz / 3hr 啦.

大宅

bh
我唔識整相簿條 link 上來喎, 可唔可以教我呀.

大宅

小豆媽,
妳係賬號, 簽名位個度按個 "URL" 個制, 會彈出一個窗口仔, 妳抄妳相簿個 網址 上去就得架啦 (效果會似我下面bb網址: 大頭bb小小窩" 條 link 一樣, 我地一按就連結去妳的相簿...) 妳係唔係要哩樣呢 ?

小豆媽 寫道:
bh
我唔識整相簿條 link 上來喎, 可唔可以教我呀.

大宅

BH
我試過, 唔得 :-(
係唔係我個"簽名位"太多野呢 ? ?-(

大宅

不如咁0拉.

click 入呢度0拉.

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album&mid=52687&folderid=764861&u=0&mfid=40378

大宅

小豆媽,

可能係妳個sign 位太大放不下...
妹妹同姐姐一樣好多頭髮呵 !!! 好精靈好得意 !!!

大宅

小豆媽,

妹妹真係好多頭髮喎......同埋姐姐都大個左好多.

要照顧兩個辛唔辛苦呀?

複式洋房

各位好!

我好耐冇上嚟, 宜家想向大家報喜. 我喺7月19日順產生咗小b喇!

我痛咗12個鐘, 到要生時(開10度)小b面向天, 所以頭位唔夠低, 要我好辛苦咁痾佢到低位, 然後醫生協助下順利將佢痾出嚟, bb有7磅半重呀! 我個人咁細粒, 馱個咁大嘅bb, 生嘅時候唔駛用吸用拑唔駛開刀, 真係天主保祐呀! 喺呢度好多謝醫生嘅協助同仁安姑娘嘅鼓勵呀!

大宅

aquarius721 寫道:
小豆媽,

妹妹真係好多頭髮喎......同埋姐姐都大個左好多.

要照顧兩個辛唔辛苦呀?

好辛苦 !!
大家如果想3年抱2, 真係要再諗過.

大宅

Minno,
妳小b 好重呵 ! 勁 !

首頁

尾頁

跳至